Skadeprogram orsakar dödsfall!

Ett datorvirus kan vara mer skrämmande än du tror

För över ett år sedan dödade en rumänsk man, Marcel Datcu, sig själv och sin son efter att ha upptäckt ett FALSKT varningsmeddelande på sin dators skrivbord. I det falska varningsmeddelandet påstods att FBI hade märkt att han besökt en pornografisk sida och att han nu var tvungen att betala en böter på 70 000 lei (över 18 000 euro) för att slippa att hamna i fängelse i elva år.

Han beslutade att ta den svåra vägen ut för att undvika det straff som hade hittats på av ransomware-utvecklare. Innan han tog sitt eget och sin sons liv skrev han ett självmordsbrev. Han skrev att han inte kunde sitta i fängelse i elva år och lämna sin son att lida ensam.

Malware causes deaths!

Dessvärre är detta inte det enda dödsfallet som har orsakats av sabotageprogram. Det finns rätt många fall som visar på de nätkriminellas förmågor att stjäla pengar från sina offer. Efter att ha infekterat PC-system, använder de aggressiva varningsmeddelanden för att försöka övertyga sina offer om att de har att göra med statliga myndigheter eller andra parter som inte kan ignoreras.

Om ett offer inte har den kunskapen för att kunna skilja mellan riktiga och falska varningsmeddelanden, kan det alltså sluta så illa att han eller hon beslutar sig för att ta sitt eget liv eller helt enkelt dör av en hjärtattack.

Godtrogna användare är ett enkelt mål för bedragare

Ett sådant offer är Corrie Santayana (namnet är ändrat men känt av redaktionen) som blev involverad i en allvarlig kampanj inom skadlig annonsering stödd av den så kallade ”Blue Screen of Death”. Blue Screen of Death (eller BSOD) är en teknik inom social ingenjörskonst som används för att visa önskat innehåll (notifikationer, banners och popup-annonser) på nätet.

Medan vissa användare enkelt kan se att det handlar om ett falskt meddelande, övertygas andra om att de måste följa särskilda uppmaningar för att inte råka illa ut. Corrie trodde att ett varningsmedelande som löd ”Windows Hälsa är Kritisk! Starta inte om! Vänligen kontakta Microsofts tekniker” var riktigt. När han ringde hackarna blev han tillsagd att han var tvungen attt köpa ett speciellt supportpaket för 1000 $.

Mannen väntade inte länge innan han gjorde en banköverföring för att få detta icke befintliga och dyra ”programpaketet”. Dessvärre upptäckte han bara några timmar senare att han hade blivit bedragen. Efter att hans son hade berättat att han hade blivit lurad, dog mannen i sitt vardagsrum av en hjärtattack.

Nätsäkerhetsexperternas tips för att undvika förödande konsekvenser

Säkerhetsexperter varnar folk att hackare använder hundratals olika tekniker. Om du vill skydda dig själv och folk runt omkring dig (dina föräldrar, barn och andra familjemedlemmar), ska du tänka på följande:

  • om du får ett systemmeddelande, leta efter telefonnummer eller e-postadresser; om dessa saknas handlar det om ett bedrägeri
  • skydda operativsystemet genom en kombination av antivirusprogram och antisabotageprogram; uppdatera dem regelbundet
  • använd ett VPN för att skydda nätanslutningen i smarta enheter
  • förhasta dig inte med att öppna bilagor som ser ut att komma från offentliga institutioner utan att verifiera avsändaren; detsamma gäller för telefonsamtal

Förutom säkerhetsprogram för din PC, ska du vara uppmärksam. Logiskt tänkande och försiktighet är starka vapen i kampen mot nätbedrägerier.

Om utvecklaren
Alice Woods
Alice Woods

Tycker om att lära användare om virusskydd...

Kontakta Alice Woods
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk