En ny våg av Cryptolocker har precis dykt upp!

A new wave of Cryptolocker has just showed up!PC-experters meddelar att folk bör förvänta sig en ny våg av Cryptolocker [Cryptolocker]. I skrivande stud så löper du störst risk för att bli infekterad av detta hot (eller andra varianter av det) om du bor i Australien eller Europa. Även om du bor i USA eller Fjärranöstern så bör du dock vara väldigt försiktig när du öppnar bifogningar i e-postmeddelanden eller när du klickar på kommersiella popu-annonser eftersom det finns en stor risk att hackare som vill öka sina inkomster kommer sprida detta gisslanprogram till världens alla regioner.

Det är känt att de flesta säkerhetsaktörer redan har uppdaterat sina verktyg så att de kan känna igen nya versioner av gisslanprogrammet Cryptolocker innan de infiltrerar. Oavsett detta så bör du dock undvika e-postmeddelandne som ber dig att ladda ner ’viktiga’ bifogningar till din dator. Vidare så ska du hålla dig borta från popup-annonser som dyker upp när du surfar. Om en varning informerar dig om uppdateringar som fattas och erbjuder dig att ladda ner dem gratis, så ska du hålla dig borta från den. Det är alltid säkrare att besöka den officiella webbsidan för programmet för att se vad som fattas på din dator.

Vilka är de senaste versionerna av Cryptolocker som du bör känna till?

Den första kallas Los Pollos Hermanos virus. Oavsett hur överraskande namnet på detta hot låter så verkar det vara en väldigt sofistikerad version av viruset Cryptolocker som riktar in sig mot australiensare i dagsläeget. Efter att ha infekterat systemet och krypterat alla förbestämda filer så kräver detta hot att offret betalar en lösensumma på $450, vilket är mycket mer än summan som krävdes av de första versionerna av Cryptolocker. Det verkar dessutom som att detta inte är slutet. Om offret inte betalar lösensumman så lovar Los Pollos Hermanos att höja kravet till $1000. Som du kan se så är det ett riktigt vidrigt skadeprogram med ett löjligt namn.

Ett annat hot som är nära relaterat till Cryotolocker är BitCryptor. Det hittades för bara några dagar sedan och har enligt de senaste rapporterna redan lyckats infiltrera hundratals datorer. Detta gisslanprogram är olikt de andra som vi testat eftersom det är kapabelt att blockera förbestämda processer i Aktivitetshanteraren. Självklart så är vissa av processerna som detta virus blockerar säkerhetsprogram, såsom mbam, spyhunter, roguekiller, etc. Detta kan enkelt ge upphov till problem när du försöker ta bort detta skadeprogram från systemet. I skrivande stund så ber BitCryptor om en lösensumma på €216, så det är uppenbart att den huvudsakliga regionen som det sprids i är Europa. Som vi redan har varnat dig om så kan dock alla varianter av Cryptolocker ändras enligt hackarnas behov.

Snälla se till att du har en bra backup-rutin på din dator för att undvika oväntad förlust av dina viktiga filer! Om du fortfarande inte har extra kopior av dina foton, musikfiler, konst eller andra viktiga filer så bör du läsa detta inlägg om hur du backar upp dem: Varför behöver jag backup och vilka alternativ finns? Om dina filer redan har krypterats så bör du ge dessa verktyg en chans: R-Studio, Photorec eller Kaspesky Ransomware Decryptor.

Avslutningsvis så ska du inte glömma att installera kraftfull säkerhetsmjukvara för att förebygga infiltrationen av skadeprogram, inklusive viruset Cryptolocker. I detta specifika fall så rekommenderar vi att använda två olika program: FortectIntego och Webroot SecureAnywhere AntiVirus.

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk