Lösenordshanterare

av Lucia Danes - - Uppdaterad | Typ: Lösenordshanterare

I allmän mening är lösenordshanterare program som hjälper dig att kontrollera säkerheten för alla dina nätkonton. Deras funktioner inkluderar men är inte begränsade till att registrera och återställa lösenord när det behövs eller att synkronisera dem över flera enheter. Dessa program har en mängd användbara funktioner; allt beror på vilket program du väljer. 

Typer av lösenordshanterare 

I huvudsak finns det fyra typer av lösenordshanterare: 

  1. Inbyggda hanterare. Dessa hanterare finns oftast tillgängliga som tilläggsfunktioner till olika program, antivirusverktyg, webbläsare och operativsystem. Därför är dessa också vanligast. Till exempel kan de inbyggda lösenordshanterarna i Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge registrera, spara och återställa flertalet inloggningsuppgifter på begäran. Detta betyder att när du loggar in på en sida för första gången, sparas dina uppgifter och fylls i automatiskt nästa gångsom du besöker sidan.
    Naturligtvis kan du också välja bort denna funktion. Vissa av dessa program erbjuder också inställning av en tvåstegsautentisering, till exempel genom användning av push-aviseringstjänsten. Denna typ av program erbjuder vanligtvis endast det mest grundläggande skyddet, så om du önskar ett extra lager av skydd, föreslår vi att du ser över den andra kategorin, som följer härnäst. 
  2. Fristående lösenordshanterare. Dessa lösenordshanterare är utformade inte bara för att registrera dina lösenord och underlätta inloggningsprocessen, utan också för att säkerställa att dina konton är väl skyddade. De erbjuder ofta ytterligare funktioner såsom lösenordsgeneratorer som hjälper till att skapa unika och komplexa lösenord och spara dessa automatiskt på önskade konton.
    Det bästa är att du inte behöver komma ihåg ett lösenord på till exempel 16 slumpmässiga bokstäver, symboler och siffror själv då programmet gör det åt dig. Ett annat plus är att du också kan synkronisera de ändrade lösenorden över dina enheter.
  3. Webbaserade lösenordshanterare. Dessa lösenordshanterare erbjuder dig en alternativ metod att skydda dina konton. De gör det möjligt för dig att via nätet sammanställa säkra lösenordsbaser i vilka du också kan lagra känslig information såsom försäkringsnummer, viktiga anteckningar eller kreditkortsuppgifter.
    Dessa webbaserade verktyg kan också indikera svaga lösenord och erbjuda starkare lösningar. Dessutom tar dessa program inte upp något diskutrymme. 
  4. Hårdvaruintegrerade lösenordshanterare. Dessa lösenordshanterare kan integreras i din dator eller vara externa. De integrerade hanterarna kommer i form av ett mikrochip som installeras på enhetens moderkort. Lösenord, liksom annan känslig data, lagras på chipet istället för på en hårddisk, vilket gör datan mer skyddad mot hackare. Dock finns det vissa fysiska risker såsom mekanisk skada eller stöld som måste beaktas. Detsamma gäller för de externa hanterarna, vilka ofta kommer i form av en USB-enhet. 

Vissa avancerade lösenordshanterare möjliggör också för användarna att bedöma styrkan på sina lösenord. Detta kräver att du anger samtliga kontouppgifter i hanteraren och sedan identifierar den automatiskt problem såsom svaga lösenord eller dubletter. De svaga lösenorden ersätts med starka och ändringarna synkroniseras över alla enheter. 

Varför ska man ha en lösenordshanterare? 

Nätsäkerhet blir allt svårare att hantera då de nätkriminella blir allt mer sofistikerade. Vi blir knappt längre förvånade när vi hör om företagskonton och konton för sociala medier som hackas och sprids till allmänheten. Ta till exempel de 200 miljoner Yahoo-konton som lades upp till försäljning på dark web i augusti 2016 eller de 642 miljoner Tumblr-, LinkedIn- och Myspace-lösenord som läckte ut tidigare i juni. Vi hör om sådana här händelser så ofta men sällan stannar vi upp och tänker att vi kanske också har ett eget ansvar.  

Låt oss nu vara ärliga; de flesta av oss gör inte tillräckligt för attskydda våra konton ordentligt. En analys av de konton som hackades visar att de flesta användare inte bryr sig om att ha komplexa och starka lösenord utan förlitar sig på ”123456”, ”123abc” eller ”password1” istället.

Tragiskt nog finns det tusentals konton som ”skyddas” på det här sättet. Därför är det inte överraskande att hackarna, efter att kört ett fåtal skadliga skript, enkelt kan stjäla lösenorden och sedan använda dem hur de vill. För att hindra hackarna att komma över personlig data, måste vi ta det här med kontosäkerhet och lösenordshantering mer seriöst. Som tur är finns detta program som är särskilt utformat för att skydda våra konton på nätet. 

Möjliga risker med lösenordshanterare 

Vi har diskuterat flera olika fördelar med lösenordshanterare. Det finns dock en nackdel – att ge ut sin känsliga information till vem det än handlar om är alltid riskabelt. Det finns alltid illvilliga människor som försöker missbruka systemet. Därmed finns det ett flertal falska lösenordshanterare där ute, så passa dig. Du kan bara tänka dig konsekvenserna av att ladda ner och installera ett sådant skadligt program; de mest allvarliga är följande:  

  • identitetsstöld;
  • dataförlust;
  • ekonomisk förlust.

Detta är dessvärre bara några av de problem som kan följa. Sedan behöver du nödvändigtvis inte installera ett falskt program för att ändå sätta din personliga data i fara. Även legitima program kan hackas, vilket gör att din information kan läcka ut. Därför ska du vara väldigt försiktig och bara välja den mest ansedda lösenordshanteraren, som kan skydda både din data och sig själv. 

En helt garanterad nätsäkerhet är en utopi, så du ska alltid vara förberedd på det värsta. Om du planerar att skaffa dig en lösenordshanterare, bör du besöka olika bloggar för nätsäkerhet och läsa igen användares omdömen. Även om du inte vill skaffa dig ett sådant här program nu, ska du åtminstone se till att dina lösenord är starka, unika och regelbundet uppdaterade. 

Senaste programrecensioner

Information uppdaterad: 2018-01-30

Läs på andra språk