Ta bort viruset WannaCryptor (Borttagningsguide) - uppdaterad maj 2017

WannaCryptor Borttagningsguide för virus

Vad är WannaCryptor ransomware?

WannaCryptor ransomware kopierar CryptoLockers trick

WannaCryptor-viruset dök först upp i februari 2017 i form av ett ransomware med namnet Filändelseviruset Wcry. Precis som den tidigare versionen, krypterar detta skadliga virus alla filer på den angripna datorn med målet att bedra användare på pengar. Under krypteringen lägger viruset, som även kallas WannaCry ransomware till filändelsen .wcry på alla angripna filer. Detta skadliga program angriper endast Windows-användare och krypterar all data med hjälp av algoritmerna RSA och AES. Viruset raderar omedelbart volymskuggkopior från datorn för att förhindra en enkel dataåterställning. Sedan ersätter det skrivbordsbilden med en bild som heter !WannaCryptor!.bmp. I denna står följande information:

Ooops, dina viktiga filer har dekrypterats.
Om du ser denna text, men inte ser fönstret “Wanna Decryptor”, har ditt antivirusprogram raderat dekrypteraren eller så har du raderat den.”

Resten av meddelandet består av ett förslag att ladda ner det skadliga programmet !WannaDecryptor!.exe en gång till via en DropBox-länk. Detta trick är känt att användas av en kopia av CryptoLocker ransomware, vilket råder användare att ladda ner sabotageprogrammet en gång till för att få instruktioner om hur man ska betala lösensumman och få tillbaka de förlorade filerna. Viruset placerar också ett ransom-meddelande med namnet !Please Read Me!.txt, som innehåller instruktioner om dataåterställning. Om offret saknar ett antivirusprogram, kommer programmet !WannaDecryptor! också att dyka upp på skärmen i form av ett poppupp-fönster. Den ursprungliga lösensumman ligger på 300 $ och denna måste betalas i Bitcoin-valutan. Fönstret med dekrypteraren har flera knappar som länkar till information om Bitcoin, hur man köper dem, samt en “Contact Us”-sida (”Kontakta oss”) som högst troligen tillhandahåller de nätkriminellas kontaktuppgifter, förmodligen en e-postadress.

Om lösensumman inte betalas inom den angivna tiden, kommer beloppet på lösensumman att höjas. Om viruset har krypterat dina filer, kommer det troligen att uppmana dig att betala lösensumman för att få tillbaka dem. Vi rekomenderar dock att du inte gör detta. Att ge de kriminella vad de önskar är ingen lösning, för de kanske glömmer att fullfölja sin del av avtalet, vilket betyder att allt kommer att sluta med att du har en massa gigabyte med krypterad data och ingen dekrypteringsnyckel. Därför rekommenderar vi starkt att du tar bort WannaCryptor ransomware så fort som möjligt med ett antisabotageprogram, såsom FortectIntego.

WannaCryptor ransomwareDetta är det skadliga program som föreslår att du ska köpa programmet !WannaDecryptor!. Som du kan se, begär WannaCryptor ransomware 300 $ för det.

Hur lyckades detta skadliga program att ta sig in i min dator?

Det finns flera sätt för hur detta ransomware kan ha tagit sig in i offrets dator obemärkt. Typiskt sett, sprids det via skräppost och det kan installeras i systemet så fort offret öppnar en skadlig länk eller en e-postbilaga. Tänk på att skadliga aktörer ofta presenterar sig själva som anställda på välkända företag och vänligen föreslår offren att de ska öppna det ”bifogade materialet” för att ta del av väldigt viktig information. Naturligtvis försöker de bara lura användaren till att installera viruset, så tänk på detta när någon försöker att övertala dig till att öppna en särskild länk eller en e-postbilaga. Ransomware kan också spridas via exploit kits och skadliga annonser, men dessa metoder används oftast av utvecklare av mer avancerade ransomware som Cerber eller Spora.

Hur tar jag bort WannaCryptor ransomware?

Om dina filer har krypterats av WannaCryptor-viruset och de inte längre kan öppnas oavsett vilket program du försöker med, måste du bestämma dig för vad du ska göra härnäst. Du kan riskera att förlora dina pengar genom att betala lösensumman eller så kan du motstå trycket och vägra att betala den. I det senare fallet, handlar det om att radera WannaCryptor ransomware omedelbart och försöka med olika verktyg och metoder för dataåterställning. Vi rekommenderar starkt att du använder ett antisabotageprogram för att ta bort WannaCryptor och metoderna nedan för återställning. Naturligtvis är den mest effektiva och 100 % fungerande metoden att använda en säkerhetskopia. Men om du inte hade skapat en säkerhetskopia före . ransomware-attacker, kommer det att bli mycket svårt att återställa dina filer.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell WannaCryptor Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Radera WannaCry ransomware med hjälp av instruktionerna nedan.

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort WannaCryptor med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av WannaCryptor. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av WannaCryptor lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort WannaCryptor från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Dessvärre finns det förnärvarande inga verktyg för återställning av filer med filändelsen .wcry. Du kan ersätta korrupta filer med intakta med hjälp av en säkerhetskopia, men om du saknar en sådan, kan du testa någon av följande återställningsmetoder. 

Om dina filer är krypterade genom WannaCryptor, finns flera sätt att återställa dem

Använd Data Recovery Pro

Om du har hittat filer med filändelsen .wcry, har du uppenbarligen drabbats av   WannaCryptor ransomware. Du kan testa att återställa dem med hjälp av Data Recovery Pro.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom WannaCryptor-ransomware;
 • Återställ dem

Använd Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”

Du kan lyckas med att återställa dina filer om du före attacken hade funktionen ”Systemåterställning” aktiverad. Om så är fallet, följ angivna instruktioner. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

För närvarande finns inga gratis dekrypterare för WannaCryptor tillgängliga

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från WannaCryptor och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk