Annonsprogram och webbläsarkapare är nu på andra plats bland skadeprogram

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresDen första halvan av 2015 kan kallas för annonsprogrammens och webbläsarkaparnas tid. Säkerhetsexperter har redan avslöjat att annonsprogram och kapare har tagit andraplatsen bland skadeprogram, när de i slutet av 2013 endast låg på femte plats och i slutet av 2012 på sjunde! Trojaner kan fortfarande kallas för de populäraste hoten bland skadeprogram, men det är mer än tydligt att annonsprogram har nått otänktbara höjder.

Hur kan detta förklaras? Först av allt så kan hackare med hjälp av sådana potentiellt oönskade program få större möjlighet att tjäna pengar. De behöver inte infektera datorer med banktrojaner och försöka stjäla pengar från banker som aktivt har börjat använda tekniker så som tvåfaktorsverifiering. De behöver bara omdirigera användare till deras affilierade webbsidor och samla intänkter. Uppkomsten av kommersiella popup-annonser när folk surfar på internet verkar inte särskilt hotande. Vissa av de drabbade användarna fortsätter bara att stänga annonserna utan att inse att deras datorer har infekterats. Dessvärre så är detta en säker väg till att förlora personligt icke-identifierbar information, vilket vanligtvis samlas in av annonsprogram och kapare. Du kan dessutom omdirigeras till tvivelaktiga webbsidor som används för att marknadsföra tvivelaktiga program. Varför ska du vara drabbad av detta?

Så vad kan hjälpa dig att avslöja det faktum att ett annonsprogram/en kapare gömmer sig i din dator? Det första är förändringar av din startsida och/eller förvalda sökmotor. Om du precis har upptäckt delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com] eller andra sökmotorer istället för din favorit så bör du köra ett antivirus eller antispionprogram. Enligt PC-säkerhetsanalytiker så är dessa de vanligaste webbläsarkaparna, men det finns hundratals andra som aktivt har spridits under den första halvan av 2015. alla dessa hot har förmågan att visa ändrade sökresultat och omdirigera offer till förbestämda webbsidor, och bör därför undvikas.

Det andra tecknet som visar dig att annonsprogram eller andra potentiellt oönskade program har kommit in i din dator utan tillstånd är irriterande annonser som visas. Vi tror inte att det finns någon användare som inte har sett annonser från Adchoices när de surfar på internet. Du kan dock även ha lagt märke till ’Reimage’ PC Repair Online, Picexa och liknande popup-annonser när du surfar på internet. De farligaste av dem är de som rapporterar om uppdateringar som fattas. De hävdar att användare måste uppdatera program såsom Java, Flash Player, FLV Player, nedladdningsassistenter eller webbläsare. Sjävklart så är detta bara ett trick som används för att övertyga användare om att de måste ladda ner uppdateringar som fattas. I verkligheten så är dessa ’uppdateringar’ andra potentiellt oönskade program eller till och med virus.

Avslutningsvis så kan du när du har annonsprogram eller en webbläsarkapare i datorn lägga märke till nedsaktningar i alla dina webbläsare. Detta eftersom dessa hot är kapabla att lägga till sina egna komponenter i alla webbläsare som kan hittas i systemet.

Vi tror dock fortfarande att gisslanprogram, såsom Cryptolocker och CTB Locker, är de farligaste. Medan webbläsarkapare och annonsprogram kan verka bakom din rygg och sätta dig i riskzonen för att drabbas av identitetsstöld eller infiltration av skadeprogram, så kan gisslanprogram kryptera alla dina filer och göra dem värdelösa. Alla krypteringar följs av krav på lösensummor på $100, $500 eller mer…

Om utvecklaren
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Geniet

Ugnius Kiguolis är en professionell virusanalytiker och även grundare och ägare av Utanvirus.se. Nu tar han över som chefsredaktör.  Ugnius grundade Utanvirus.se 2004 för att öka den allmänna medvetenheten kring nätkriminalitet.

Kontakta Ugnius Kiguolis
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk
Mjukvara