Ta bort viruset Locky (Borttagningsinstruktioner) - aug 2017 uppdatering

Locky Borttagningsguide för virus

Vad är Locky ransomware?

Hur tar sig Locky viruset in i en infekterad dator?

Locky ransomware

Locky är ett ransomware som sprids med hjälp av skadliga Word document som bifogas med spam email. Email som för med sig Locky viruset låtsas oftast vara räkningar och fakturor. Detta skadliga Word dokument kan omedelbart köra skadlig kod om du har Word makron påslagna. Om du inte har det så kommer Word dokumentet verka korrupt och högst upp kan det stå “Enable macro if the data encoding is incorrect.” Du borde INTE göra det!

Tyvärr så kan en nyfiken användare som vill se vad dokumentet säger ledas till att slå på makron. Resultatet av detta är att den skadliga kod som följer med Word dokumentet aktiveras och installerar Locky ransomwaret på offrets dator.

Vad gör Locky ransomware?

Som du kan se så heter viruset ”Locky”, det namnet är väldigt passande. Detta ransomware låser användarens filer utan någon möjlighet att få tillbaka dem utan en dekryptionsnyckel eller en säkerhetskopia som har lagrats på en extern hårddisk.

Till att börja med så kommer Locky söka igenom din dator och hitta ljudfiler, dokument, videor, bilder, databaser, arkiv och liknande filer. Locky kan även leta igenom externa hårddiskar eller nätverksplatser. När den hittar sådana filer så enkrypterar Locky filerna med hjälp av AES algoritmen. Utöver detta så tar viruset bort skugg kopior (Volume Snapshot Service records) som skulle kunna användas för att återställa de enkrypterade filerna.

När Locky är klar så lämnar den ett utpressningsbrev (_Locky_recover_instructions.txt) i alla mappar som har enkrypterade filer i sig, den byter dessutom ut din bakgrundsbild mot en bild som har samma information som utpressningsbrevet. Den säger till dig att använda TOR nätverket och betala uppskattningsvis 0.5 – 1 Bitcoin (1800-3600 SEK) till dess skapare för att få tag på dekryptionsnyckeln som kan hjälpa dig att dekryptera dina filer.

Locky ransomware

Vad kan man göra om Locky attackerar din dator?

På tal om ransomware så är det alltid bättre att se över säkerheten innan man drabbas. Oavsett hur försiktig och vaksam du som användare är så kan du fortfarande bli lurad av cyber-kriminella då de tenderar att sprida malware som trojanska hästar.

Med andra ord så kan virus komma i formen av filer som ser säkra och legitima ut men som i själva verket är infekterad. Vi rekommenderar starkt att du tar säkerhetskopior av dina filer med jämna mellanrum och förvarar dem på en extern hårddisk.

Tyvärr så är Locky ett lömskt virus som kan låsa ner dina filer så att det inte går att få tillbaka dem, det enda säkra sättet att få tillbaka filerna är om du importerar tillbaka dem från en extern hårddisk. Men du måste se till att framgångsrikt ta bort Locky från datorn innan du gör det eftersom Locky klarar av att enkryptera filer som befinner sig på externa hårddiskar när man pluggar in dem i datorn.

Om du inte har säkerhetskopior på dina filer så har du enbart tre alternativ:

 1. Du kan testa använda ett av dessa verktyg (de skulle kunna hjälpa dig dekryptera några av dina filer): Kaspersky virus-fighting utilities, Photorec eller R-Studio;
 2. Du kan vänta tills någon skapar ett verktyg som dekrypterar filer som har blivit låsta av Locky;
 3. Den sista lösningen är att betala lösensumman men vi rekommenderar INTE att du gör det. Det finns inga garantier på att du faktiskt kommer få en fungerande dekryptionsnyckel och när du tänker efter, vill du verkligen stödja cyber-kriminella på det sättet?

För att ta bort Locky viruset rekommenderar vi att du använder dig av anti-malware program som: FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Dessa program är professionella borttagningsverktyg som klarar av att helt ta bort Locky viruset från din dator. NOTERA. Anti-malware program kan INTE dekryptera låsta filer. Om du vill ta bort Locky manuellt så kan du hitta en manuell borttagningsguide på nästa sida.

Locky borttagningsinstruktioner

Innan du försöker ta bort Locky, snälla läs igenom informationen som finns i den här paragrafen. Först bör du notera att Locky är ett extremt farligt och välbyggt virus som sprider sin skadliga kod över hela din dator. Det är väldigt viktigt att ta bort ALLA filer som tillhör Locky viruset.

Annars kan filerna du lämnar öka riskerna för att bli infekterad igen eller direkt ominstallera Locky. Välj bara att ta bort Locky manuellt om du är en avancerad användare. Annars rekommenderar vi starkt att du använder dig av ett automatiserat verktyg.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Locky Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Locky med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Locky. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Locky lyckas.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Locky och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk