Ta bort viruset Vortex (Borttagningsguide) - Snabb dekrypteringslösning

Vortex Borttagningsguide för virus

Vad är Vortex ransomware?

Polska nätbrottslingar lanserar Vortex ransomware för att kryptera din data

Vortex-viruset är ett avancerat ransomware som verkar vara utvecklat av polska nätbrottslingar. Detta skadliga virus använder krypteringsalgoritmen AES-256 för att kryptera användares bilder, dokument, videos och andra filer. Det erhåller också ett slumpmässigt 40 tecken långt lösenord från webbsidan sethcardoza.com/api/rest/tools/random_password_generator/length:40/complexity:alphaNumeric site. Viruset lägger till filändelsen .aes på varje krypterad fil, vilket gör att offren kan identifiera dem och se hur stort antal filer som krypterades. Det krypterar filer på alla hårddiskar men hoppar över systemmappar för att kunna hålla datorn igång. När krypteringsprocessen är klar, sparas viss text i ett ransom-meddelande med namnet ODZSZYFRUJ-DANE (vilket betyder DEKRYPTERINGSINFORMATION). Detta ransomware skapar inga särskilt utformade .html-baserade ransom-meddelande i stil med vad Spora-viruset gör. Vortex sparar helt enkelt informationen i en simpel .txt-fil som det placerar på skrivbordet. Det kan hända att dessa ransom-meddelanden dessutom återfinns i varje mapp med krypterade filer. Filer som krypteras av Vortex ransomware ändrar namn: viruset lägger till filändelsen .aes.

Det har visat sig att Vortex ransomware begär 299 $ från offret i utbyte mot ett dekrypteringsverktyg. Viruset tillhandahåller följande två mejladresser, till vilka offren uppmanas att skriva för att få vidare instruktioner om dataåterställning: rsapl@openmailbox.org och polskiransom@airmail.cc. Enligt ransom-meddelandet har offret fyra dagar på sig att kontakta bedragarna och betala lösensumman, annars kommer lösensumman att höjas med 100 %. Vi rekommenderar inte att du följer de nätkriminellas uppmaningar. Du ska inte betala, eftersom chansen att återställa dina filer är låg. Även om du har betalat, finns ingen garanti att du får tillbaka dina filer. Eftersom dina filer är krypterade, finns det inget du kan göra för att tvinga bedragarna att hjälpa dig. Så istället för att kontakta dem, ska du ta bort Vortex med FortectIntego eller annat tillförlitligt antisabotageprogram. Om du inte tidigare har upplevt en ransomware-attack, ska du läsa instruktionerna för borttagning först. Dessa hittar du precis under denna artikel. Det är mycket viktigt att du får bort alla skadliga filer från din PC, eftersom restfiler automatiskt gör ditt datorsystem mer sårbart för skadliga attacker.

Vortex ransomwareVortex ransomware tros vara utvecklat av polska programmerare. På bilden ser du det ransom-meddelande (ODZSZYFRUJ-DANE.txt) som viruset placerar på skrivbordet.

Hur lyckades Vortex ransomware ta sig in i min dator utan att jag märkte det?

Ransomware-virus kan inte ta sig in i datorn bara sådär, utan det krävs vissa omständigheter för att sådana här skadliga virus ska kunna kapa din PC. Först och främst ökar risken om man saknar ett datorskydd. Om du inte har ett antisabotage- eller antispionprogram installerat på din PC, finns det inget som kan stoppa det skadliga programmet från att infektera din dator. En annan orsak till att ransomware kan ta sig in i datorn är att användaren själv interagerar på fel sätt. Sabotageprogram sprids oftast via mejl och nätkriminella lyckas att övertala användare att öppna skadliga e-postbilagor genom simpel social ingenjörskonst. Slutligen kan ransomware ta sig in i systemet med hjälp av exploit kits, men då krävs att användaren har något utdaterat program på datorn. Säkerhetsbrister i gamla program möjliggör för dessa exploit kits att aktivera sina skadliga koder och därför ska du alltid ha samtliga av dina program uppdaterade.

Ta bort Vortex-viruset utan dröjsmål

Om Vortex ransomware har infekterat din PC och dina filer har krypterats, ska du inte spilla någon tid utan ta bort viruset så fort som möjligt. För närvarande är detta virus under analys, så vi vet inte än om det är möjligt att utveckla en Vortex-dekrypterare eller inte. Vänligen ha tålamod och följ de senaste nyheterna om Vortex ransomware. Vi kommer att informera dig så fort ett dekrypteringsverktyg finns tillgängligt. Nu är det dags att se över instruktionerna för hur du tar bort Vortex på rätt sätt.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Vortex Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Starta din PC i ”Felsäkert läge med nätverk” för att göra en säker borttagning av viruset. Om du inte vet hur man gör detta, följ dessa instruktioner.  

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Vortex med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Vortex. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Vortex lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Vortex från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Du kan återställa den mesta delen av din förlorade data med en säkerhetskopia. Dessvärre är det många användare som inte inser vikten av säkerhetskopior. I själva verket är detta den enda metoden som kan skdda mot en total dataförlust. Om du saknar en säkerhetkopia, kan du testa något av följande: 

Om dina filer är krypterade genom Vortex, finns flera sätt att återställa dem

Använd återställningsprogrammet Data Recovery Pro

De flesta användare finner Data Recovery Pro användbart, så vi rekommenderar starkt att du testar detta verktyg om dina filer har krypterats av Vortex. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Vortex-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Vortex och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk