Ta bort viruset RAA (uppdaterad nov 2016) - Instruktioner för Virusborttagning

RAA Borttagningsguide för virus

Vad är RAA ransomware?

RAA-virusets tillvägagångssätt

RAA-viruset (även kallat RAA-SEP) beter sig på samma sätt som all aandra filkrypteringsvirus. Vad som skiljer detta sabotageprogram från andra är att det består av en JavaScript-fil, vilket är ganska ovanligt. De flesta ransomware är skrivna i programspråket C eller C++. Hursomhelst, ju tidigare du gör dig av med RAA, desto bättre. Följaktligen kan det orsaka mer skada, d.v.s. kryptera ännu fler filer, ju senare du tar bort det. Vidare använder utvecklarna biblioteket CryptoJS och låser filerna med en stark AES-kryptering. I slutet av denna artikel finns instruktioner om hur du kan ta bort. En metod är att använda FortectIntego.

När viruset har tagit sig in i datorn, påbörjar det sina skadliga aktivitetet med hjälp av verktyget Windows Script Host. Sedan skannar det hela datorsystemet och krypterar och korrumperar all data. Kom ihåg att ransomware-utvecklare inte skapar dessa virus för skojs skull; när dessa virus låser filerna på offrets dator, blir de oanvändbara eftersom det inte går att öppna eller använda en krypterad fil. Viruset lägger också till filändelsen .locked på varje korrupt fil. Krypterad data kan bara dekrypteras med hjälp av en unik dekrypteringsnyckel som finns lagrad på de nätkriminellas servrar. För att få tillgång till denna, måste offret betala 250 USD. Bedragarna förklarar vad som har inträffat och informerar om att offret måste betala en lösensumma för att få tillbaka sina filer. Detta meddelande från bedragarna finns i filen !!!README!!![Offrets ID].rtf , vilket viruset skapar och sparar på skrivbordet. Du ska dock inte betala lösensumman, då bedragarna kan komma att förse sig med ett odugligt program, som således inte kan återställa dina filer. Tänk på att det enda sättet att återställa din data på är att importera den från en extern lagringsenhet. Tyvärr går det inte att återställa filer med hjälp av volymskuggkopior, eftersom viruset helt enkelt raderar dem.

RAA ransomware krypterar inte bara offrets data, utan installerar också det välkända sabotageprogrammet Pony Trojan, som är utformat för att operera i bakgrunden och stjäla offrets personliga information, såsom lösenord, personuppgifter, kreditkortsuppgifter och liknande. Så om dina filer plötsligt har blivit oåtkomliga, att filändelsen .locked har lagts till på dem och om du har mottagit ransom-meddelandet, ska du ta bort RAA-viruset och Pony omedelbart. Använd då ett starkt antisabotageprogram, såsom FortectIntego.

RAA:s spridningsmetoder

RAA-viruset sprids via mejl. Bedragarna skickar tusentals skadliga mejl till folk och lägger in skadliga bilagor i dem. Dessa bilagor kan ha namn som: [random symbols_doc_].js. Som du ser, har bedragarna lagt till _doc_ för att förhindra mottagarna och få dem att tro att det är en Word-fil. Men den egentliga filtypen är .js, vilket betyder JavaScript. Om offret öppnar denna bilaga, aktiveras sabotageprogrammet och släpper ut ett falskt Word-dokument, som innehåller förvrängd text. Medan offret tittar förvirrat på denna text, börjar viruset att kryptera datorns filer.

För att skydda din dator mot ransomware-attacker, ska du:

 • Regelbundet säkerhetskopiera din data och importera den till bärbara lagringsenheter;
 • Aldrig öppna suspekta mejl eller filer som har bifogats dem;
 • Installera ett antisabotageprogram på din dator;
 • Hålla detta program uppdaterat.

Hur man tar bort RAA

RAA-viruset är inget vanligt datorvirus. Därför fungerar troligen inte manuell borttagning. Utvecklarna av detta näthot har verkligen lyckats skapa ett avancerat virus. Dessutom är detta sabotageprogram programmerat för att kunna blockera antivirusprogram från att försöka ta bort viruset, så för att avaktivera RAA med hjälp av ett antispionprogram såsom FortectIntego eller Malwarebytes, ska du följa instruktionerna nedan. Att återfå åtkomsten till programmet tar inte lång tid och sedan kan du fortsätta med borttagningen av RAA. Till sist, ska du komma ihåg att de flesta ransomware och andra virus sprids via skräppost. Så var försiktig och uppmärksam när du ser över din inkorg och se till att alltid ha dina säkerhetsprogram uppdaterade.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell RAA Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort RAA med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av RAA. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av RAA lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort RAA från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom RAA, finns flera sätt att återställa dem

Det praktiska med Data Recover Pro

Även om detta verktyg fungerar bäst när filerna helt enkelt är korrupta efter en misslyckad omstart av datorn, kan det också hjälpa dig med att återställa en del av dina filer.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom RAA-ransomware;
 • Återställ dem

Fördelar med funktionen Systemåtersällning

I syfte att ta bort virus kan det i vissa fall vara användbart att återställa sitt system från en tidigare version. Men eftersom RAA ransomware har visat sig vara ett ovanligt avancerat virus, kanske inte denna metod fungerar för att radera själva viruset.

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Kan Shadow Exporer återställa min data?

Detta verktyg fungerar endast i de fall när viruset inte raderar skuggkopiorna. Men det skadar inte att testa. 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från RAA och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk