Experter varnar om förväntad ökning av sabotageprogramsaktivitet på Black Friday

25:e november är den dag som alla passionerade shoppare väntar ivrigt på. Medan vissa förbereder sig på att rensa stans butiker, stannar andra hemma i hopp om att hitta de bästa Black Friday-erbjudandena på nätet. Dessvärre kan det senare sluta med att användaren får någonting helt annat än de önskade produkterna, t.ex. Locky. Virusutvecklare bunkrar upp med de mest bedrägliga och elaka programmen under dessa två månader av den troligen mest aktiva nättrafiken under hela året. De arbetar på att få ut så mycket av detta smittsamma innehåll på nätet som möjligt. Därför ökar riskerna drastiskt att drabbas av ett sabotageprogram under denna period.

Enligt statistiken, ökade antalet virusinfektioner med det dubbla förra året i jämförelse med år 2014. En ytterligare ökning förväntas även detta år. Experterna varnar för tre huvudsakliga spridningsmetoder som nätbedragarna och hackarna använder:

  • Bedräglig annonsering. Under stora utförsäljningar och semestersäsonger i allmänhet, investerar företag mer i nätannonsering så du kommer att få fler erbjudanden än vanligt. Virusutvecklare utnyttjar detta läge genom att lägga in skadliga annonser bredvid de legitima och på så sätt ökar spridningen av sina bedrägliga virus, såsom mylucky123.com eller web-start.org-viruset. Vanligtvis verkar de falska annonserna inte suspekta, så det är svårt att urskilja dem från de äkta annonserna.
  • Skräppost. Låter det inte bekvämt att få de bästa Black Friday-erbjudandena direkt till inkorg, endast ett klick ifrån att kunna utnyttja dem och, förhoppningsvis, köpa några produkter som du har tittat på ett tag? Visst är det praktiskt, men om dessa annonser inte kommer från officiella detaljhandlare, utan från okända avsändare, kan du vara en måltavla för bedragare som vill infektera folk med Thor ransomware eller liknande hot. Var försiktig! Vissa smarta bedragare kan agera som tillförlitliga företag och försöka lura dig till att köpa deras produkter.
  • Skadliga länkar på webbsidor. Detta är ytterligare en metod som ger hackarna möjligheten att förse användarna med skadligt innehåll medan de letar efter produkter på nätet. Dessa länkar kan visas på betrodda webbsidor eller vara inbäddade av sabotageprogram, såsom webbläsarkapare eller annonsprogram.

Tänk på att sådana infektioner kan leda till dataförlust eller -läckage, prestandaproblem eller till och med fullständigt haveri av systemet. Därför är det bra att följa det gamla ordspråket att hoppas på det bästa men förvänta sig det värsta. Håll dig borta från skräppostmappen och undvik att öppna okända mejl, oavsett hur lockande erbjudanden de innehåller. Detsamma gäller för annonser – lita inte på allting som du ser på nätet och beakta försiktigt möjliga konsekvenser innan du klickar på någonting. Kör på, ha kul och shoppa på, men glöm inte att vara uppmärksam!

Om utvecklaren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk