Vad är spionprogram och hur man tar bort det

av Alice Woods - - Uppdaterad | Typ: Spionprogram

Spionprogram är en kategori av näthot som omfattar skadliga program utvecklade för att infektera PC-system och sedan påbörja olagliga aktiviteter på dem. I de flesta fall beror deras egenskaper på vilka mål virusutvecklarna har med dem. En viss grupp av spionprogram används för att samla in personlig information (inloggningsuppgifter, lösenord och annnan personlig data) och sedan skicka denna till virusutvecklarna dolda nätanslutningar, medan andra spionprogram kan spåra sina offer och samla in information om deras surfvanor. De används för att spåra folk och registrera deras mest besökta webbsidor och beetenden kopplade till dessa sidor. Denna information används mestadels för att marknadsföra och annonsera om olika parter, så spionprogram kan alltså leda till en ökad mängd skräppost.

Vissa program bör inte anses som spionprogram, även om de har förmågan att samla in icke-personlig information om användaren. Försäkra dig om att de inte stjäler namn, kontakter eller andra uppgifter om användaren. Om inte, kan de inte kränka din integritet. Det finns en stor mängd lagliga annonseringsprogram eller annonsprogram som bör läggas till denna kategori. Även om annonsbaserade program kan spionera på PC-användare, ska de inte anklagas för att inkräkta på integriteten. 

Metoder som spionprogram använder för att infektera datorer

Spionprogram kan infektera datorer utan användarnas godkännande. Dessa program kan infektera PC-system med hjälp av följande metoder: 

1. Vilseledande marknadsföring. Det finns en mängd utvecklare av spionprogram som försöker att lura användaren genom att framställa sina spionprogram som användbara verktyg, t.ex. en stark sökmotor, ett snabbt nedladdningsprogram eller ett tillförligt verktyg som kan öka näthastigheten. Användare laddar ner och installerar sådana program, men i stort sett alla är antingen helt värdelösa eller ineffektiva. Även om de flesta sådana program kan avinstalleras manuellt, stannar deras skadliga komponenter kvar i systemet fullt fungerande.

2. Programpaket. Det finns en mängd gratisprogram som innehåller farliga extraprogram, tilläggsprogram och insticksprogram. De framställs som nödvändiga komponenter för att värdprogrammet ska kunna fungera ordentligt. Men de flesta sådana tilläggsprogram är dessvärre spionprogram från tredjeparter. Att avinstallera värdprogrammet är inte tillräckligt för att bli av med spionprogrammet. 

3. Säkerhetsbrister. TSårbarheter i webbläsaren har använts för att sprida olika hot, inklusive spionprogram. Deras utvecklare driver webbsidor fyllda med skadlig kod eller sprider osäkra popp-upp-annonser, bannerannonser och länkar via mejl. När användaren sedan besöker en sådan webbsida eller klickar på en sådan poppupp-annons, utlöser en skadlig kod spionprogrammet. Använder märker inte av något suspekt, då dessa virus inte visar några installationsguider, dialoger eller varningsmeddelanden. 

4. Andra hot. Det är också känt att vissa typer av spionprogram har spridits aktivt via andra virus. Trojaner, datormaskar och bakdörrar är de farligaste virusen som kan orsaka att spionprogram tar sig in i datorn. 

Spionprogram kan användas för att: 

  • Stjäla känslig information. Spionprogram är intresserade av personlig information, såsom inloggningsuppgifter, lösenord, bankuppgifter och liknande information. Vidare, kan de bevaka användarens nätaktivitet, spåra dess sökningar och skicka all insamlad data till sin fjärrserver. 
  • Visa oönskade annonser. Spionprogram kan visa en stor mängd irriterande poppupp-annonser. Sådan aktivitet är oftast relaterad till annonsprogram. 
  • Omdirigera användare till tvivelaktiga eller skadliga webbsidor mot deras vilja. Vidare, kan vissa typer av spionprogram modifiera webbläsarens inställningar och ändra standardsökmotorn och startsidan. 
  • Skapa otaliga länkar bland offrets sökresultat och omdirigera offret till önskade platser (tredjepartsidor för spionprogram, relaterade webbsidor och andra domämner).
  • Orsaka modifieringar av centrala systeminställningar. Dessa ändringar kan minska den allmänna säkerheten och utlösa prestandarelaterade problem.
  • Ansluta till en angripen dator via sina bakdörrar. De flesta spionprogram kan ge hackare fjärråtkomst till datorsystemet utan användarens vetskap.  
  • Försämra den allmänna systemprestandan och orsaka instabilitet. 

Exampel på spionprogram: 

Det finns tusentals olika spionprogram. There are thousands of different spyware parasites. Följande exempel illustrerar hur förrädiska och skadliga spionprogram kan vara. 

Security Bytes 2015 är ett spionprogram som tillhör en stor familj av liknande virus. Alla dessa virus används för att skrämma folk och få dem att köpa de licensierade versionerna. Men de kan också orsakar omdirigeringar till skadliga webbsidor som marknadsför andra tvivenlaktiga program. När Security Bytes 2015 har infekterat datorn, planterar det sina filer och börjar att visa sina falska systemskannrar. Dessa skannrar följs åt av falska varningsmeddelanden som rapporterar om hundratals infekterade filer. Vid första anblick, kan Security Bytes 2015 verka som ett användbart program. Men det är bara ute efter en enda sak – att stjäla pengar och lura användaren till att ge ut sina lösenord, bankkontouppgifter och annan personlig information.  

HDD Repair är ett skadligt program som också kan kategoriseras som ett spionprogram. Det har blivit ökänt på grund av sina vilseledande annonser som erbjuder folk att förbättra sina datorers prestanda. När infektionen har tagit sig in i datorn, erbjuder den att skanna systemet efter skadliga filer och värdelösa registerfiler som typiskt sett har lämnats kvar i systemet efter att man har installerat eller avinstallerat olika program. Vidare, rapporterar viruset om en mängd olika hot och erbjuder att ta bort dem med hjälp av dess betalversion. Vissa HDD Repair-varianter är också ”bundlade” med andra annonsbaserade program och kan ta sig in i systemet via osäkra webbsidor. 

Windows AntiBreach Module riktar in sig på rädda PC-användare som vill reparera sina datorer. Beskrivningen av programmet säger att det utvecklades för att hjälpa folk att öka sin säkerhet, men detta är en lögn. Om du verkligen vill reparera din dator, ska du hålla dig borta från detta program och köra en fullständig systemskanning med ett ansett antispionprogram för att ta bort detta spionprograms skadliga filer. 

Borttagning av spionprogram:

Som nämndes ovan, är spionprogram farliga virus som inte kan tas bort med hjälp av manuella borttagningsmetoder eller vanliga  antivirusprogram. För att ta bort dessa parasiter, måste du installera särskilda antispionprogram (”spionprogramsborttagare”; eng: ”spyware removers”) som kan skanna systemet på liknande sätt som avancerade säkerhetsprogram. Sådana program har också speciella databaser över parasiter, vilket möjliggör för dem att upptäcka och ta bort de allra senaste spionprogrammen. De allra starkaste antispionprogrammen är FortectIntego och SpyHunter 5Combo Cleaner.

I vissa fall lyckas inte ens ett antispionprogram att ta bort en viss parasit. Detta kan ske eftersom spionprogram använder avancerade tekniker för att förhindra att man ska kunna ta bort programmen. Sådana program kan blockera din skanner, gömma sina filer och använda andra metoder för att förhindra borttagning. 

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Få bort WinSAPSvc-viruset

Vad vet vi om WinSAPSvc-viruset? Även om användare kallar det WinSAPSvc-viruset, menar säkerhetsexperter att det endast är ett potentiellt oönskat program .
Spyware Virus   September 08, 2017

Borttagning av Atdmt

Atdmt är en spårningscookie med låg risk som bevakar användares internetaktiviteter eller surfvanor och samlar in information medan de surfar på webben.
Spyware Virus   Oktober 07, 2014

Information uppdaterad: 2016-11-11

Läs på andra språk

Filer
Mjukvara