Den säkraste webbläsaren i 2024

Den säkraste webbläsaren har aldrig vart så viktig som den är i 2024

The Most Secure Browser of 2021

Internetsäkerhet och integritet var ett av de hetaste ämnena i 2023. Den oändliga tillväxten av cyberbrott, dataöverträdelser och fall av olämplig informationsspårning har redan gjort nätanvändare bekymrade över onlinesäkerhet. Med tanke på att en webbläsare är ett verktyg som du använder för att surfa webben dagligen så bestämde vi oss för att hitta den säkraste webbläsaren för det kommande året.

Nuförtiden kan användare välja mellan flertal populära och mindre populära webbläsare – de lovar en bättre surfupplevelse, ökad integritet, personliga sökresultat och andra funktioner. Även om inte mycket kan göras från användarens håll när det gäller enorma dataöverträdelser som de som uppstod på First American, TrueDialog, MyFitnessPal och många andra uppmärksammade företag så kan valet av rätt webbläsare definiera om du kommer bli infekterad av skadeprogram och även om du blir lurad av hotaktörer.

IT-infrastrukturen av 2024 inkluderar många artificiell intelligens-baserad teknologier, förbättrade IoT enheter, 5G, kvantberäkning, cloud och mycket, mycket mer. Även om dessa faktorer mestadels inte kommer påverka vanliga datoranvändare så kan valet av rätt webbläsare göra en enorm skillnad när det kommer till personliga upplevelser och onlinesäkerhet i det kommande året av 2024.

Google Chrome erbjuder högt skydd mot skadliga program, men har tveksam användarintegritet

Image of Google Chrome

I 2019 firade Google Chrome sin 11:te födelsedag – vart år visar sig vara en oerhörd framgång för denna webbläsaren, eftersom 63.4% av internetanvändare väljer den för surfingaktiviteter regelbundet, från och med September 2019. Även om det bara är en ökning av två procent från förra året så är det ändå en ökning och en vinst från Googles synvinkel.

Det finns inget tvivel om att användarvänlig funktionalitet och hög säkerhet tjänade framgången med den här webbläsaren som, i 2019, presenterade flertal uppdateringar som gjorde webbläsaren snabbare, lättare och ännu säkrare. Till exempel, med lanseringen av Chrome 76 på December 10, 2019, så blir användare varnade direkt efter att deras lösenord blir dubbelkontrollerade av de kompromissade i ett dataintrång.

Chrome ser till att den kan bli ansedd den säkraste webbläsaren med hjälp av de här egenskaperna:

 • Säker surfing som varnar om möjliga hot när phishing eller skadliga webbsidor öppnas;
 • Sandlådetekniken som lägger till ett extra lager av säkerhet och förebygger automatisk nedladdning av skadeprogram;
 • Automatiska uppdateringar som tillåter att alla uppdateringar installeras och eliminerar säkerhetshål;
 • Ett enkelt sätt att hantera genvägar och enkelt få svar direkt i rutan;
 • Unika lösenord som genereras och sparas inom webbläsaren automatiskt.

Webbläsaren har ett Inkognito läge och erbjuder anpassningsbara integritetsinställningar manuellt. Men Googles förmåga att spåra användares var steg och klick kan ändå vara oroande. Även om Chrome anses vara en av de säkraste webbläsare så är dennes dataspårning och användningsmöjligheter de största nackdelarna.

Firefox fortsätter att förbättra användarupplevelse samtidigt som säkerhet inte glöms av

Image of Mozilla Firefox

Mozilla Firefox brukade vara en av de närmsta konkurrenterna till Google Chrome – nu håller den ungefär 4.5% av den globala marknadsandelen. Trots det så är denna webbläsaren värd att uppmärksamma eftersom utvecklarna konstant hänger med i förbättringar, säkerhetsuppdateringar och nya funktioner. Mozilla släppte Firefox Quantum på den 14:de November, 2017, vilket inkluderade de följande specifikationerna:

 • Linux Sandlådeteknik som förebygger hacknings försök;
 • Spårningsskydd som blockerar spårningskomponenter på besökta webbsidor;
 • Förbättrat Kontrollcenter som tillåter åtkomst och ändring av flertal inställningar för att försäkra de säkraste och mest privata surfsessioner webbläsaren kan erbjuda;
 • Contextual Feature Recommender (CFR) – system som rekommenderar add-ons och funktioner baserade på användares surfingupplevelser;
 • Förbättrat spårningsskydd som inaktiverar spårning som kan identifieras som “Trackers”;
 • Firefox Övervakare som varnar offret om hans eller hennes email var inblandad i överträdelsen.

