Årets hot: Cryptolocker

The threat of the year: CryptolockerDet verkar som att det är dags att utannonsera årets hot! Viruset som kan hittas i nästan alla säkerhetsforum och virusrelaterade webbsidor är Cryptolocker. Enligt data från de 14 senaste månaderna så mottog FBI:s Crime Complain Center (IC3) runt 1,000 Cryptolocker-relaterade klagomål. Man har även uppskattat att de påverkade parterna (företag och PC-användare) förlorade över $18 miljoner. Man har inte meddelat förlusterna som andra varianter av detta gisslanprogram har orsakat, såsom Cryptowall och CTB Locker, men vi kan tänka oss att siffrorna är väldigt lika.

Vad är det som har orsakat så stora skador? Det är givetvis lösensumman som vanligtvis krävs av Cryptolocker direkt efter att det har krypterat offrets filer. För att kryptera dem så använder detta hot AES-algoritmer, så det är omöjligt att gissa sig till koden som behövs för att avkryptera filerna. Du kan dessutom knappast använda ett av de verktyg som marknadsförs som filräddningsverktyg eftersom dessa hot hela tiden uppdateras. Om du inte betalar lösensumman så riskerar du att bli av med filerna eftersom förövarna hävdar att de kommer förstöra den privata nyckel om du inte betalar. Om du är intresserad av hur mycket dessa virus kräver i utbyte mot filerna så kan det röra sig mellan $200 och $10,000.

Denna betalning är givetvis inte den enda förlust som kan orsakas av Cryptolockers infiltration. Om målet är ett stort företag så kan förlusten inkludera kostnader associerade med förlust av anställdas produktivitet, avgifter för IT-tjänster, nätverksräddning, nätverksåtgärder, etc.

Familjer och företag bör givetvis utbilda sina medmänniskor om hur man identifierar socialt ingenjörsskap och skadliga bifogningar i e-postmeddelanden. Det huvudsakliga att komma ihåg för de som vill förebygga viruset Cryptolockers infiltration är att de bör vara väldigt försiktiga med e-post från okända avsändare. Vidare så bör de hålla sig borta från misstänkta annonser som ser för bra ut för att vara sant. Avslutningsvis så bör man undvika infekterade webbsidor eller webbsidor som är fyllda med vuxet innehåll. Vi vill ge dig ytterligare ett tips som kommer från folket på FBI: ”Om du mottar popups eller meddelanden om lösensummor på din enhet som antyder en infektion, så ska du omedelbart koppla ner enheten från internet för att undvika ytterligare infektioner eller dataförlust.”

Om utvecklaren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk