Vad är skräppostverktyg och hur man tar bort det

av Linas Kiguolis - - Uppdaterad | Typ: Skräppostverktyg

Skräppostverktyg är illegala program som används av bedragare för att skicka ut meddelanden till hundratals olika mottagare. De flesta av dessa skräppostmeddelanden handlar om apoteksrelaterade produkter, replikor och nätfiske. Nätfiske anses vara det farligaste ämnet, eftersom det ofta involverar skadliga länkar, infekterade bilagor och liknande. Dessutom kan det skadliga mejlet omdirigera offret till farliga webbsidor och andra osäkra domäner. Det största problemet med detta är att du aldrig kan veta vad du har att göra med, så vi rekommenderar starkt att du installerar en tillförlitlig skräppostblockerare (även kallad skräppostfilter) och ett antispionprogram.

Generellt sett, har skräppostverktyg förmågan att hantera ett enormt antal e-postadresser. De kan användas för att lägga in förbestämd text i meddelandet, lägga till sidhuvuden, sidfötter och andra komponenter och sedan sprida skräppost via olika mejlservrar. I de flesta länder anses dessa program vara olagliga och de oönskade mejl som sprids via dessa verktyg benämns som skadliga. Dock är det bara hälften  av dessa mejl som kan orsaka att man infekteras med sabotageprogram. Den andra hälften är vanligtvis fylld med kommersiellt innehåll i syfte  att marknadsföra kasinon, viktminskningsprogram, apoteksprodukter och andra ”mirakulösa” produkter. 

Exkluderat från ovanstående är ”skräptrafik” (eng: ”referral/referrer spam”). Denna falska metod har redan orsakat stora problem för webbägare, webbansvariga och webbadministratörer, eftersom den fläckar ner Google Analytics-datan och lurar dem till att besöka suspekta domäner. Metoden baseras på upprepade webbsideförfråg-ningar som skapas med hjälp av en hänvisningsadress. Om den används på rätt sätt, får den den specifika domänen att dyka upp i användarens analyser och kan därmed lura denna till att besöka den. Metodens syfte är att försöka att öka trafiken på webbsidor som är i behov av detta. Även om denna aktivitet inte anses som farlig, kan falska hänvisningar både förstöra din Google Analytics-data och -statistik och orsaka ökad belastning, högre avvisningsfrekvens och lägre rankningar. Dessutom kan skräptrafik vara en inkörsport för virusfyllda webbsidor, så håll dig undan denna!

De största kategorierna av skräppostverktyg:

Beroende på funktioner, brukar skräppostverktyg delas in i följande kategorier: 

  • E-postsamlingsprogram. Dessa skräppostverktyg används mest för att samla in e-postadresser från olika webbsidor, dokument och andra källor. När de har samlats in, läggs de till i mejllistor och kan sedan användas;
  • Program för massutskick. Denna kategori av skräppostverktyg används vanligtvis för att sprida mejl. De hjälper skräppostavsändare att skicka sina mejl till tusentals olika mottagare;
  • E-posthanteringsprogram. Dessa program kan användas för att identifiera och radera oanvändbara e-postadresser från listan över e-postmottagare. Adresserna inkluderar ofta e-postadresser till specifika organisationer som har förmågan att identifiera ägaren till skräppostverktyget;
  • Skräptrafik. Denna metod används för att missbruka en webbsidas hänvisnings-trafik och ändra dess adress till en webbsida i behov av ökad trafik. Syftet är att få ägaren till webbsidan att, när denne ser länken i sin Google analytics, tro att denna webbsida är viktig. Tänk på att de flesta webbsidor som baseras på skräptrafik är skadliga och kan utlösa sabotageprogram!

Skräppostens historia:

Skräppost (eng: ”spam”) introducerades 1978 som en ny marknadsföringsmodell för ett företag som hette Digital Equipment Corporation. Den första personen som använde sig av skräppost för att marknadsföra sig själv hette Gary Thuerk. Han och hans assistent Carl Gartley lyckades att skicka sina skräppostmeddelanden till nästan 400 mottagare. Detta gjorde de med hjälp av ett enda massmejl, vilket aldrig tidigare hade använts. 

Tiden för den första stora användningen av skräppost anses vara 1994, då ett par advokater började att marknadsföra sina tjänster inom immigrationsrätt via massmejl. Det verkade som att dessa mejl, som dessutom benämndes ”Green Card spam”, bidrog till att öka detta advokatpars popularitet, eftersom de några år senare släppte en bok under titeln ”How to Make a Fortune on the Information Superhighway.”

Nuförtiden måste de flesta människor konfronteras med aggressiva skräppostkampanjer och skräptrafik. Dessa skräppostmetoder används normalt sett för att marknadsföra specifika webbsidor och hjälpa dem att öka sin besökstrafik. Den största mängden skräptrafik har fångats på WordPress-webbsidor.

Skräpmejlens vanligaste kännetecken:

  • Mejlavsändarens komplicerade adress. Skräppostavsändare försöker att få användaren att tro att denna har fått ett mejl från den förtrogna personen.
  • Ämnets uppsendeväckande tema.
  • Innehållet. Skräppostverktyg är vanligtvis anpassade för att sprida mejl fyllda med annonsinnehåll. Såda mejl kan också tillhandahålla länkar till tredjepartsidor (legitima och illegala) och skadliga e-postbilagor. 
  • No-reply-adress.
  • Avprenumerationsknapp (eng: unsubscribe button). Denna knapp har frekvent använts för att sprida sabotageprogram, så du ska ALDRIG klicka på den.

Exempel på skräppostverktyg och skräppost:

1st Mass Mailer är ett skräppostverktyg, även kallat Mass Mailer. Det presenteras som ett mycket starkt program som är utformat för att kunna sprida personanpassade mejl. Men om detta program faller i händerna på en person som sysslar med att skicka skräppost, kan det användas för att sprida skadliga meddelanden. Programmet gör det möjligt att skapa en intern databas, till vilken man kan importerna en lista över prenumeranter.  

’You are cordially invited to celebrate our wedding’. Detta är den senaste skräppostkampanjen som initierades med hjälp av skräppostverktyg. Det är känt att denna kampanj användes för att sprida datormasken Kuluoz, som anses vara ett mycket allvarligt näthot som ärkapabelt till att stjäla personlig information. Säkerhetsexperter tror att tusentals människor har lurats av detta vilseledande mejl. Om du tror att du är av dem, ska du omedelbart skanna din dator med ett tillförlitligt säkerhetsprogram; vi rekommedenar starkt att du använder ett antispionprogram.

Copyrightclaims.org faller i kategorin ”skräptrafik” och kan dyka upp i Google Analytics och förvränga din data. Du bör inte besöka denna domän, eftersom det är en falsk webbsida som används för att samla till sig besökstrafik och omdirigera användare till ytterligare webbsidor. Sidan sprids huvudsakligen via skräppostbotar (eng: ”spam bots”). Då den inte är kopplad till något yrkande på upphovsrätt, kan den öka din webbsidas belastning och avvisningsfrekvens samt göra dess rankning lägre. 

Hur du skyddar dig mot skräppostverktyg:

Generellt sett, finns det ingen e-postanvändare som helt kan undvika skräppost, eftersom vi alla publicerar våra e-postadresser på nätet. Säkerhetsexperter instämmer också i att vi alla löper risk för att få ett skadligt mejl som försöker att infektera våra datorer med sabotageprogram. Samma sak kan sägas om förhållandet mellan ägare till webbsidor och skräptrafik. Därför rekommenderar vi starkt att man installerar ett tillförlitligt antispionprogram, som kan hitta skadliga filer och varna användaren om dessa. Du kan skydda din dator med hjälp av programmen FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Dessa kan också användas för att ta bort virus som sprids med hjälp av skräppostverktyg. I de flesta fall handlar det om följande näthot som skräppostavsändare vill sprida:

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Information uppdaterad: 2016-11-15

Läs på andra språk

Filer
Mjukvara