Samtidigt som de försöker göra Firefox till den säkraste webbläsaren så utger utvecklare även frekventa säkerhetsuppdateringar och korrigeringar. Med den sista uppgraderingen fixade de flertal säkerhetshål, inklusive brister som tillät spoofingattacker eller utnyttjande av godtycklig kod. I den senaste versionen av Firefox, 72.0.1, fokuserar utvecklare på användarintegritet som aldrig förr:

Firefox’s Enhanced Tracking Protection marks a major new milestone in our battle against cross-site tracking: we now block fingerprinting scripts by default for all users, taking a new bold step in the fight for our users’ privacy.

Den nyaste versionen blev också av med de irriterande pop-upp rutorna som alltid frågar om man vill få uppdateringar från den besökta sidan direkt på skärmen – den här funktionen har blivit drastiskt missbrukad av skademän som främjar push notifikation virus som Roboverify.xyz.

Opera inkluderar inbyggd VPN

Image of Opera browser

Opera är ett annat sökverktyg som har blivit inkluderat i listan ”Den säkraste webbläsaren.” Sedan 2016 har skrivbordsversionen av den här Chromium-baserade webbläsaren en inbyggd reklamblockerare. Dock är annonsblockeraren inaktiverad som standardinställning och användare måste aktivera den manuellt via Operas inställningar.

I 2015 var Opera förvärvat av det nordamerikanska onlineföretaget SurfEasy. Därför kunde de erbjuda bättre integritet för användare genom att lägga till ett inbyggt virtuellt privat nätverk (VPN). Dock erbjuder den bara slumpmässiga platser i Europa, Amerika och Asien – du kan inte i förväg välja landet du vill kopplas till. Även om det inte är är mycket anpassning för en VPN så är det ett berömligt alternativ för många med tanke på att den har obegränsat med överföringsdata och dessutom är helt gratis.

Andra säkerhetsfunktioner som erbjuds av utvecklarna:

 • Säkerhetsmärken – erbjuder värdefull information om sidan;
 • Bedrägeri och skadeprogramsskydd – varnar om sidor som utgör potentiell fara;
 • Annonsblockerare – fungerar som vilken annan tredjepartsapp som helst som blockerar annonser och cryptominers.

För att sammanfatta så erbjuder webbläsaren några verkliga fördelar: Du kan undvika tredjeparts annonser som kan innehålla skadliga processer och få tillgång till sidor anonymt. Men webbläsaren samlar själv in lite information om användaren och kanske delar det med betrodda partners.

Microsoft Edge är vinnaren av 2018 på att blockera phishing-sidor

Image of Microsoft Edge

Microsoft Edge presenterades för internetanvändare tillsammans med Windows 10 som dennes standardwebbläsare. Den har blivit positionerad som en säkrare version av Chrome och erbjuder flertal fördelar. I December 2018 så meddelade utvecklare om ett släpp av en Chromium-baserad webbläsare, som de förväntas att använda för att bygga om webbläsaren och erbjuda mer webbkompatibilitet för deras kunder. Dock har det funnits flertal diskussioner på internet som undrar om Edge bara kommer bli ytterligare en Chrome, som är baserad på samma kod.

Likväl har det vart flertal åsikter som stödjer Microsoft Edge och tar den som en av de säkraste sätten att surfa webben. Till exempel nämnde Security Council of Certificate Authorities Edge som en av de snabbaste och säkraste webbläsarna på marknaden. Enligt dem så kommer huvudproblemet i 2024 vara krypterade phishing-sidor som kan bli ihopblandade med de riktiga. Under deras test så blockerade Microsoft Edge mest phishing-sidor. Dessa resultaten var uppnådda med hjälp av följande funktioner:

 • Microsoft Defender SmartScreen Teknologi – hjälper till att upptäcka phishing eller skadliga sidor bättre än Chrome och Firefox;
 • Sandlådeteknik – används för att separera program som körs för att undvika mjukvarusårbarheter;
 • Lösenordshanteringsfunktion – jobbar tillsammans med Windows 10 Pass säkerhetssystem.

Microsoft Edge får även automatiska uppdateringar genom Windows Uppdateringstjänst. Men användare som har inaktiverat automatiska Windows 10 uppdateringar kan inte få de senaste säkerhetslapparna och sårbarhetsfixarna för webbläsaren. På tal om integritetsskydd så inkluderar Edge en ”Spåra-Inte”-funktion. Dock ignorerar majoriteten av webbsidor dessa förfrågningar. Webbläsaren tillåter också ett inPrivate surfmode, vilket inte spårar surfhistorik, kakor eller temporära filer.

Microsofts webbläsare har även en annan fördel relaterad till integritet där den vinner över Google Chrome och som skulle kunna hjälpa den bli den säkraste webbläsaren – företaget tjänar inte pengar på att sälja riktade annonser.

Safari erbjuder att anpassa säkra surfalternativ

Image of Safari browser

I mer än ett decennium har macOS användare hittat Safari redan installerat på sina macOS och iOS enheter. Kan den vara den säkraste webbläsaren i 2024? När den jämförs med andra populära webbläsare har Safari mer säkerhetshål och buggar som kan bli utnyttjade av cyberkriminella. Eftersom Safari dessutom använder sig av en anpassad WebKit motor så har den inaktiverat annonsblockerande tillägg såsom Ublock sedan tidigt i 2018 – ett drag som skapade mycket användarbakslag och även att vissa utvecklare slutade koppla sina produkter till Safari.

Men Apple fortsätter att jobba på sin webbläsare – Safari 13 släpptes i September 2019, och versionen inkluderade säkerhetsfunktioner såsom att be användare ändra sina svaga lösenord, logga in med Apple, support för FIDO2 USB autentisering av säkerhetsnycklar samt andra säkerhets och stabilitets förbättringar.

Webbläsaren inkluderar användbara integritet och säkerhets åtgärder som hjälper skydda användare från cyberhot:

 • Intelligent spårningsförhindrande – tillåter identifiering av annonsörer och förebygger cross-site spårning;
 • Inbyggd sandlådeteknik för webbsidan – hjälper till att upptäcka skadliga koder och undvika infiltration från skadeprogram;
 • Varning för skadliga sidor – visar sig innan du besöker en potentiellt farlig eller infekterad webbsida;
 • Privat webbläsarfunktion – förebygger insamling och sparande av surfrelaterad information.

Dessutom erbjuder Safari ett brett utbud av säkerhets- och integritetsinställningar som hjälper dig att inaktivera plats, aktivera en funktion som ber användare att inte spåra dig samt mycket mer. För maximum säkerhet borde du även inte glömma att välja de önskade inställningarna såsom att inaktivera Java, blockera kakor, etc.

Epic Privacy Browser inaktiverar Google tjänster

Image of Epic Privacy Browser

Epic Privacy Browser av Hidden Reflex är baserad på Chromiums öppna-källkodsprojekt – precis som Google Chrome. Men huvudskillnaden är att Epic har inaktiverat och tagit bort alla Google tjänster. Därför kan sökjätten inte spåra användares steg (om du inte loggar in på Gmail och sedan fortsätter surfa webben).

Huvudanledningen att inkludera Epic på listan över de säkraste webbläsarna är att webbläsaren fungerar bara i privat surfingläge och har en ”Spåra-Inte”-funktion aktiverad som standard. Efter var surfsession så tas kakor, trackers och sökrelaterad information bort. Dessutom tillåter webbläsaren att du slår på en krypterad proxy som skyddar dig från att utge din IP adress och annan information till någon online.

Där det är möjligt använder Epic SSL-uppkopplingar, skyddar offentliga Wi-Fi kopplingar och inkluderar en inbyggd annonsblockerare. Dessutom samlar programmet ingen information om användare. Den enda informationen den är intresserad av är IP adressen så att den den kan ”visa geografiskt relevanta sökresultat”.

En av de största nackdelarna med denna webbläsare är att den inte låter dig använda tillägg. Företaget påstår att tillägg är en av de farligaste komponenterna där användares integritet blir på risk. Därför stödjer webbläsaren bara några få tillägg som är pålitliga. Det har också rapporterats om laddningstid för webbplatser samt överhoppning av vanliga sökmodifieringar.

Webbläsaren Comodo Dragon liknar Google Chrome, men Windowsanvändare kan känna sig säkrare

Image of Comodo Dragon Internet Browser

Precis som Epic Privacy Browser så är Comodo Dragon baserad på Chromium-projektet. Webbläsaren inkluderar alla Chromes funktioner men erbjuder bättre säkerhet och integritet när du surfar på webben. Så, om du inte är ett stort fan av Chrome och föredrar Mozilla istället så kan du välja Comodo Ice Dragon versionen som din säkraste webbläsare.

Huvudfördelarna med webbläsaren är:

 • Domänvalidering som identifierar säkra SSL certifikat ;
 • Blockerar kakor och andra spårningsteknologier;
 • Stoppar spårning av webbläsarnedladdningar.

Dessutom stödjer webbläsaren plugin-program och tillägg som gör den mer användarvänlig och bekväm att använda. Webbläsaren har dock en stor nackdel. Den är bara kompatibel med gamla versioner av Windows OS, inklusive Windows 8, 7, Vista och XP.

Webbläsaren Tor erbjuder anonymitet

Image of Tor browser

Webbläsaren Tor har blivit ökänd för att användas av hackare. Det betyder dock inte att det finns något skumt eller farligt med den. Det är den säkraste sökmotorn som för nuvarande finns gratis, så vi måste presentera den som en av de säkraste webbläsarna.

Hela Tor-projektet hanteras av frivilliga och är dedikerat till att låta nätanvändare surfa webben anonymt. Programmet gömmer IP adressen, platsen och surf-relaterad information, och använder flertal lager av kryptering för att förhindra någon från att se dina online aktiviteter. Men den är dock ingen VPN tjänst.

Webbläsaren är baserad på Firefox. Den använder en HTTPS uppkoppling och tillåter tillgång till låsta webbsidor och till och med besök på den mörka webben. Emellertid rekommenderar vi inte att du använder den här funktionen, eftersom den mörka webben är fylld med osäkert, olagligt och till och med oroande innehåll.

Dock är Tor fylld med nackdelar inklusive trög prestanda, besvärligheter och aningen komplicerad användbarhet. Dessutom så faller webbläsaren samman när det gäller aktiviteter relaterade till streaming eller torrents, där den till och med utger din originella IP adress. Även om ISP:n och regeringen inte kan se var du håller på med på Tor, så vet dessa entiteter att du använder den, och det kan skapa oönskade misstankar och uppmärksamhet, även om webbläsaren används för att besöka legitima webbsidor.

Besultet: valet av den säkraste webbläsaren

Recensionen ”Den säkraste webbläsaren” avslöjar huvudfakumet – ingen av de nämna webbläsarna är perfekta. Vissa av dessa sökverktygen erbjuder maximal säkerhet från skadeprogram, andra garanterar de bästa integritetsinställningarna och kan hjälpa dig bli anonym online. Men de kanske inte är de mest användarvänliga och bekväma.

I våran åsikt är de säkraste webbläsarna av 2019:

 1. Mozilla Firefox
 2. Opera
 3. Google Chrome
 4. Tor
 5. Microsoft Edge

Firefox vinner loppet för den säkraste webbläsaren av 2024 med ett tydligt fokus på användarintegritet eftersom flertal uppdateringar släpptes förra året för att förbättra detta. Men du bör alltid välja din webbläsare baserat på dina egna personliga preferenser – tänk på hur mycket personlig information du är villig att utge till utvecklare, Google, utomstående, om du har något emot personliga annonser när du surfar, osv. Alla nämnda webbläsare kan försäkra skydd från cyberkriminella, men kom ihåg att ingen webbläsare är perfekt.

Om utvecklaren
Alice Woods
Alice Woods

Tycker om att lära användare om virusskydd...

Kontakta Alice Woods
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk