“Fortsättning följer”: en ny typ av Facebook-virus börjar sprida sig

Det är inga stora nyheter att detta social medium kontinuerligt har blivit utsatt för hackare och olika typer av bedragare. De spånar fritt om hur de kan överraska folk på nätet med nya näthot. För en tid sedan angrep de användarna med flera olika typer av Facebook-virus. Det handlade om datormaskar som infekterade offrets konto och spred en länk med viruset till samtliga av dess konton. Den här gången använder bedragarna en liknande teknik för att infiltrera kontot. Den infekterade användaren skickar motvilligt en video som innehåller ett mottagarnamn. Detta sabotageprogram har snabbt kommit att kallas för Facebook video-viruset. Så, hur ska man bemöta det?

Facebook har genom åren fått erfara mångtaliga attacker. Det verkar som om användare först nyligen har lärt sig hur de ska bli av med olika typer av Facebook-virus. En av de mest kända fallen var Facebook Invitation och Message viruses. Dessa var inget annat än datormaskar. Om någon dumdristigt surfade runt på en infekterad webbsida eller laddade ner ett korrupt program, kan denne ha råkat ladda ner sabotageprogrammet. Inom bara några sekunder infiltrerade en datormask dennes Facebook-konto och började att skicka iväg en förbryllande eller underhållande video till offrets kontakter. På grund av den mänskliga nyfikenheten, klickade även dessa kontakter på länken utan att veta om att de blev infekterade. På så sätt satte kunde infektionen spridas bland användare. Som tur var upptäcktes denna bedrägeriteknik snabbt och användare började att bli mer uppmärksamma. Men datorhackarna hade inte gett upp, så de utvecklade Facebook Suspension-viruset. Offren mottog ett personligt meddelande att deras konton var på väg att avslutas. Oroliga över ett sådant meddelande, klickade de på den falska bekräftelselänken och blev därmed infekterade.

Tyvärr fortsätter hoten mot Facebook. Bedragarna lanserade nyligen ett virus som också fungerar som en datormask. Efter att infektionen ägt rum, skickar offret motvilligt en video som innehåller ett mottagarnamn. På så sätt är det inte många användare som har anledning att tro att videon, som innehåller deras namn, skulle handla om en bluff. Denna oförsiktighet underlättar därmed spridningen av Facebook video-viruset. Du kanske undrar: går det att undvika en sådan här bluff? Då det är svårt att kontrollera trafiken över detta sabotageprogram, är chansen liten att du kan avvärja det, särskilt om någon av dina vänners konton har drabbats. Det du kan göra är att uppdatera dina säkerhetsprogram eller skaffa ett starkare sådant som förser dig med ett skydd i realtid. Slutligen ska du helt enkelt undvika att klicka på och öppna sådana länkar.

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Julie Splinters är nyhetsredaktören över utanvirus.se. Hennes kandidatexamen var engelsk filologi.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk