Var uppmärksam på bedragare som hotar med att stänga ner din Facebook-sida!

Facebook-användare bör vara uppmärksamma på bedragare som använder luriga metoder för att hacka konton på sociala medier. Nyligen upptäckte vårt team viruset ”Your page will be unpublished” (”Din sida kommer att stängas ner”) på Facebook, vilket vittnar om en ny bedrägerimetod för att övertala användare att lämna ut sina inloggningsupp-gifter på Facebook. Bedragare skapar bedrägliga sidor och anstränger sig hårt för att få dem att se ut som om de tillhör Facebooks support. De skapar en sidbeskrivning som ser professionell ut, använder Facebook-logotypen som profilbild och använder sedan skad-liga sidor för att dela inlägg till sidor som tillhör legitima företag eller oskyldiga människor. Sidor som Team Advert, Ads-Info., Ads Department Social och liknande lägger till en kom-mentar när dessa inlägg delas, som informerar om att den angivna Facebook-sidan kom-mer att stängas ner på grund av rapporter om falskt namn, bedrägeri på kontot, att man använder andra människors bilder eller obscena bilder och oanständigt språk. Meddel-andet säger också att sidan kommer att stängas ner permanent om den inte bekräftas inom angiven tid eller om Facebook upptäcker någon suspekt aktivitet på kontot.


“Your page will be unpublished”, “Your page will soon disabled” och liknande bedrägliga meddelanden föreslår att man besöker ”verfierings”-sidor, som i själva verket är nätfiske-sidor. De ser ut precis som Facebooks inloggningssida och frågar efter offrets mejladress eller telefonnummer och lösenord. Man bör dock kontrollera sidans URL innan man anger sådan känslig data. Enligt vår forskning, använder bedragare följande sidor för att lura Facebook-användare att lämna ut sina uppgifter: page-support-uk.clan.su/security-confirm.html, support-recoverpage-info.esy.es/reconfirm.htm, wk-setting-page.hol.es och andra. Om användaren anger personlig information på dessa falska sidor, når den genast bedragarna som snabbt hackar användarens konto. Detta betyder att de får full kontroll över din profil, personlig information, meddelanden, bilder och allt som du någonsin har delat på ditt konto. Dessutom kan bedragarna skicka meddelanden i ditt namn till dina vänner i syfte att lura dem på pengar. De kan också ändra namnet på dina Facebook-konton och använda dem för att sprida bedrägliga meddelanden i en större skala.

Om du har stött på eller blivit utsatt för ett sådant här bedrägeri, ska du rapportera nätfiskesidan till det riktiga Facebook så fort du kan. Om ditt konto har hackats, ska du rapportera det angripna kontot via denna sida. Då Facebook har mer än 1,79 miljarder aktiva användare per månad, är denna sociala plattform ett primärt mål för bedragare. För att lära dig mer om Facebook-virus, läs denna artikel.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Virusanalytiker...

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk