Hur inaktiverar man makron på Windows och Mac OS X?

Hur inaktiverar man makron på Windows och Mac OS X?

Ransomware är utan tvekan en av dagens mest skrämmande nätinfektioner. Deras attacker kan vara mycket destruktiva och resultera i dataförlust, allmän exponering av känslig information eller ekonomisk förlust, med mera.

Enligt statistiken, angreps 2017 nära 50 procent av alla organisationer av någon form av filkrypteringsvirus, för att inte tala om alla miljontals drabbade användare i våra hem. Därför uppmanar säkerhetsexperter institutioner och privata användare att vidta ordentliga åtgärder för att säkra sin data och förhindra potentiella attacker.

Att göra säkerhetskopior är utan tvekan det bästa sättet att skydda sin viktiga information och säkerställa en enkel återställning vid en oväntad attack. Men vad ska man göra för att förhindra ransomware-attacker? Är det verkligen möjligt att kämpa emot dessa virus?

Dessvärre finns ingen 100 % effektiv metod för att surfa helt fritt på nätet och samtidigt vara skyddade. Det finns dock några saker som du kan göra för att minska risken för ransomware-attacker. Du ska alltid ha dina program och ditt operativsystem uppdaterade samt skaffa ett antivirusprogram som erbjuder realtidssupport.

Medan de flesta användare följer de ovannämnda stegen, glömmer vissa att 59 % av alla ransomware sprids via e-postbilagor som bär på infekterade Word-dokument utvecklade för att utlösa makro-baserade attacker. Makron är en funktion som gör det möjligt att automatisera olika aktiviteter via en rad förutbestämda kommandon.

Dessvärre missbrukar hackare denna funktion för att sprida sabotageprogram. De flesta ransomware kan inte utlösas utan att makron är aktiverad, så därför föreslår vi att du har denna funktion inaktiverad som standard. Tänk på att även OS X har denna funtion, så om du använder en Mac får du inte glömma bort att inaktivera makron även på denna enhet! Nedan kan du läsa om hur du inaktiverar makron på Windows och Mac OS X.

Inaktivera makron på Windows:

 1. Öpnna Microsoft Office-dokumentet (Word, Excel, PowerPoint etc.) och gå till fliken Arkiv;
 2. I menyn väljer du sedan Alternativ;
  Disable Macros on Windows. Step 2
 3. Klicka sedan på Säkerhetscenter och vidare på knappen Inställningar för Säkerhetscenter…;Disable Macros on Windows. Step 3
 4. Gå till Makroinställningar och välj något av de två översta alternativen. Klicka på OK för att spara ändringarna;
  Disable Macros on Windows. Step 4
 5. Starta om din PC.

Inaktivera makron på Mac OS X:

På Mac OS X-versioner från 2016 och framåt, är det vanligtvis standard att makron är inaktiverad, så därför behöver du inte fundera på detta. Men du kan fortfarande se så att allt är i sin ordning genom att följa dessa steg:

 1. Öppna ett Microsoft Office-dokument på din Mac;
 2. Klicka på programmets titel (i exemplet ser du Word) som du hittar i menyraden överst, bredvid Apple-ikonen. I menyn väljer du sedan Alternativ (Eng: Preferences);Disable Macros on Mac OS X. Step 1
 3. I det nya fönstret går du sedan till Personliga inställningar (Eng: Personal Settings) och sedan Säkerhet och integritet (Eng: Security & Privacy);Disable Macros on Mac OS X. Step 2
 4. I det nya fönstret ska du se till att kryssrutan bredvid Varna innan jag öppnar en fil som innehåller makron (Eng: Warn before opening a file that contains macros är markerad;
  Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Nu har du adderat ett extra skyddslager och minskat risken för ransomware-attacker!

Om utvecklaren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Passionerad virusforskare

Gabriel E. Hall är en passionerad virusforskare som har jobbat för utanvirus.se i nästan ett decennium.

Kontakta Gabriel E. Hall
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk