Ta bort viruset Ykcol (Borttagningsguide) - Instruktioner för Virusborttagning

Ykcol Borttagningsguide för virus

Vad är Ykcol ransomware?

Locky sprids för närvarande som Ykcol ransomware – skydda din dator nu!

Ykcol ransomware

Ykcol ransomware är den senaste versionen av det ökända Locky ransomware. Det följer de tidgare versionerna Lukitus och Diablo6 och använder en kombination av algoritmerna RSA-2048 och AES-128 för att låsa offrets filer. Viruset lägger till filändelsen ”.ykcol” på varje krypterad fil och placerar filerna ykcol.bmp och ykcol.htm på skrivbordet.

Namnet ”Ykcol” är helt enkelt ”Locky” baklänges. Detta ransomware sprids för närvarande via skadlig skräppost i form av en bilaga som innehåller ett skript som laddar ner och aktiverar Ykcol-viruser på datorn.

Ovannämnda filer fungerar som ransom-meddelande. BMP-filen ställs in som skrivbordsbild medan HTM-filen öppnas via webbläsaren och genererar länkar som leder till användaren personliga betalsida (tillgänglig endast via webbläsaren Tor). För att kunna se innehållet på denna betalsida, måste offret ladda ner denna webbläsare och via denna gå in på webbsidan .onion.

Betalsidan presenterar “Locky decryptor”, vilket är det dekrypteringsverktyg som erbjuds av ransomware-utvecklarna. Medan tidigare versioner av viruset begär 0.5 Bitcoin i utbyte mot filerna, begär Ykcol 0.25 Bitcoin. Men då Bitcoin-värdet har ökat, motsvarar detta belopp över 1000 USD vilket är ett högt pris för datadekryptering.

Nätsäkerhetsexperter rekommenderar att man ignorerar dessa uppmaningar och använder tillgängliga metoder för dataåterställning istället för att betala lösensumman. För närvarande finns det inga nyheter gällande lyckade återställningsförsök, så den enda effektiva metoden för tillfället är att använda en säkerhetskopia.

Locky-viruset kallas nu YkcolYkcol-viruset är det nya namnet på det ökända Locky ransomware. Viruset använder helt enkelt namnet "Locky" baklänges för att markera krypterade filer.

NoVirus.uk rekommenderar starkt att du tar bort Ykcol-viruset från din dator så fort som möjligt. En återställning efter en ransomware-attack kräver tid och för att kunna använda din PC igen, måste du först och främst bli av med viruset innan du gör något annat. Använd ett tillförlitligt program såsom FortectIntego eller Malwarebytes för att rensa din PC. Sedan måste du starta om din dator i ”Felsäkert läge med nätverk” för att kunna ta bort viruset.

Börja med att läsa instruktionerna under artikeln. När du vet hur du ska förbereda din PC för denna uppgift, är det bara att sätta igång omedelbart. Starta om din PC i felsäkert läge, skanna den med ett antisabotageprogram för att identifiera skadliga filer och radera dessa. Innan du skannar bör du uppdatera ditt säkerhetsprogram.

Aktuella spridningsmetoder

Alla varianter av Locky sprids normalt via skräppost, likaså Ykcol-viruset. Skräppmejlen innehåller falska 7Zip-bilagor med en .vbs-fil inuti. Mejlen maskeras som fakturor; offret uppmanas vänligen att se över den ”bifogade fakturan” (Eng: “attached invoice”) för att kontrollera dess status.

Namnet på bilagan innehåller några slumpmässiga tecken. När bilagans VBS-fil öppnas, ansluter den till en fjärrserver och laddar ner virusets nyttolast. Om nedladdningen lyckas, aktiveras viruset och offret förlorar omedelbart alla sina filer och möts av ransom-meddelanden.

Utvecklarna av detta virus har använt en rad olika spridningsmetoder, men hittills verkar det som att deras favoritkombination för att lura användare är nätfiske och skadlig skräppost. Locky-utvecklarna ändrar sällan ett lyckat koncept.

Ta bort Ykcol-viruset nu

Om Ykcol-viruset har infekterat din PC och krypterat dina filer, måste du först och främst ta bort viruset. Då viruset inte ger sig så lätt, måste du göra borttagningen med hjälp av ett program som är utvecklat av IT-experter.

Att ta bort Ykcol kan vara komplicerat, eftersom det med professionella metoder försöker undvika att bli upptäckt. Om ditt säkerhetsprogram inte lyckades att stoppa viruset från att kryptera dina filer, måste du uppdatera programmet och ta bort återstoden av viruset omedelbart. Detta kommer att skydda din dator mot ytterligare illegala aktiviteter.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Ykcol Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Om du har infekterats med Ykcol, måste du agera snabbt. Ta bort alla virusspår med hjälp av ett professionellt antisabotageprogram.

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Ykcol med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Ykcol. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Ykcol lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Ykcol från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om din data har skadats av Ykcol ransomware, bör du kunna se filändelsen ”.ykcol” på de krypterade filerna. Dessa filer kan inte återställas utan en säkerhetskopia, men ändå rekommenderar alltid säkerhetsexperter att man testar alternativa metoder för dataåterställning (se nedan).

Om dina filer är krypterade genom Ykcol, finns flera sätt att återställa dem

Återställ filer med hjälp av Data Recovery Pro

Du kan testa att återställa åtminstone några filer som har skadats av Ykcol ransomware med hjälp av programmet Data Recovery Pro. Följ våra enkla instruktioner nedan. OBS: Det finns dessvärre INGEN garanti för att detta program kommer att kunna återställa alla dina filer. Med tanke på virusets komplexitet, kan det vara så att detta program är helt verkningslöst. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Ykcol-ransomware;
 • Återställ dem

Locky-dekrypteraren

Alla säkerhetsexperter rekommenderar att man inte betalar lösensumman. För det första begär de en enorm summa pengar och för det andra är chansen att få tillbaka sina filer ändå liten. Det finns ingen garanti för att bedragarna kommer att hjälpa dig med att återställa dina filer. Att betala lösensumman motiverar också utpressarna att fortsätta sin olagliga verksamhet.  

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Ykcol och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Alice Woods
Alice Woods

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Alice Woods
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk