Vad är Winrmsrv.exe? Ska jag bort det?

Winrmsrv.exe är en legitim körbar fil skapad av Microsoft men kan också indikera en krypto-mining malwareinfektion

Winrmsrv.exe är en bakgrundsprocess som användare kanske märker körs på deras Windows-datorer om de öppnar Aktivitetshanteraren. I vilket fall som helst har många användare börjat klaga på att deras brandvägg blockerar den inkommande anslutningen från Winrmsrv.exe – den ber om tillstånd att samla information. Därför, eftersom utvecklaren visas som Microsoft, är användare ofta förvirrade om filen är legitim eller inte.

Sanningen är att Winrmsrv.exe kan antingen vara helt ofarlig eller en Trojan som fungerar som ett kryptominingskadeprogram på den påverkade enheten. Användare som fått en prompt om Brandväggen borde inte tillåta uppkopplingen! Om Winrmsrv.exe redan körs i bakgrunden och orsakar systemfördröjning eller andra problem bör du ta tid och se till att din fil inte är skadeprogramsrelaterad. 

Namn Winrmsrv.exe 
Typ Windows systemfil (legitim); Trojanhäst/kryptominare (skadlig)
Infiltrering Trojaner laddas vanligtvis ner från skadliga webbsidor som är värd för piratkopierade program-cracks eller genom skadliga bilagor eller länkar i mejl
Symptom  Legitima Windows filen orsakar inga problem. Den skadliga versionen av filen är en komponent som kan orsaka hög CPU-användning av vissa bakgrundsprocesser, en långsam datorn, systemkraschar, blåskärm, osv.
Signatur  Den originella filen är signerad med Microsofts certifikat; den skadliga versionen har ingen digital signatur
Associerade skadeprogram Trojan:Win32/CoinMiner.C!rfn, IDP.Generic.5b85ceb558ba.3.2, Win64:Trojan-gen
Terminering För att bli av med skadeprogram bör du skanna din dator med ett välrenommerat antivirusprogram.
Återställning & Optimering Malware kan skada flera Windows-komponenter eller ändra inställningar. För att återställa ändringarna och reparera virusskador kan du skanna din dator med FortectIntego

Vi vill påpeka att Winrmsrv.exe inte bör tas bort eller avslutas om filen är legitim och signerad av Microsoft. Om du stänger av en nödvändig fil som krävs för normal funktion av Windows kan du drabbas av instabilitet i systemet, fel, fördröjning, krascher och andra problem. Om du är osäker bör du kontrollera om filen är digitalt signerad och ligger i mappen Windows32:

  • Högerklicka på Winrmsrv-processen och välj Egenskaper.
  • Kontrollera filens plats på fliken Allmänt – den ska vara C:\Windows\System32
  • Välj fliken Digitala signaturer högst upp
  • Klicka på signaturen och välj Detaljer
  • Välj Visa certifikat

Om de tre sistnämnda stegen inte kan utföras eftersom det inte finns någon post i ”Signaturlistan” är chansen stor att du har att göra med viruset Winrmsrv.exe. Det är uppenbart att skadegörare använder Microsofts namn för att hindra användare från att bli misstänksamma, även om det inte finns något legitimt med den falska filen.

Även om det kan finnas många olika typer av skadeprogram som är kopplade till Winrmsrv.exe Trojan är den mest sannolika typen en cryptominer – detta skadlig kodprogram missbrukar datorresurser för att skapa kryptovaluta för hotbildare. I de flesta fall utnyttjar viruset CPU- eller/och GPU-kraften för att utföra matematiska beräkningar, vilket gör att hårdvaran körs med nästan full kapacitet. På grund av detta kan användarna drabbas av ökade elräkningar, oförmåga att använda datorn för CPU- eller GPU-tunga uppgifter som spel eller till och med HD-videovisning. 

Det värsta är att Winrmsrv.exe-viruset kan inaktivera Windows försvar (en användare märker till exempel att Windows uppdateringstjänst har avslutats), avinstallera antivirusprogram och ladda ner annan skadlig programvara i bakgrunden. Följaktligen kan användare ofrivilligt lämna ut känsliga uppgifter till cyberattackerare eller få sina filer krypterade av utpressningstrojaner.

För att ta bort Winrmsrv.exe Trojan från din dator bör du skanna den med en välrenommerad antivirusprogramvara, till exempel SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes. Observera att skadlig kod också kan skada flera Windows-filer, vilket följaktligen resulterar i systemkrascher, fel, appfel, lagg och andra problem. Om du har problem efter att du blivit av med Winrmsrv.exe viruset bör du använda ett PC-reparationsverktyg FortectIntego för att reparera datorn.

Trojanhästar kan distribueras med en mängd olika metoder 

En trojanhäst eller bara trojan är ett sorts skadeprogram som represtenterar en mängd olika hot – dess namn kommer från hur de installeras på systemet. Namnet originerar från en forntida grekisk berättelse om när Odysses arrangerade en plan att få tag i Troy-staden medan han gömde sig i en vedhäst. Likt historien så gömmer en trojanhäst sig som en ofarlig applikation eller bilaga som infekterar maskinen när den öppnas upp. Hur allvarlig en trojan är varierar och trojaner är programmerade att göra olika saker på maskinen, inklusive att logga tangenttryckningar, ta slärmdumpar, dirigera användare till skadliga sidor, mina kryptovaluta, o.s.v.

För att skydda dig själv från Trojaner bör du vara medveten om tricks skadliga aktörer använder för att lura användare till att installera skadeprogram istället för den önskade applikationen. Här är de två vanligaste trojan-distrubitinosmetoder:

  • Se upp för phishing-mejl.  Hotaktörer brukar vanligtvis använda ett redan existerande botnet för att skicka ut phishing mejl till tusentals användare. Vanligtvis är ett skadligt dokument bifogat eller så finns en skadlig länk i mejlet. Med hjälp av social manipulation så faller många användare för tricket och öppnar bilagan eller länken vilket infekterar deras datorer. Tillåt därför aldrig körbara filer om du inte vet vad de är.
  • Ladda inte ner olagliga program. Cracks, piratkopierade program och liknande är ofta packade med skadlig kod – en av de mest framträdande ransomware-familjer, Djvu, använder den här metoden eftersom den fungerar väldigt bra. Även om vissa sådana nedladdningar ger dig vad du förväntade dig så får du även fler program i bakgrunden utan din vetskap. Om du inte har ett antivirusprogram så kan sådana trojaner köras i månader eller till och med år innan de upptäcks.

Sätt att bli av med Winrmsrv.exe viruset

Även om Trojanhästar representerar en stor varitet av skadeprogram och deras funktioner kan skilja sig åt så är den huvudsakliga typen av skadeprogram assosierade med Winrmsrv.exe-virus en kryptokapare. Inte bara kommer det att sakta ner maskinen så det blir nästan uthärdligt att använda den, men det kan också resultera i installation av andra skadliga program. För att ta bort Winrmsrv.exe från din maskin behöver du skanna din enhet med en antiskadeprograms mjukvara som kan upptäcka alla skadliga komponenter och ta bort dem alla samtidigt.

Notera att borttagning av Winrmsrv.exe inte bör utföras om filen är legitim (d.v.s. signerad av Microsoft) eftersom det kan resultera i fel hos Windows OS. Om du har tvivel om vare sig filen är legitim eller inte borde du förlita dig på säkerhetsprogram. I vilket fall som helst behöver du alrdig låta Winrmsrv.exe genom brandväggen eftersom det är ovanligt att en sådan förfrågan görs av en legitim Windows-fil.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.
Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk