Hur stoppar man skadliga processer?

Om din dator är infekterad och du beslutar att ta bort ditt virus manuellt så kommer du behöva stänga ner skadliga processer. Självklart så rekommenderar vi inte att eliminera virus manuellt om du inte är kunnig om datorer eftersom du enkelt kan skada ditt PC-system. I så fall bör du använda ett välrenommerat anti-spionprogram, så som SpyHunter eller STOPzilla, som enkelt kan hjälpa dig att ta bort virus automatiskt. Men vad kan göras när virus i din dator inte tillåter dig att installera antiskadeprogram i systemet eller blockerar dem när du försöker starta dem för att ta bort viruset? Svaret är detsamma – du kommer behöva stoppa farliga processer. Hur gör man det. Du har i grund och botten två alternativ:

Att stänga ner skadliga processer med Aktivitetshanteraren:

  • För att öppna Aktivitetshanteraren så trycker du ctrl+shift+esc eller ctrl+alt+del samtidigt.
  • Så fort som Aktivitetshanteraren dyker upp så väljer du fliken Processer och letar efter skadliga processer i menyn.
  • Högerklicka på dem och välj Stäng. För bäst resultat så bör du välja dessa processer efter att du loggat in i Windows.

Om ditt virus agerar aggressivt och avaktiverar Aktivitetshanteraren så går du till Start -> Kör och skriver taskmgr’ utan kommatering. Alternativt går du direkt till C:\Windows\System32, kopierar taskmgr och byter namn på den till iexplorer.exe eller liknande namn. Starta nu verktyget och genomför tidigare nämnda steg.

Om du stängt ner rätt skadliga processer så bör du märka hur irriterande varningar och liknande virussymptom upphör. Ha dock i åtanke att denna procedur inte TAR BORT virus helt och hållet. För att göra det så måste du fortsätta skadeprogramsborttagningen genom att skanna systemet med ett pålitligt antispionprogram.

Stoppa farliga processer i felsäkert läge:

För att stoppa farliga processer så kan du även använda felsäkert läge med nätverk. För att komma in i detta läge ska du följa dessa steg:

  • Starta om dindator och tryck på F8 så fort din PC startar upp.
  • Välj nu Felsäkert Läge eller Felsäkert Läge med Nätverk.
  • Du bör nu märka att symptomen för ditt virus är borta. Detta betyder att du framgångsrikt stängt ner dess skadliga processer.

Nu är det dags att starta ditt antispionprogram och köra en full systemskanning för att ta bort infekterade filer och mappar.

Stäng ner skadliga processer med Taskkill:

Om din påverkade dator kör Windows så kan du prova att använda Taskkil och dess /IM-alternativ som möjliggör att stänga ner processer genom ID- eller image-namn. Detta verktyg är väldigt effektivt när du försöker stänga ner en bluffapplikation. Du bör dock notera att detta verktyg enbart är tillgängligt när du vet exakta namn på processerna du vill stänga.

  • För att öppna taskkil, klicka på Start → kör.
  • Skriv nu taskkill/f/im [namn på skadlig process].
  • Tryck Enter.

När du är klar med proceduren så bör du skanna din dator med ett pålitligt antispionprogram för att färdigställa virusborttagningen.

Stäng ner skadliga processer med Process Explorer:

Process Explorer hjälper inte bara folk att stänga ner skadliga processer, det visar även information om aktiva processer och var de ligger. För att använde det för att blockera skadliga processer så ska du följa dessa steg:

Skanna nu din dator med SpyHunter eller ett annat välrenommerat antispionprogram och färdigställ virusborttagningen.

Om utvecklaren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Passionerad virusforskare

Gabriel E. Hall är en passionerad virusforskare som har jobbat för utanvirus.se i nästan ett decennium.

Kontakta Gabriel E. Hall
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk