Hur mycket pengar kan cyberbrottslingar göra från virus?

How much cash could cybercriminals make from viruses?Som du säkert vet så skapades virus för att tjäna pengar. Har du dock försökt ta reda på hur mycket pengar de brottslingar som ligger bakom denna tjänar?

Enligt en ny studie från det välkända säkerhetsföretaget Trustwave så kan hackare tjäna så mycket som 1,500% efter att ha investerat i ett gisslanprogram. Ha i åtanke att snittkostnaderna för ett gisslanprogram är runt $5,900, så avkastningen för denna investering är rätt imponerande – upp till $90,000 per månad som det är i drift! Vad som kan tjänas med hjälp av webbläsarkapare eller annonsprogram är fortfarande okänt, men vi kan inte säga att dessa virus inte är kapabla att dra in liknande inkomster för sina ägare.

Enligt experter från Trustwave så behöver hackare tre separata verktyg för att implementera brottet med hjälp av gisslanprogram – ett virus, ett utnyttjningskit och en massa offer. De hävdar att de under sina efterforskningar inte hade några problem att hitta dessa verktyg i Östeuropa, Asien och Latinamerika. Köparen får inte bara gisslanprogrammets skadliga kod och online-kitet, utan denne verkar även få tillgång till en källa av offer från en webbsida som denne kan försöka infektera med gisslanprogram såsom CTB Locker, Cryptolocker, Cryptowall och andra. Efter att ha kommit in i systemet så kan dessa virus enkelt kryptera folks viktiga filer och sedan be dem betala en lösensumma. Trustwave har gett följande exempel: om en brottsling infekterar 10% av den 20,000 besökarna på en webbsida som tagits över varje dag och endast 0,5% av dessa offer betalar lösensumman på $300, så kommer man på en kampanj tjäna runt $90,000 per månad.

Snälla se till att du tar till åtgärder så att du slipper göra betalningar till cyberbrottslingar. För detta bör du överväga extra kopior av dina viktiga filer och andra dokument. Hur kan du göra detta? Du kan välja mellan extern backup eller säkerhetskopiering i molnet. Här kan du läsa mer om dessa: Varför behöver jag backup och vilka alternativ finns för det?

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Julie Splinters är nyhetsredaktören över utanvirus.se. Hennes kandidatexamen var engelsk filologi.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk
Filer
Mjukvara