Ta bort viruset Samas (Guide för Virusborttagning) - Dekryptering steg för steg inkluderade

Samas Borttagningsguide för virus

Vad är Samas ransomware?

Samas ransomware

Samas-viruset (ävent känt som Samas DR ransomware) är ett av de mest ihärdiga ransomware-infektionerna på nätet . Denna parasit har cirkulerat sedan 2014 och har dragit in minst 450 000 USD från icke ont anande offer i Nordamerika och Europa . Naturligtvis har det varit en lång väg för viruset att ta sig dit det är idag och, från ett tekniskt perspektiv, har det varit en intressant resa att föja. Det har gett experter mer insikter i hur ransomware fungerar och utvecklas. Denna artikel ger en överblick över huvudstadierna i Samas ransomwares utveckling och erbjuder användbara tips på hur man undviker att infekteras av detta virus. Artikeln fungerar också som en guide för hur man ta bort Samas. I slutet av artikeln hittar du expertråd om säker virusborttagning. Tänk på dessa rekommendationer endast är till för att underlätta virusborttagningen. Själva borttagningen själv bör utföras med hjälp av ett särskilt antivirusprogram, såsom Reimage.

Samas ransomware under förstoringsglasetIstället för att angripa individuella användare, riktar Samas ransomware in sig på institutioner och har under det senaste året lyckats driva in 450 000 USD.

De flesta av er känner säkert redan till vad ett ransomware är, but för er som inte vet, kan vi i korta ordalag säga att ransomware är ett datorvirus som blockerar åtkomsten till användarens personliga data genom att antingen aktivera en låsskärm eller kryptera vissa filtyper med hjälp av en avancerad algoritm. Samas tillhör det senare – kryptoransomware-gruppen. Närmare bestämt, låser det filer genom att använda krypteringstekniken RSA-2048 (en teknik i militärklass ) och lägga till filändelsen “encrypted.RSA” på varje krypterad fil. Senare virusversioner lägger också till andra filändelser, såsom .iloveworld, .helpmeencedfile, .whereisyourfiles, weareyourfriends, .theworldisyours och .whereisyourfiles. När filerna har krypterats, planterar den skadliga nyttolasten ett ransom-meddelande med namnet PLEASE_READ_FOR_DECRYPT_FILES_{offrets ID} på offrets dator, med information om att offret måste betala lösensumman i utbyte mot dekrypteringsnyckeln. Sedan är det upp till offret att bestämma om hen ska betala eller inte, men experternas starka rekommendation är att istället ta bort Samas.

På tal om Samas virusversioner, bör vi påpeka att även om Samas går tillbaka till 2014 är det inte förrän i mars 2016 som viruset antog en mer förfinad form. Nu räknar experterna med att det finns runt 60 olika virusversioner, varav flertalet skapades för att angripa specifika institutioner eller kampanjer. Samas är inget typiskt ransomware, på så sätt att det istället för att infektera slumpmässiga hemdatorer specifikt riktar in sig på individuella offer. Hackare är väl medvetna om att offentliga institutioner, såsom vårdinrättningar och brottsbekämpande organ, är mer sårbara för ransomware-attacker och mer villiga att betala eftersom de ofta sitter på enorma mängder dokumentation och personinformation som de måste skydda. Attacker på dessa är dock inte alltid framgångsrika, då de flesta moderna institutioner idag säkerhetskopierar sin viktiga data och lagrar den på säkra ställen utom räckhåll för hackare. Däremot har hackarna allting förberett ifall offren bestämmer sig för att betala lösensumman. De skapar ett Bitcoin-konto till vilket de anonymt kan ta emot lösensumman och anger sin adress på de infekterade datorerna ihop med ransom-meddelandet. Hittills finns runt 19 olika Bitcoin-kontoadresser kopplade till Samas och ett okänt antal ännu hemliga adresser.

Hur tar sig detta ransomware in i datorn?

Samas ransomware är en komplex nätinfektion eftersom det ständigt förändras och modifieras och anpassas efter varje enskild attack. Ransomware-utvecklarna ändrar regelbundet sin filkatalog, planterar filer och tänker ut nya sätt att enklare infiltrera datorer. För närvarande använder viruset penetrationstest för att identifiera sårbara nätverk och hacka dessa med hjälp av tunnelverktyget reGeorg. Dessutom använder andra virusversioner sig även av sabotageprogram som stjäl data och använder denna för att samla in inloggningsuppgifter, erhålla administrativa rättigheter och slutligen aktivera den skadliga nyttolasten på datorn. Sådana brutala attacker är mycket oförutsägbara och därför väldigt effektiva. Som tur är kan man minska risken av sådana attacker avsevärt genom att använda sig av en tvåfaktorsautentisering vid inloggning, hålla sina program uppdaterade, avaktivera makros-funktionen i samtliga Microsoft Office-program och lära sig att känna igen spoofing- och nätfiskemejl.

Borttagning av Samas

Även om det är möjligt att ta bort Samas-viruset manuellt, är det extremt riskfyllt och tidskrävande. Dessutom gömmer sig ofta viruset och sprider ut sina komponenter över hela den infekterade datorn, vilket gör att vissa av de skadlig objekten med stor sannolikhet finns kvar i systemet även om grundinfektionen är borttagen från enheten. Därför bör man låta ett professionellt antisabotageprogram ta hand om borttagningen av Samas. Ett sådant skannar hela systemet och tar automatiskt bort kompoenter som hotar dina filer.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Samas Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Samas-borttagningen kan komma att avbrytas på grund av att viruset blockerar ditt antivirusprogram. Som tur är kan du oskadligagöra denna skadliga funktion genom följande enkla steg:

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Samas med System Restore

Om viruset blockerar ditt antivirusprogram, vänligen följ nedanstående instruktioner:

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Samas. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Samas lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Samas från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom Samas, finns flera sätt att återställa dem

Hur stor är chansen att kunna återställa filer krypterade av Samas ransomware med hjälp av Data Recovery Pro?

Även om chanserna att återställa filer krypterade av Samas är små, kan du ändå testa att använda Data Recovery Pro för att återställa åtminstone vissa av dina filer. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Samas-ransomware;
 • Återställ dem

Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner” kan hjälpa dig att återställa filer krypterade av Samas

Om din dator har angripits av Samas, föreslår vi att du testar Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner” för att återställa dina filer. Men först måste du avaktivera funktionen ”Systemåterställning”. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Dataåterställning med hjälp av ShadowExplorer

Dessvärre raderar Samas ransomware alla volymskuggkopior av de krypterade filerna, vilket hindrar program som Shadow Explorer att återställa din data. 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Samas-dekrypterare

För närvarande finns ingen dekrypterare för Samas, men håll dig uppdaterad om detta.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Samas och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk