2012 års sammanfattning: En markant ökning av lösensummekrävande virus.

Eftersom tiden går och julen precis är runt hörnet så bestämde sig 2spyware att sammafatta året och överblicka de största parasiterna under perioden. Faktiskt så har vi under 2012 nästan helt glömt bort alla falska anti-spywares eftersom bedragarna uppenbarligen blivit bättre på att dölja sina spår, har förbättrat sina tekniker och även börjat koncentrera sig mer på lösensummekrävande virus. De är mycket elakare än falska antispyware hot och har redan lyckats lura till sig hundra tusentals dollar från olika offer.

När vi försöker överblicka hela året så måste vi börja med Security Shield och Google redirect virus. Under första halvan av 2012 så var det miljontals PC användare som blev infekterade med Security Shield och blev besvärade av omdirigeringar till oönskade hemsidor från Google och andra sökmotorer. I själva verket så verkar det som att bedragare fortsätter att använda sina orättvisa tekniker för att öka på sin traffik till deras hemsidor. De sprider sina verktygsfält (kommer du ihåg Incredibar?) och installerar DNS-ändrande virus tillsammans med gratisprogram och demoversioner, så var medveten om det.

Dock så har våran största fokus det här året varit dedikerad till lösensömmekrävande hot och virus. De sprids på samma sätt som andra virus, men de agerar på andra sätt, de blockerar hela systemet och visar falska varningsmeddelanden, anklagar användaren för diverse olika internetbrott. Efter offret är informerat att denne har spridit uppehovsskyddat material eller tittat på pornografiskt innehåll på barn, så blir denne uppmanad att betala böter. I princip så blir offrets dator hållet som gisslan. Det måste tilläggas att dessa lösensummekrävande virusen använder det lokala språket som offret använder, visar offrets ip adress, olika loggor och andra detaljer. De senaste hoten har till och med använt webcamen för att “tala” med sina offer!

Det mest spridda exemplet av dessa lösensummekrävande virusen är självklart FBI viruset. Det har inte bara lyckats infektera det största antalet PC användare, det har även lyckats fånga FBI’s uppmärksamhet. Så fort viruset blev igenkänt så blev det utbytt av FBI Green Dot Moneypak Virus, FBI Virus Black Screen och FBI Online Agent. Självklart så har du hört talats om detta om du bor i England och dess regioner, du borde även hört talats om olika Ukash hot, som tex Metropolitan Police viruset eller Police Central e-crime Unit viruset.

Var medveten om att det är många andra länder som har blivit inkluderade i distributionen av dessa lösensummekrävande virus. Alla riskerar att få allvarliga skador eftersom hela proccessen är automatiserad och dessutom brukar låsa offrets dator på högsta möjliga belastning. Slutligen, om du inte har blivit infekterad av någon av dessa obehagliga lösensummekrävande virus så rekommenderar vi starkt att du ser till att ha ett bra anti-spyware program på din dator. Våra rekommendationer är SpyHunter, Spyware Doctor, Malwarebytes Antimalware, Hitman Pro.

Ha ett säkert och virusfritt år önskar 2spyware.com teamet.