Ta bort viruset Aesir (Borttagningsinstruktioner)

Aesir Borttagningsguide för virus

Vad är Aesir ransomware?

Aesir-viruset är ytterligare en version av det ökända Locky ransomware

Aesir ransomware är ett bevis på att utvecklarna av Locky-viruset är motiverade och inte villiga att upphöra med uppdateringarna av sina farliga sabotageprogram. Sedan viruset dök upp i början av 2016, har det uppdaterats flertalet gånger. Det tog bara lite mer än en månad innan Thor ransomware lanserades och nu har Aesir börjat att spridas och förstöra personliga filer. Den senaste versionen av viruset har flera likheter med Thor, men den huvudsakliga skillnaden är att den lägger till filändelsen .aesir istället för .thor. Därför kallas detta sabotageprogram också för filändelseviruset .aesir. I likhet med Odin, Heimdall, Zepto och andra Locky-versioner, krypterar även denna version data med hjälp av de avancerade algoritmerna RSA-2048 och AES-128. Under krypteringen modifierar viruset filnamnen och ersätter dem med slumpmässiga teckensträngar och lägger till en ny filändelse. Till exempel skulle filen example.jpg efter krypteringen få namnet D2DJY3Y6-6L54-DD34-6H76-5B154054HQ32.aesir. Efter filkrypteringen skickar Aesir-viruset ut två filer, “([slumpmässig_siffra])-INSTRUCTION.html” och “([slumpmässig_siffra])-INSTRUCTION.bmp”. BMP-filen blir den angripna datorns nya skrivbordsbild och ger information om var offret kan hitta ransom-meddelandet i HTML-format. Det senare dokumentet innehåller all nödvändig information om datakrypteringen. Vidare informeras offren om att det är omöjligt att återställa de korrupta filerna om de inte betalar lösensumman på 0.5 Bitcoins (runt 360 USD). För att betala lösensumman, måste användarna installera webbläsaren Tor och gå till Locky Decryptors webbsida. De måste överföra pengarna till det unika Bitcoin-kontot och så fort betalningen är gjord, ska de få tillgång till fildekrypteringsverktyget.

Dessvärre säkerhetskopierar användare inte sina filer regelbundet, vilket gör att en ransomware-attack kan slå ut samtliga personliga filer. Mot bakgrund av detta, kan det ses som en sista desperat utväg att betala lösensumman. Vi vill dock inte uppmuntra dig till att överföra några Bitcoins till bedragarna, då deras dekrypteringsprogram kanske inte fungerar helt eller att du råkar installera andra sabotageprogram med de dekypterade filerna. Tänk på att bedragarna kan komma att planera ytterligare en attack, för om du betalade lösensumman första gången, hoppas de på att du ska betala även den andra gången. Vi rekommenderar att du påbörjar en borttagning av Aesir så fort som möjligt. I slutet av artikeln hittar du instruktioner om hur du tar bort Aesir automatiskt med hjälp av FortectIntego eller annat professionellt antisabotageprogram

Aesir ransomware har en annan unik egenskap. Det behöver inte kontakta sina ledningsservrar för att erhålla datakrypteringsnycklar. Denna version av viruset använder en C2 server och huvudproblemet är att antivirusprogram inte kan identifiera denna typ av ransomware-aktivitet. Så denna nya Locky-version är farligare, starkare och svårare att undvika.

Hur infekteras jag med detta ransomware?

Utvecklarna av filändelseviruset Aesir använder få spridningsmetoder. Den vanligaste är fortfarande att använda skräppostbilagor. Nätbrottslingarna sprider den infekterade filen i JS-, VBS- och ZIP-format. De skapar olika kampanjer för att lura användare till att öppna falska fakturor, kontoutdrag, rapporter om att mejlet inte kunde levereras och andra ”viktiga” dokument. Bedragarna kan komma att skicka ett mejl med information om att en Amazon-order har skickats ut eller annat meddelande som är relaterat till nätshopping. En av de senast upptäckta spridningskampanjerna handlar om ett mejl där avsändaren låtsas vara offrets Internetleverantör. I mejlet hävdas det att offrets dator har använts för att skicka skräppost och att offret uppmanas att se över bifogade loggar. De falska loggarna påstås ligga i en .zip-fil med namnet _[target_name].zip, men i själva verket bär filen på viruset.

Nyligen lyckades utvecklarna av Locky att hacka sig in på Facebook och sprida Aesir-vruset där. Viruset sprids via en SVG-fil. Om användaren klickar på den falska bild som finns där, omdirigeras denne till en webbsida som är identisk med YouTube. Där uppmanas användaren att installera ett visst tilläggsprogram och om denne godkänner det, installeras Nemucod – en trojan som ansvarar för installationen och aktiveringen av Aesir-viruset.

Är det möjligt att ta bort Aesir ransomware och låsa upp sina filer?

Aesir-viruset tillhör gruppen av de farligaste ransomare-virusen, men det går att ta bort. Överväg inte att radera det manuellt, då det handlar om en avancerad datorinfektion som kan dölja sina skadliga komponenter under namn som ser säkra ut, samt att du kan råka ta bort viktiga systemfiler. Du ska istället ta bort Aesir med hjälp av ett professionellt antivirus- eller antisabotageprogram; vi rekommenderar FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Innan du installerar någon av dessa verktyg, ska du ta en titt på nedanstående insturktioner. Denna virusversion kan försöka att hindra dig från att installera, uppdatera eller starta säkerhetsprogram. Om så är fallet, måste du starta om datorn i ”Felsäkert läge med nätverk” och följa instruktionerna. Tänk på att antisabotageprogram endast kan ta bort själva viruset och inte återställa eller dekryptera de korrupta filerna. Dessvärre finns inget gratis dekrypteringsprogram ännu, men du kan återställa dina filer med hjälp av säkerhetskopior. Om du saknar sådana, kan du försöka med någon av nedanstående återställningsmetoder.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Aesir Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Aesir med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Aesir. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Aesir lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Aesir från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Dessvärre finns för närvarande inga gratis verktyg för dataåterställning, men för den sakens skull ska du inte betala lösensumman. En betalning fungerar bara som motivationsbränsle för de nätkriminella att fortsätta att utveckla ytterligare Locky-versioner. Om du har säkerhetskopior av din data, kan du återställa dina filer från dem. Om du saknar sådana, kan du försöka med någon av nedanstående återställningsmetoder. 

Om dina filer är krypterade genom Aesir, finns flera sätt att återställa dem

Data Recovery Pro

Detta professionella verktyg utvecklades för att identifiera och återställa förlorade eller raderade filer och kan hjälpa dig med att återställa i alla fall vissa av de filer som krypterades av Aesir ransomware.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Aesir-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Aesir och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk