Ta bort viruset .aesir (Borttagningsguide)

.aesir Borttagningsguide för virus

Vad är Filändelseviruset .aesir?

Filändelseviruset .aesir blir en del av Locky ransomware-familjen

Det verkar som att utvecklarna av Locky ransomware namnger sina nya virus efter fornnordiska gudar. Det senaste heter .Aesir och är ett filändelsevirus. Enligt fornnordisk mytologi, är æsir (”asar”) ett av de tre gudasläkten, inom vilket de främsta gudarna är Tor (Thor), Oden (Oden), Loki (Locky) och Heimdall. Den senaste versionen riktar in sig på runt 456 olika filtyper och som vanligt används algoritmerna AES-1024 och RSA-2048 för att kryptera offrets personliga filer. Detta ransomware har utvecklats av högkvalificerade programmerare som definitivt kan sina avancerade manipulationsstrategier för att sprida ransomware och kryptera användares filer. En nyhet med Aesir-viruset är att det använder en annan C2-server (89.108.73.124/information.cgi, 185.75.46.73/information.cgi eller 91.211.119.98/information.cgi) och placerar ett annat ransomware-meddelande – _[set of chars]-INSTRUCTION.html. Under krypteringen, ersätter viruset det ursprungliga filnamnet med vissa tecken samt ersätter den ursprungliga filändelsen med .aesir. När det är färdigt med krypteringen av alla filer, skapar det en.html-fil (ransom-meddelandet) och sparar en kopia av det i varje mapp med krypterad data, inklusive Skrivbordet, för att ge information om eventuella dekrypteringsmöjligheter. Ransom-meddelandet utlöses via användarens standardwebbläsare och uppvisar det typiska för Locky – “! ! ! IMPORTANT INFORMATION ! ! !” (”VIKTIG INFORMATION”), och innehåller länkar till Wikipedias artiklar om de kryptografiska systemen RSA och AES, länkar till en personlig sida där man kan betala lösensumman, samt instruktioner om hur man laddar ner webbläsaren Tor som används för att nå sidorna. Slutligen, ersätter Aesir skrivbordsbilden med en svart bild som innehåller ransom-meddelandet.

.Aesir ransomwares krypteringskod är omöjlig att knäcka, så när filerna väl är låsta är de förlorade. De kriminella bakom detta virus vill att offren ska betala lösensummor i utbyte mot ett program innehållande en hemlig dekrypteringskod, vilket är det enda alternativet för dataåterställning. Det finns ingen metod att komma åt denna kod utan de kriminellas hjälp och vi kan försäkra dig om att dessa bedragarna inte är villiga att förhandla. De uppmanar dig att att köpa en viss summa Bitcoins och skicka denna till deras Bitcoin-konto för att få Locky-dekrypteraren. Du bör överväga om det är värt att skicka dina pengar till kriminella personer, då 20 % av alla offer som har betalat lösensumman aldrig har fått tillbaka sina filer, då bedragarna helt enkelt har vägrat att förse dem med dekrypteringsprogrammet. Du måste förstå att bedragarna endast är intresserade av dina pengar, så därför ska du behålla dem för dig själv och ta bort .Aesir-viruset med detsamma.

Spridningsmetoder

Vår analys visar att .Aesir-viruset för närvarande sprids med hjälp av nya metoder. Nyligen upptäckte vi att skadeprogrammet Nemucod Trojan för tillfället sprids via en skräppostkampanj på Facebook. Det infekterade meddelandet innehåller en bilaga med ett falskt foto – Photo_[4 random numbers].svg. Mer erfarna användare märker snabbt att filändelsen skiljer sig från vanliga bildformat (såsom JPG, JPEG eller PNG) och undviker att klicka på bilagan. SVG är ett XML-baserat vektorbildformat, som kan innehålla en JavaScript-kod. När offret klickar på en sådan länk, omdirigeras han/hon till en nätfiskesida som ser ut som Youtube. Här använder bedragarna den klassiska metoden ”installera ett tilläggsprogram för att se videon” för att lura användaren till att installera ett skadligt program. Så fort offret installerar detta, får viruset tillgång till offrets Facebook-konto och använder det för att sprida Aesir; det skickar ut meddelanden som innehåller Lockys senaste version till offrets samtliga vänner. Samtidigt installerar det skadliga tilläggsprogrammet Nemucod, som senare laddar ner och aktiverar skadeprogrammet Aesir.

En mindre del av Locky-bedrägerierna sker via skadliga skräppostkampanjer. Dessa mejl har rubriken “Your Amazon.com order has dispatched #[random numbers]” (”Din order #[slumpmässiga siffror] från Amazon.com har skickats ut”). Användare får som det verkar mejl från falska e-postkonton såsom auto-shipping4@amazon.com eller auto-shipping5@amazon.com. Mejlet innehåller en .zip-bilaga, vilken inte ska öppnas under några omständigheter! Den bär på ett virus som kan stjäla dina personliga filer för gott.

Hur tar man bort filändelseviruset .Aesir och återställer de krypterade filerna?

Filändelseviruset .Aesir tillhör inte något av de mellannivå-virus som är avancerade men ändå möjliga att dekryptera. Bedragarna som kodar detta virus vet vad de håller på med och varför och de angriper skamlöst oskyldiga användare som surfar runt på nätet intet ont anande. Vi föreslår att du tar bort .Aesir så fort du kan, tillsammans med Nemucod och andra sabotagerogram; använd FortectIntego för att göra detta. Starta först igång din PC i Felsäkert läge med nätverk, eftersom det skadliga programmet kan blockera ditt antisabotageprogram.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell .aesir Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort .aesir med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av .aesir. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av .aesir lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort .aesir från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

När det kommer till motgift mot Locky, är det tyst hos virusforskarna eftersom Locky-utvecklarna inte lämnar några luckor i viruskoden. Det finns därför inga brister som säkerhetsexperter kan utnyttja för att utveckla ett effektivt dekrypteringsverktyg. Den enda metoden för att återställa filerna är därmed att använda en säkerhetskopia. 

Om dina filer är krypterade genom .aesir, finns flera sätt att återställa dem

Återställa filer med Data Recovery Pro

Om du vill, kan du testa denna metod för återställning av data efter att du har tagit bort Locky-viruset. Den lyckas kanske inte med att återställa alla dina filer, men i alla fall några. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar krypterad data, ifall programmet inte lyckas dekryptera filerna och de blir korrupta. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom .aesir-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från .aesir och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk