Ta bort viruset .odin (Gratis Instruktioner)

.odin Borttagningsguide för virus

Vad är Filändelseviruset .odin?

Vad man ska göra om man hitta filändelsen .odin på sina filer

Filändelsen .odin dyker normalt sett upp efter att filen har krypterats av filändelseviruset .odin, som är mer känt under namnet ODIN ransomware. Detta är ett destruktivt virus som modifierar data på ett särskilt sätt så att offret inte längre har åtkomst till den. Det syftar till att bedra offret på pengar genom att uppmana offret att betala en lösensumma i utbyte mot ett visst dekrypteringsprogram som kan låsa upp .odin-filerna. Om du letar efter en ODIN-dekrypterare, kan vi vara rakt på sak och säga att en sådan inte finns än. Ransomware-liknande virus är extremt farliga, eftersom så fort de har tagit sig in i datorn, finns det ingen återvändo, så länge du inte har en säkerhetskopia av din data. Då kan du återställa dina filer gratis efter att du har tagit bort viruset. Om du dock inte har en kopia, har vi några förslag på hur du kan återställa din data, men vi vill varna för att att det inte finns någon garanti för att de kommer att kunna hjälpa dig med att återställa dina filer. Lås oss nu backa bandet och redogöra för vad ODIN är, hur det fungerar och varför det har angript din dator.

Vad är ODIN-viruset och vad vill det uppnå?

Filändelseviruset .odin är en datorinfektion som består av en krypterad DLL-installerare (Dynamic-link library), som sedan dekrypteras och aktiveras via Windowsprogrammet Rundll32.exe. Detta programs kommandorad är inställt att köra ett kommando som öppnar en skadlig DLL som finns i mappen %TEMP% folder. När denna väl är öppnad, initierar viruset en kryptering av offrets filer. Det gäller filer i flera olika mappar och ignorerar bara vissa systemmappar som är nödvändiga för att inte korrumpera datorsystemet och för att hålla datorn igång. Viruset identifierar filer genom deras filändelser och enligt vår forskning kan det korrumpera över 390 olika filtyper. Filändelseviruset .odin krypterar även data som finns lagrad på okarterade delade nätverk. Det använder en kombination av krypteringsalgoritmerna RSA-2048 och AES-128, vilket betyder att det helt enkelt är omöjligt att återställa filer utan en unik dekrypteringsnyckel som endast virusutvecklarna känner till. De använder olika krypterings- och dekrypteringsnyckeluppsättningar för varje offer, så tänk inte ens tanken att köpa ett dekrypteringsprogram och dela det med andra offer. Utvecklarna av sabotageprogrammet ODIN har noga tänkt över detta.

Efter filkrypteringen, skapar viruset ransom-meddelanden med information om hur man dekrypterar .odin-filerna. Dessa meddelanden kan gå under namnen _[2 digits]_HOWDO_text.html, _HOWDO_text.html eller _HOWDO_.bmp. Varje offer får ett unikt identifieringsnummer och en personlig länk till den betalsida på vilken man kan köpa dekrypteringsprogrammet. Betalsidan kan endast nås via Tor-webbläsaren. När offret väl går in på denna sida, visar sig sanningen – detta virus är bara ytterligare en version av Locky-viruset då betalsidan “presenterar ett speciellt program – Locky Decryptor – som kan dekryptera alla dina låsta filer och göra dem tillgängliga igen.” Denna dekrypterare kostar 0.7 BTC, vilket motsvarar runt 450 USD. Vi rekommenderar inte att du betalar lösensumman av naturliga skäl. Först och främst, ska du aldrig lita på nätkriminella. Det finns INGEN garanti för att de kommer att ge dig dekrypteringsprogrammet, och även om de gör det, kan det innehålla skadliga bilagor. Vidare, genom att betala lösensumman, stöttar man bara den kriminella verksamheten. Så om du har infekterats med detta ODIN ransomware, ska du ta bort det omedelbart. Detta kan du göra med FortectIntego eller liknande antisabotageprogram.

Hur sprids viruset?

De som har drabbats av Locky (eller Odin) ransomware rapporterar att viruset tog sig in i form av en skadlig skräppostbilaga. Det verkar som att detta är den vanligaste och mest effektiva metoden för att sprida ransomware. De kriminella skickar mejl som innehåller falska rapporter, fakturor, resuméer, böteslappar och andra infekterade dokument som aktiverar sabotageprogrammet. Därför föreslår vi att du undviker att öppna mejl som kommer från okända parter. Även om det finns andra metoder för att sprida ODIN, är den huvudsakliga metoden just denna att infektera datorer med hjälp av skräppostbilagor. Sabotageprogram kan också installeras efter att man har laddat ner falska programuppdateringar eller klickat på annonser som bär på sabotageprogram.

Hur man tar bort filändelseviruset .odin

Om dina filer har låsts av filändelseviruset .odin, ska du ta bort viruset omedelbart med hjälp av ett tillförlitligt antisabotageprogram. Som nämndes tidigare, är vår rekommendation att använda FortectIntego. Viruset kommer dock sannolikt att försöka att blockera ditt säkerhetsprogram. I sådant fall, läs följande information:

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell .odin Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort .odin med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av .odin. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av .odin lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort .odin från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom .odin, finns flera sätt att återställa dem

Dekryptera filer med Data Recovery Pro

Även om Data Recovery Pro inte är det officiella dekrypteringsverktyget för Odin, kan det hjälpa dig med att snabbt återställa dina låsta filer. Det finns dock ingen garanti för att det kan låsa upp .odin-filer, men vi tycker att det är värt ett försök.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom .odin-ransomware;
 • Återställ dem

Locky Decryptor

Vi rekommenderar starkt att du INTE köper detta program från krimnella, då det kan tillhöra ett paket som innehåller andra skadliga program. Vänligen, betala inte lösensumman för du stöder bara de nätkriminella. 

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från .odin och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk