Säkerhetskopiering och återställning av data: Varför det är viktigt för dig

Världen har blivit digital: säkerhetskopiering och återställning av data blir avgörande för företagsinstitutioner och rekommenderas för hemanvändare

Digital data har utvidgats kraftigt de senaste årtiondena – huvudsakligen sedan internet blev vanligt världen runt. Sedan datorer blev en stor del av allas liv så har data som sparas på dem utökats betydligt – viktiga dokument, bilder, projekt, tekniska ritningar och mycket mer sparas nu virtuellt. Även om vissa företag väljer att fortfarande behålla papperskopior av viktiga dokument så går de flesta åt det digitala hållet – efterfrågan implementeras till stor del i samband med kundernas behov.

Säkerhetskopior är så nödvändiga för företag att ett företag skulle kunna gå under på grund av en cyberattack ifall de inte har pålitliga säkerhetskopior. Säkerhetskopiering är viktigt för privatanvändare också, eftersom personliga foton, arbetsfiler och andra viktig information skulle kunna försvinna blixtsnabbt.

Vad är säkerhetskopior och återställning av data?

Inom IT så beskrivs säkerhetskopiering och återställningsprocessen som en kombination av teknologi och praxis som tillåter att man skapar kopior av viktig information som sparas för en förutbestämd mängd tid. Säkerhetskopior kan förhindra permanent dataförlust och eliminera höga kostnader för återvinning i fallet av en olyckshändelse, ett misstag av en människa eller en cyberattack skulle inträffa.

Även om säkerhetskopiering till stor del hanteras inom större företag och tillräckliga resurser dedikeras till detta ändamål så är dataåterställning hos hemanvändare en process som inte alls är komplex.

File types

Dataförlust kan ske på grund av olika anledningar

För att förstå varför säkerhetskopior och återställning är viktigt är det nödvändigt att veta hur dataförlust kan uppstå. I många fall är hemanvändare omedvetna om faktumet att deras information kan försvinna på bara ett ögonblick, så att veta hur datan kan försvinna är ett viktigt steg av att inse hur viktigt det är med säkerhetskopieringar och återställning.

Enhet- och hårddiskfel

Hårddiskfel är en av de vanligaste anledningarna till att du skulle kunna förlora dina filer permanent, nämligen mer än 40% av fallen. En felaktig hårddisk eller enhet kan resultera i att du förlorar all din data. Även om sådan information ibland kan återhämtas om lagringsenheten repareras så kan ett fel ibland vara kritiskt, vilket resulterar i permanent dataförlust.

Malware-attacker

Malware är ett slags program som försöker utföra skadliga handlingar i förmån för de cyberkriminella bakom det. I de flesta fall så är infektioner som fjärrstyrningsverktyg (RAT:s), gisslanprogram, Spionprogram och många andra skickade av kriminella för att stjäla känslig information, använda värden för att skicka spam, infektera med fler skadeprogram eller utföra andra illvilliga aktiviteter. Dessa infektioner resulterar sällan kompromiss av personliga filer, även om buggar i malware-koden enkelt kan resultera i fel hos operativsystemet vilket kan resultera i förlust av personlig data.

Ransomware infection

Mänskliga fel

Om vi ska vara ärliga så gör alla människor misstag, oavsett hur försiktiga de är. I dessa situationer bör vi lita på teknologi som kan hjälpa oss undvika de negativa konsekvenserna av fel. I dessa situationer är det bästa sättet att se till att dina viktigaste filer är säkra att återställa dem från säkerhetskopior eftersom denna information kan återställas även om enheten som lagrade filerna har förlorats eller förstörts.

Stöld

Stöld av egendomar är ett problem som vem som helst kan drabbas av, oavsett vart de befinner sig (även om säkrare platser kommer resultera i mindre chans av stöld.) Självklart är en av de vanligaste sakerna som blir stulna på tåget, på stranden eller andra platser laptops, surfplattor och telefoner eftersom de är portabla och ofta tas med till olika platser eftersom det är med det syftet de designades.

Naturkatastrofer

Extrema naturkatastrofer kan förstöra nästan alla egendomar någon har, inklusive de enheter där filer sparas. Dock så är naturkatastrofer inte så vanliga, men andra mindre katastrofer som översvämningar eller kraftiga ändringar i temperatur kan skada hårddisken. Förutom de nämna naturkatastroferna händer även saker som husbränder, läckage eller andra problem som skulle kunna förstöra din dator.

Fysiska eller virtuella säkerhetskopior? Båda har fördelar och nackdelar

Säkerhetskopior är inte effektiva när de sparas på samma medium, eftersom de kan drabbas av problem när som helst. Alltså är det väldigt ineffektivt att lagra data på samma plattform. Till exempel, om ett gisslanprogram skulle infiltrera din dator, så skulle säkerhetskopior på en separat hårdvara resultera att även de blev krypterade. Alltså skulle säkerhetskopior helt förstöras eftersom skadeprogram vanligtvis infiltrerar alla kopplade enheter, servrar och nätverk i fall inga ordentliga säkerhetsåtgärder har tagits.

Hårdvara kan användas för säkerhetskopior Backup files

Det finns flera olika sätt som databackups kan förberedas och hur data kan återställas. Som vi nämnt tidigare borde säkerhetskopior lagras på ett annat medium än de originella filerna. För det så kan en lagringsenhet för hårdvara användas, till exempel:

 • Hårddisk (HDD)
 • Solid-State Drive (SSD)
 • Extern hårddisk
 • USB-sticka
 • DVD/CD
 • NAS (Network Attached Storage)-enheter

Kom ihåg att så fort du kopierat informationen du vill säkerhetskopiera borde du omedelbart koppla bort enheten från huvudsystemet. På så sätt avskiljer du säkerhetskopiorna vilket gör dem effektiva ifall något skulle hända.

Fjärrlagring är perfekt för säkerhetskopiering av data

När det gäller onlinebackuper, även kända som Cloud-backup eller molnlagring, är det viktigt att notera att det är viktigt att välja en väl ansedd tjänst. Data är extremt värdefullt och felaktigt lagrad skulle den kunna bli stulen eller till och med säljas till tredje-parter. Förutom molnlagring finns även andra online medium som kan användas för att säkerhetskopiera filer. Till exempel kan du använda din mejl för att spara filer även om denna metoden inte är den effektivaste.

Cloud backup

Gjordes inga säkerhetskopior? Använd programvara för dataräddning

Säkerhetskopior är extremt viktiga eftersom de kan hjälpa användare att enkelt återställa viktiga filer. Flera metoder kan hjälpa dig att rädda din data. Om processen är lyckad eller inte beror till stor del på hur du förlorade dina filer. I vissa fall så kan till och med ransomware-krypterade filer återställas med programvara för dataräddning.

Data Recovery Pro

Data som lagras på din dator lagras på specifika delar av din hårddisk. När kommandot ges för att ta bort en specifik fil så frigörs utrymme som kan användas igen. Tyvärr, på grund av prestandaskäl, tas filerna inte bort från lagringsutrymmet omedelbart.

Filerna fortsätter att finnas på systemet så länge som ingen ny data har skrivit över dem. Därför så kan dataåterställningsprogram återställa kopior av data från lagringsutrymmen. På grund av detta bör inte hårddisken eller andra lagringsutrymmen fyllas med ny data förrän de förlorade filerna är helt återställda.

Data Recovery Pro är en av de ledande mejl- och filåterställningslösningarna där ute. Den använder inte upp för mycket resurser, tar inte mycket plats och är väldigt enkel att förstå och använda. Appen kan hjälpa till att återställa videor, bilder, musik, arkiv, dokument, databaser och andra filtyper som råkats ta bort eller förlorades av andra anledningar.

Andra funktioner som Data Recovery Pro har inkluderar:

 • Återställer data från externa enheter, som USB-stickor eller iPods;
 • Återställer mejl och deras bilagor som tagits bort eller förlorats;
 • Återställer filer från formaterade eller partitionerade enheter;
 • Guider genom återställningsprocessen;
 • Support för sökning efter nyckelord;
 • Förhandsgranska skanningsresultat som videor eller musikfiler;
 • Kan ibland användas för att återställa krypterad data.

Data Recovery Pro

ShadowExplorer

Sedan Windows Vista har Microsoft implementerat en ny, automatisk backup funktion som kallas för Shadow Volume Copies men de fungerar endast om System Restore (Systemåterställning) tidigare har aktiverats. Det tillåter filer att sparas automatiskt i bakgrunden av din Windows OS. Det inbyggda verktyget för att få tillgång till dessa säkerhetskopieringar är inte alls användarvänligt eftersom var fil behöver återställas individuellt. Väldigt ineffektivt!

I dessa situationer så är applikationer som ShadowExplorer här för att hjälpa dig. Den kan få tillgång till förvaringen av filerna på ett användarvänligt vis och låter dig se tidigare versioner av filer utan begränsningar. Även om denna teknologi inte är ett alternativ till regelbundna säkerhetskopieringar kan det ändå rädda dagen ibland.

Shadow Copies and ShadowExplorer are in no way a replacement for regular backups! This is very important and can't be stressed enough. A Shadow Copy is kept on the same disc as the original data. In case of a disc failure all data is lost, including the Shadow Copies. ShadowExplorer is a good addition to regular backups, but not a replacement.

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Julie Splinters är nyhetsredaktören över utanvirus.se. Hennes kandidatexamen var engelsk filologi.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk