Ta bort viruset WannaLocker (Handledning) - Guide för Enkel Borttagning

WannaLocker Borttagningsguide för virus

Vad är WannaLocker ransomware?

WannaLocker – ett mobil-ransomware som låtsas vara en ny version av WannaCry

WannaLocker utger sig för att vara WannaCry ransomware. För närvarande angriper det Android-användare i Kina, men sabotageprogram kan utvidga sitt målområde och rikta in sig mot användare i hela världen. Viruset sprids som ett insticksprogram till det populära kinesiska spelet på spelforum. På den angripna enheten ersätter viruset skrivbordsbilden med en animebild. Sedan krypterar det angripna filer med AES-kryptering och lägger till en unik filändelse som består av slumpmässiga tecken. När filerna har krypterats, öppnar viruset ett fönster med ett ransom-meddelande som liknar det som WannaCry använder sig av. Här finns information på kinesiska om den krypterade datan och alternativ för att återställa den. Bedragarna begär 40 kinesiska renminbi och ber användaren att kontakta dem så fort som betalningen är gjord. Då kommer de att ge ut den dekrypteringsnyckel som behövs för att låsa upp filerna. I ransom-meddelandet finns två timers som visar hur lång tid som återstår innan lösensumman fördubblas och när man förlorar sina filer för gott. Men istället för att följa dessa instruktioner och betala lösensumman, ska du ta bort WannaLocker. Viruset måste raderas från smarttelefonen eller surfplattan för att de ska kunna fungera normalt igen. Vi rekommenderar att du installerar en mobilversion av FortectIntego och kör en fullständig systemskanning.

Bildexempel på WannaLocker ransomware

WannaLocker är utvecklat för att kryptera filer på den angripna enhetens externa lagringsutrymme. Denna unika teknik har använts av ett annat mobilt ransomware SimpLocker. Vidare, är viruset utvecklat för att kryptera endast de filer som inte börjar med en punkt (“.”). Viruset ger sig inte heller på filer som filkatalogerna DCMI, nedladningar, miad, android och com. Det krypterar inte heller filer som är större än 10 KB. För närvarande finns inget dekrypteringsprogram som kan återställa filer som har krypterats av WannaLocker ransomware. Men om du säkerhetskopierar dina filer, kan du återställa dina filer från dem. Men innan du gör det, måste du ta bort WannaLocker från eneten. Att ansluta din smarttelefon till datorn eller gå in på din molnlagring kan medföra att dina filer där krypteras.

Det verkar som att utvecklarna av WannaLocker är amatörer eller vill bli upptäckta och gripna för nätbrott. Nätkriminella begär inte lösensumman i Bitcoins. Att använda en alternativ valuta är populärt bland hackare eftersom pengaflödet inte kan spåras och hackarna kan inte upptäckas. Men denna gång ber bedragarna att man överför pengarna via QQ, Alipay och WeChat som är populära betalmetoder i Kina. Dessutom är det ganska enkelt att spåra pengaflödet och hitta de personer som ligger bakom detta virus. För att underlätta betalningen, tillhandahåller bedragarna också två QR-koder. Alla dessa bekvämligheter och den låga lösensumman (runt 5-6 USD) ska inte motivera dig till att föra över pengarna. Det kan hända att de inte har det dekrypteringsprogram som de utlovar eller att de ber om mer pengar. Även en liten lösensumma motiverar de kriminella att utveckla nya eller förbättra redan befintliga näthot. Så stöd inte dessa bedragare, utan ta bort WannaLocker från enheten.

Bildexempel på WannaLocker ransomwareWannaLocker ransomware låtsas vara en variant av WannaCry som angriper Android-användare.

Viruset sprids som ett insticksprogram till spelet King of Glory

Man har upptäckt att detta mobil-ransomware sprids på kinesiska spelforum. Det presenteras som ett insticksprogram till spelet King of Glory (王者荣耀) – ett mycket populärt spel i Kina. Den skadliga filen har namnet “com.android.tencent.zdevs.bah”. Så användarna vilseleds till att ladda ner denna fil och därmed kan WannaLocker ta sig in i enheten och påbörja sina skadliga aktiviteter. Men nätbrottslingarna kan använda (eller åtminstone planera att använda) andra spridningsmetoder. Viruset kan spridas via skadliga skräppmejl, exploit kits, falska uppdateringar och programnedladdningar etc. Dessa är de vanligaste spridningsmetoderna. Därför ska du vidta alla förebyggande åtgärder och säkerhetskopiera filer som lagras på mobiltelefonen och datorn.

Borttagning av WannaLocker ransomware

Den enda säkra metoden för att ta bort WannaLocker från Android-telefonen eller -surfplattan är att installera ett mobilvänligt antivirusprogram och skanna systemet med detta. Vi rekommenderar att du använder FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Men om du inte kan installera säkerhetsprogram, måste du följa nedanstående steg noggrant och radera alla virusrelaterade komponenter manuellt:

Starta om din enhet i ”Felsäkert läge”:

1. Håll inne Power-knappen tills inställningsmenyn kommer upp. Tryck på alternativet Stäng av.

2. I dialogfönstret, välj alternativet att starta om din dator i Felsäkert läge och tryck på OK.

Om denna metod inte hjälper, stäng av och sätt på Android-enheten. Tryck sedan på och håll inne knapparna ”Menu”, Volym ner”, ”Volym upp” eller båda dessa knappar samtidigt tills du ser alternativet ”Felsäket läge”.

Avinstallera suspekta program från enheten:

1. När din enhet är i ”Felsäkert läge”, gå till Inställningar och klicka på Program (eller Programhanterare (namnet varierar beroende på Android-enhet).

2. Leta sedan reda på skadliga program i listan och avinstallera dem.

Om du har problem med borttagningen av WannaLocker, vänligen se instruktionerna nedan. Att ta bort ransomware kan vara kommplicerat. Därför måste du använda ett professionellt säkerhetsprogram.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell WannaLocker Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Om din dator har infekterats av en variant av WannaLocker, måste du starta om datorn i ”Felsäkert läge med nätverk”. Sedan måste du installera ett antisabotageprogram och köra en fullständig systemskanning.

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort WannaLocker med System Restore

Om föregående metod inte fungerade, försök med alternativet ”Systemåterställning”. Tänk på att ransomware måste tas bort med hjälp av ett professionelly antisabotageprogram.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av WannaLocker. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av WannaLocker lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort WannaLocker från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

För närvarande är den enda säkra metoden för att återställa filer krypterade av WannaLocker ransomware att använda säkerhetskopior. Om du saknar sådana, försök med nedanstående återställningmetoder. 

Om dina filer är krypterade genom WannaLocker, finns flera sätt att återställa dem

Testa att återställa krypterade filer med Data Recovery Pro

Data Recovery Pro är ett professionellt verktyg som har utvecklats för att återställa korrupta eller raderade filer. Det har nu uppdaterats så testa detta program för att återställa dina filer.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom WannaLocker-ransomware;
 • Återställ dem

Använd Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”

Om du har drabbats av den version av WannaLocker ransomware som riktar in sig på Windows-datorer, kan du gå till baka i datorns historia och kopiera tidigare sparade versioner av de krypterade filerna. Men för att denna metod ska fungera, måste funktionen ”Systemåterställning” ha varit aktiverad före ransomware-attacken.

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Återställ filer med ShadowExplorer

Denna återställningsmetod kan vara effektiv om du har drabbats av den ransomware-version som riktar in sig på datorer och som inte raderar skuggvolymkopior av de angripna filerna. Följ nedanstående instruktioner för hur du använder ShadowExplorer.

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

WannaLocker Decryptor är ännu ej tillgänglig.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från WannaLocker och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Passionerad virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Gabriel E. Hall
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk