Locky virusets nya arvinge - Zepto ransomwaret dyker upp

Det verkar som att det var rätt nyligen som Locky viruset hade internet i ett fast gerpp. Det dök upp som ett Ransomware som vågade sikta in sig på data från ett av sjukhusen i USA. Stadigt utvecklades det till det hot som blev känt över hela världen. Användare bosatta i utkanten av Nordamerika eller långt bort i regioner i Japan rapporterade att det har blivit smittade med denna Ransomware. Efter ett par månader sedan lugnade viruset ner sig. Det såg ut som om man äntligen kan slappna av när internationella virusforskare fick rapporter om nya tecken på en Locky efterträdare – Zepto viruset.

IT-specialisterna började misstänka detta virus att vara besläktat med det ökända hotet efter de fick de första filerna från Ransomwaret. Förutom utformningen av hotbrevet som hade en slående likhet med en som har använts av Locky så finns det andra likheter. Först av allt följer Zepto viruset samma sätt som det tidigare hotet att använda anonyma Tor webbläsare för mottagande av lösenord. Locky var ett av de virus som startade trenden att använda sig av Tor webbläsare. Dessutom så verkar utpressningsbreven vara en exakt kopia av vad Locky använder. Zepto använder en kombination av RSA-2048 och AES-128 algoritmerna för att kryptera din värdefulla information. Det riktar in sig på ett brett utbud av olika ljudfiler, .doc, videofiler, Excel-filer. Dessutom förväntas offret installera Tor webbläsaren och sedan köpa Bitcoins. En annan utmärkande egenskap hos Zepto viruset är att den lägger till .zepto alla krypterade filer.

Medans Locky fortfarande var aktivt så lyckades det sno åt sig miljontals dollar över hela världen då de även attackerade företag utöver privatpersoner. Således misstänker IT-experter att skaparna av Zepto hoppas kunna göra en enorm vinst på sin detta. Just nu kräver skaparna 300 dollar per dator men om viruset visar sig vara framgångsrik förväntas lösensumman bli större. Användare uppmanas vara försiktiga genom att uppdatera sina säkerhetsprogram och undvika att surfa på osäkra fildelnings domäner. Var vaksam eftersom man aldrig vet när Zepto viruset knackar på dörren till ditt operativsystem.

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Julie Splinters är nyhetsredaktören över utanvirus.se. Hennes kandidatexamen var engelsk filologi.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk