FBI uppmanar offer för gisslanprogram att inte betala lösensumman

I ett nyligen släppt uttalande varnar FBI för de ökande gisslanprogramattackerna mot datoranvändare och delar med sig tips för hur man ska hantera dessa datorvirus. Det kommer inte som någon överraskning att Federal Bureau of Investigation delar med sig av sådan information, eftersom antalet gisslanprogramattacker har ökat mycket. Cyberbrottslingar har börjat skapa dem kontinuerligt sedan 2015, och antalet gisslanprogramvarianter ökar konstant under 2016. Denna typ av datorhot riktar in sig mot sjukhus, små och stora företag, skolor, regeringar såväl som hemdatorer. De krypterar alla filer på den infekterade datorn eller i ett helt nätverk, och kräver sedan en lösensumma i utbyte mot avkrypteringsmjukvaran.

Cyberbrottslingar har utvecklat avancerade tekniker för att bryta sig in i offers datorer i det tysta. Vanligtvis skickar de körbara filer till offren via e-post, där man hävdar att det är en leverans av viktiga dokument eller arkiv. När offret öppnar de skadliga bifogningarna korrumperar viruset alla filer på datorn. Vidare har bovarna blivit så skickliga att de kan lägga in skadlig kod på legitima webbplatser bakom klickbart innehåll, knappar, länkar eller annonser. Det är med andra ord av otrolig vikt att man idag tar till förebyggande åtgärder för att skydda sin dator och sina filer. Du bör framförallt akta dig för TeslaCrypt, Cerber (gisslanprogram för Mac), Cryptolocker och Locky.

Det råder inga tvivel om att det är en tragisk upplevelse att förlora viktiga filer. FBI hävdar dock att offer för gisslanprogram inte bör betala lösensumman som krävs av cyberbrottslingarna. James Trainor – assisterande chef för FBI:s Cyberdivision – bekräftar att betalning av lösensumman inte garanterar att cyberbrottslingarna kommer tillhandahålla avkrypteringsnycklarna eller programmen, och att det endast uppmuntrar bluffarna att fortsätta med sina illegala aktiviteter, och dessutom gör fler personer involverade i denna smutsiga bransch. Intäkterna som gisslanprogram genererar för cyberbrottslingar är offantliga, och vi kan bara undra vilka andra illegala aktiviteter som kan finansieras med pengarna som offer för gisslanprogram betalar.

FBI rekommenderar att ta förebyggande åtgärder för att hindra gisslanprogramattacker. Detta ska du göra för att säkra dina filer:

  • Informera anställda om virus av typen gisslanprogram och se till att de är medvetna om metoderna för hur man förebygger gisslanprogramattacker.
  • Installera antiskademjukvara på datorerna du eller dina anställda använder. Schemalägg regelbundna systemskanningar.
  • Avaktivera Macrofunktionen i Microsoft Office-appar.
  • Uppdatera datorns mjukvara regelbundet.
  • Undvik att använda administratörskonton om du inte behöver.
  • Säkerhetskopiera den viktigaste informationen regelbundet. Det bästa är att spara på externa diskar och koppla ur dem från datorn.
Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Virusanalytiker...

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk