Ta bort viruset Dharma (Borttagningsguide) - aug 2017 uppdatering

Dharma Borttagningsguide för virus

Vad är Dharma ransomware?

Kort översikt över Dharma ransomware

Dharma ransomware virus

När nyheterna om ett nytt ransomware som kallas Dharma nådde virusforskare, började många att spekulera om det handlade om en ny skapelse eller en ny version av ett stort redan befintligt virus. De påpekade Dharmas likheter med CrySiS ransomware och föreslog att då den ursprungliga versionen av det senare viruset har dekrypterats, kan utvecklarna ha kommit upp med något nytt för att ersätta det.

Den eventuella Dharma-CrySiS-relationen har dock ännu inte blivit officiellt bekräftad. I själva verket är det inte mycket vi vet överhuvudtaget om detta nya virus. Det verkar också som att virusutvecklarna försöker att hålla det så undangömt som möjligt. De följer inte samma typiska mönster som andra ransomwareutvecklare gör. Till exempel ger sig viruset inte ifrån sig några ransom-meddelanden eller andra dokument med information om viruset, dess ursprung eller tillvägagångssätt.

Det verkar inte heller som antivirusprogram kan upptäcka det, vilket försvårar en borttagning av Dharma. Hursomhelst, kan ansedda antivirusprogram, såsom FortectIntego, enkelt undanröja dessa hinder och driva bort detta ransomware från datorn. Så, innan du vidtar några åtgärder att få bort viruset, ska du se till att du har de verktyg som krävs.

Dharma ransomware virus

Om Dharma ransomware inte lämnar några ransom-meddelanden på den infekterade datorn, hur vet då användarna vem de ska kontakta angående datadekrypteringen? Jo, offren måste själva koppla samman informationen med hjälp av de kvarlämnade ledtrådarna i de ändrade filändelserna. Sedan kan de kontakta bedragarna via en e-postadress som ligger inskjuten i filändelserna.

Förutom denna mejladress, kan du också se att “.dharma” är tillagt i slutet av filsträngen. Så till exempel om din fil har namnet ”picture.jpg”, kommer den angripna versionen av filen få namnet “picture.jpg[e-post_adress].dharma”. Det är intressant att hackarnas mejladresser skiljer sig, t.ex. bitcoin143@india.com, worm01@india.com etc.

Vi rekommenderar dig starkt att inte kontakta dessa utpressare, då du inte har en aning om vad du kan förvänta dig från dessa eller vad denna kontakt kan leda till. Det bästa är att helt enkelt ta bort Dharma så att du kan använda din dator normalt igen. Om du fortsätter att använda datorn med ett aktiverat ransomware, kommer bara fler filer att krypteras varje gång du startar om datorn.

Hur sprids detta ransomware?

Utvecklarna av Dharma ransomware har flera metoder för att smyga in sitt bedrägliga program i anändares datorer. Den vanligaste är att sprida det via e-post. Bedragarna använder skadliga skräppostkampanjer för att sprida bedrägliga mejl som innehåller sabotageprogram och tragiskt nog faller användarna ofta offer för dessa.

Om du får ett mejl från en okänd avsändare, företag eller institution, ska du undersöka det noggrant. Fundera över om du väntar ett sådant mejl. Om du inte har en aning om varför du fått detta mejl, kan det handla om ett bedrägligt mejl.

I så fall ska du hålla dig borta från eventuella bilagor som kan vara bifogade detta mejl och radera mejlet omedelbart. Annars kan Dharma utlösa sin skadliga nyttolast via någon falsk flygbiljett, fortkörningsböter eller annat dokument som kan verka tillräckligt övertygande för att du ska öppna det.

Hur tar man bort Dharma från sin PC?

Alla säkerhetsexperter är enhälliga i att det bästa sättet att ta bort Dharma-viruset eller annat ransomware från den infekterade enheten är att skanna den med ett professionellt antisabotageprogram. Men som redan nämnt, är detta virus mycket bra på att gömma sig på datorn och kanske inte ens upptäcks av ett säkerhetsprogram.

Därför kan du inte starta igång borttagningsprocessen direkt, utan måste först följa några steg innan du kör systemskanningen. Dessa instruktioner finner du nedan. Använd gärna dessa och glöm inte att göra en automatisk skanning av ditt system efteråt!

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Dharma Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Dharma med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Dharma. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Dharma lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Dharma från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom Dharma, finns flera sätt att återställa dem

Metod 1: Data Recovery Pro

Data Recovery Pro är ett program som rekommenderas för de som inte vill ödsla tid på att återställa data manuellt. Detta är ett verktyg som gör jobbet automatiskt åt dig. Så, följ bara stegen nedan, luta dig tillbaa och vänta på resultaten.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Dharma-ransomware;
 • Återställ dem

Metod 2: Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”

Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner” är en annan metod som du kan testa för att återställa din data. Denna metod kräver dock att du hade funktionen ”Systemåterställning” aktiverad före virusattacken. Om så är fallet, följ instruktionerna nedan. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Metod 3: ShadowExplorer

Sist men inte minst, kan också ShadowExplorer användas för dataåterställning. Detta program är särskilt utvecklat för att återställa data från de volymskuggkopior som ofta lagras på datorn, så länge inte viruset har raderat dem. Om all nödvändig information är intakt, följ instruktionerna nedan för att påbörja dataåterställningen.  

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Dharma och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk