Ta bort viruset WannaCry 3.0 (Dekryptering steg för steg inkluderade) - Borttagningsinstruktioner

WannaCry 3.0 Borttagningsguide för virus

Vad är WannaCry 3.0 ransomware?

Den tredje versionen av WannaCry har nu kommit

WannaCry 3.0 är den tredje versionen av det ökända viruset WannaCry. Nästan en månad har gått sedan viruset kom ut den 12:e maj 2017. Det orsakade kaos världen över: användare som har använt utdaterade Windows-versioner har fått uppleva detta virus fulla potential. Mer specifikt, utnyttjade viruset EternalBlue-sårbarheten i SMB-servrar. Med hjälp av hackingverktyget, som Shadow Brokers läckte ut efter att ha stulit det ursprungliga verktyget från Nationella säkerhetsmyndigheten i USA (National Security Agency), kunde utvecklarna skapa detta näthot. Viruset tog sig in i datorsystem på sjukus och tågstationer och i andra smarta enheter. Som tur var, kunde viruset snart stoppas – en IT-expert köpte en oregistrerad domän och aktiverade ett ”nödstopp”. Kort efter att kampanjen lanserades, har dess alternativa versioner dykt upp: WNCRY, Wanna Crypt0r 2.0, Wanna Decrypt0r 2.0 etc.. Nyligen upptäcktes den tredje versionen. I denna artikel kan du läsa om hur man tar bort WannaCry 3.0. Bildexempel på WannaCry 3.0

Efter att ursprungsversionen slutligen har stoppats, har IT-experter slagit sig ihop för att analysera detta virus och komma med motåtgärder. Vidare analys har visat att vissa delar av källkoden liknar de virus utvecklade av hackergruppen Lazarus som har misstänkts för att stödja Nordkoreas regim. Medan media var snabba med att peka ut regeringen, noterade IT-experter att ransom-meddelandet snarare är översatt än skrivet av en modersmålstalare. De menade att den riktiga gärningsmannen kan ha kommit från Kina . Medan säkerhetsexperter spekulerade i detta, höll hackarna på att utveckla den tredje versionen – WannaCry 3.0. Denna gång har utvecklarna sett till att fixa alla eventuella brister, särskilt den huvudsakliga svagheten – ”nödstoppet” som utvecklades som ett självförsvar. Om det utlöstes på en virtuell maskin, aktiverade viruset ett nödstopp för att inte avslöja sitt riktiga ursprung. Men denna funktion visade sig också vara en svaghet som gjorde det möjligt för IT-experterna att stoppa attacken. Efterföljande versionen sades ha alternativa ”nödstopp”, men WannaCry 3.0 verkar inte ha denna funktion. Å andra sidan finns en högre risk att bli upptäckt. IT-experten Matthieu Suiche har bekräftat att den senaste versionen har lanserats och att den är kopplad till domänen iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. En sådan här viktig upptäckt kommer utan tvekan att bidra till förebyggandet av viruset. Slutligen spekulerar IT-experterna i om den tredje versionen är utvecklad av samma hackare. WannaCry 3.0 och Wannacry ransom-meddelandenWannaCry 3.0:s tekniska kapacitet är fortfarande ett mysterium.

Att förebygga WannaCry 3.0

Även om viruset har orsakat kaos världen över, så gick det ändå att upptäcka. Kaoset berodde endast på att större och mindre företag fortfarande använde utdaterade Windows-versioner. Till följd av kontinuerliga virusattacker, har Microsoft redan lanserat uppdateringar. Installera dessa omedelbart. För att förhindra en WannaCry 3.0-kapning, kan du också inaktivera SMB Windows-funktionen via inställningarna.

 1. Klicka på Windows-knappen och skriv in Windows-funktioner.
 2. Välj Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner.
 3. Leta rätt på SMB 1.0/CIFS File Sharing support.
 4. Ta bort kryssrutan.
 5. Systemet kommer att be dig att starta om enheten för att ändringarna ska träda i kraft.

Om du behöver denna funktion, kan du aktivera den. Men tänk på att viktiga systemprogram och Windows operativsystem ska vara uppdaterade. Kontrollera också om ditt antivirusprogram och ditt antisabotageprogram fungerar som de ska.

Borttagning av WannaCry 3.0

Om du misstänker att du redan har drabbats av WannaCry 3.0, ska du ta bort det omedelbart. Då behöver du ett ordentligt säkerhetsprogram, såsom FortectIntego or Malwarebytes. Nedan finner du instruktioner för hur du startar om datorn i ”Felsäkert läge” om du stöter på problem vid borttagning av WannaCry 3.0. removal problems. Det finns en gratis WannaCry Decrypter tillgänglig som du kan testa.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell WannaCry 3.0 Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort WannaCry 3.0 med System Restore

Gör en systemåterställning om den första metoden verkade för komplicerad eller om du fortfarande inte kan öppna ditt antispionprogram för att ta bort WannaCry 3.0.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av WannaCry 3.0. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av WannaCry 3.0 lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort WannaCry 3.0 från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom WannaCry 3.0, finns flera sätt att återställa dem

Återställ filer krypterade av WannaCry 3.0 med hjälp av Data Recovery Pro

Den effektivaste metoden för att återställa krypterade filer är att använda säkerhetskopior. Om du missade att skapa sådana före attacken, kan du testa Data Recovery Pro.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom WannaCry 3.0-ransomware;
 • Återställ dem

ShadowExplorer

Den första versionen sades radera skuggvolymkopior i förväg. Det är inte säkert att också den tredje versionen gör detta, så du kan testa med den här metoden. 

[GIS=method-4]

För att ett dekrypteringsprogram ska kunna utvecklas, måste en genomgående analys av viruset göras. Innan denna är klar, kan du testa att använda detta gratisprogram.

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från WannaCry 3.0 och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Passionerad virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Gabriel E. Hall
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk