Ta bort viruset Petna (Borttagningsguide) - Gratis Instruktioner

Petna Borttagningsguide för virus

Vad är Petna ransomware?

Petna ransomware bär på flera hemligheter

Skärmdump av Petnas ransom-meddelande

Petna-viruset är ett alternativt namn på det nyligen lanserade viruset Petya/Notpetya/Expetr/PetrWrap. IT-experter kommer att minas 27 juni som den globala nätkaosens dag. Dessvärre är detta det andra fallet på två månader. Ett stort antal företag världen över rapporterade att de hade angripits av Petya-viruset.

Precis efter att det upptäckts, översvämmades nätmedier med rapporter om att den senaste versionen av det ökända viruset hade slagit till.

Viruset fick namnet NotPetya. Men efter en närmare granskning, konstaterade IT-experter att det faktiskt handlar om Petya, men att dess källkod ar skrivits över.

Den senaste versionen av det så kallade Pertya/Petna beter sig i likhet med föregående versioner. Istället för att bara ta sig in i systemet och kryptera personliga filer, modifierar viruset startinställningarna vilket gör det möjligt för viruset att köras istället för Windows.

Med hjälp av sitt unika operativsystem, kan viruset kryptera även viktiga dokument. Det brukar dock inte lägga till någon filändelse. Men dess funktioner har förmågan att orsaka kaos världen över.

Senaste rapporter avslöjar att det inte är någon mening med att betala lösensumman, då en av bedragarnas e-postadress har stängts ner, vilket betyder att du inte kan få tillbaka dina filer även om du betalar lösensumman. Ta istället bort Petna ransomware; detta kan du göra med hjälp av FortectIntego eller Malwarebytes.

Viruset visar sig vara något annat än ett ransomware

Precis efter det att vissa användare trodde de var tillräckligt skyddade för att undvika konsekvenserna av WannaCry-attacken, slog Petna till mot världen med stor kraft. manifested its power on the entire cyber world. Attacken spred sig i ett stort antal länder, såsom det vanliga målet Ukraina, men också Storbritannien, USA, Australien, Ryssland, Frankrike, Spanien och många fler.

Dessvärre har världen inte lärt sig sin läxa, då viruset utnyttjade samma systemsårbarheter som WannaCry – EternalBlue och svaga SMB-protokoll.

Men en färsk analys gjord av Comae Technologies och Kaspersky Lab kan avslöja något häpnadsväckande – viruset är i själva verket inget krypteringsvirus!!

Det verkar som att viruset i själva verket är en diskraderare, men experter noterar att viruset inte raderar filer men inte heller förser en viss angripen dator med ett unikt ID, vilket betyder att det i stort är omöjligt att återställa filerna utan en dekrypteringsnyckel.

Anton Ivanov, en forskare på Kaspersky Lab, menar att det ursprungliga syftet med viruset inte var profit utan snarare ren förstörelse. Intressant är att den nuvarande versionen, Petna, verkar ha programmerats av en annan utvecklare än den för den ursprungliga versionen. Hur det än ligger till, ska du inte överföra några pengar utan istället ta bort Petna. Bild på alternativa namn för Petna-virusetPetna-viruset är tekniskt sett ingen dataraderare, men det omöjliggör dekryptering. Det utnyttjar inte kontrollservern för att erhålla dekrypteringsnyckeln.

Sprids Petna via ett korrumperat uppdateringssystem?

Viruset verkar ha infiltrerat på samma sätt som WannaCry – genom systemsårbarheter. Men vidare analys visar att huvudkällan till infektion var den ukrainska programutvecklaren M.E Doc, som hackades och fick sitt uppdateringsnätverk korrumperat.

På så sätt infekterades de företag som använde detta program och installerades dess uppdatering. Företaget har dementerat dessa anklagelser, men forskare hävdar att de har loggfiler som bevis.

Tekniskt sett, körs viruset via smbpeyta_kernel.bin, perfc.dat och liknande systemfiler. För närvarande är den effektivaste metoden för att förhindra en Petna-kapning att skydda sitt operativsystem med säkerhetsprogram.

Borttagning av viruset

Eftersom det är meningslöst att betala lösensumman och förvänta sig att få tillbaka sina filer, ska du istället fokusera på att ta bort Petna. Vanliga borttagningsmetoder kanske inte fungerar på första försöket. Eftersom viruset har modifierat fina uppstartssystem, kan du inte komma åt dina antivirusprogram. Därför kan du försöka med nedanstående metoder.

Tänk på att viruset aktiveras före Windows operativsystem, så du måste trycka på F8 eller F2 direkt efter att den första Windows-symbolen har dykt upp för komma till de avancerade startinställningarna. Där ska du kunna välja ”Felsäkert läge” eller ”Systemåterställning” och sedan kunna ta bort Petna-viruset.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Petna Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Petna med System Restore

I händelse av en Petna-kapning, kan det vara svårt att öppna funktionen ”Systemåterställning”. Men försök att komma åt inställningarna innan viruset aktiveras.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Petna. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Petna lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Petna från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom Petna, finns flera sätt att återställa dem

Data Recovery Pro

Även om det är utvecklat för att återställa förlorade eller skadade filer, försvårar Petna-viruset dataåterställning och användning av tredjepartsdekrypterare. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Petna-ransomware;
 • Återställ dem

Kan ShadowExplorer dekryptera filer?

Detta är användbart när man har att göra med ett ransomware som inte raderar skuggvolymkopior. När det kommer till Petna, som modfierar startinställningarna. kan denna metod blir problematisk. Men eftersom det ännu inte finns någron universell Petna-dekrypterare, kan denna metod vara din sista utväg. 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Petna och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk