Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Filändelseviruset .aesir. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Olivia Morelli - - | Typ: Gisslanprogram

Filändelseviruset .aesir blir en del av Locky ransomware-familjen

Det verkar som att utvecklarna av Locky ransomware namnger sina nya virus efter fornnordiska gudar. Det senaste heter .Aesir och är ett filändelsevirus. Enligt fornnordisk mytologi, är æsir (”asar”) ett av de tre gudasläkten, inom vilket de främsta gudarna är Tor (Thor), Oden (Oden), Loki (Locky) och Heimdall. Den senaste versionen riktar in sig på runt 456 olika filtyper och som vanligt används algoritmerna AES-1024 och RSA-2048 för att kryptera offrets personliga filer. Detta ransomware har utvecklats av högkvalificerade programmerare som definitivt kan sina avancerade manipulationsstrategier för att sprida ransomware och kryptera användares filer. En nyhet med Aesir-viruset är att det använder en annan C2-server (89.108.73.124/information.cgi, 185.75.46.73/information.cgi eller 91.211.119.98/information.cgi) och placerar ett annat ransomware-meddelande – _[set of chars]-INSTRUCTION.html. Under krypteringen, ersätter viruset det ursprungliga filnamnet med vissa tecken samt ersätter den ursprungliga filändelsen med .aesir. När det är färdigt med krypteringen av alla filer, skapar det en.html-fil (ransom-meddelandet) och sparar en kopia av det i varje mapp med krypterad data, inklusive Skrivbordet, för att ge information om eventuella dekrypteringsmöjligheter. Ransom-meddelandet utlöses via användarens standardwebbläsare och uppvisar det typiska för Locky – “! ! ! IMPORTANT INFORMATION ! ! !” (”VIKTIG INFORMATION”), och innehåller länkar till Wikipedias artiklar om de kryptografiska systemen RSA och AES, länkar till en personlig sida där man kan betala lösensumman, samt instruktioner om hur man laddar ner webbläsaren Tor som används för att nå sidorna. Slutligen, ersätter Aesir skrivbordsbilden med en svart bild som innehåller ransom-meddelandet. 

.Aesir ransomwares krypteringskod är omöjlig att knäcka, så när filerna väl är låsta är de förlorade. De kriminella bakom detta virus vill att offren ska betala lösensummor i utbyte mot ett program innehållande en hemlig dekrypteringskod, vilket är det enda alternativet för dataåterställning. Det finns ingen metod att komma åt denna kod utan de kriminellas hjälp och vi kan försäkra dig om att dessa bedragarna inte är villiga att förhandla. De uppmanar dig att att köpa en viss summa Bitcoins och skicka denna till deras Bitcoin-konto för att få Locky-dekrypteraren. Du bör överväga om det är värt att skicka dina pengar till kriminella personer, då 20 % av alla offer som har betalat lösensumman aldrig har fått tillbaka sina filer, då bedragarna helt enkelt har vägrat att förse dem med dekrypteringsprogrammet. Du måste förstå att bedragarna endast är intresserade av dina pengar, så därför ska du behålla dem för dig själv och ta bort .Aesir-viruset med detsamma. 

.Aesir ransomware virus

Spridningsmetoder

Vår analys visar att .Aesir-viruset för närvarande sprids med hjälp av nya metoder. Nyligen upptäckte vi att skadeprogrammet Nemucod Trojan för tillfället sprids via en skräppostkampanj på Facebook. Det infekterade meddelandet innehåller en bilaga med ett falskt foto – Photo_[4 random numbers].svg. Mer erfarna användare märker snabbt att filändelsen skiljer sig från vanliga bildformat (såsom JPG, JPEG eller PNG) och undviker att klicka på bilagan. SVG är ett XML-baserat vektorbildformat, som kan innehålla en JavaScript-kod. När offret klickar på en sådan länk, omdirigeras han/hon till en nätfiskesida som ser ut som Youtube. Här använder bedragarna den klassiska metoden ”installera ett tilläggsprogram för att se videon” för att lura användaren till att installera ett skadligt program. Så fort offret installerar detta, får viruset tillgång till offrets Facebook-konto och använder det för att sprida Aesir; det skickar ut meddelanden som innehåller Lockys senaste version till offrets samtliga vänner. Samtidigt installerar det skadliga tilläggsprogrammet Nemucod, som senare laddar ner och aktiverar skadeprogrammet Aesir.

En mindre del av Locky-bedrägerierna sker via skadliga skräppostkampanjer. Dessa mejl har rubriken “Your Amazon.com order has dispatched #[random numbers]” (”Din order #[slumpmässiga siffror] från Amazon.com har skickats ut”). Användare får som det verkar mejl från falska e-postkonton såsom auto-shipping4@amazon.com eller auto-shipping5@amazon.com. Mejlet innehåller en .zip-bilaga, vilken inte ska öppnas under några omständigheter! Den bär på ett virus som kan stjäla dina personliga filer för gott. 

Hur tar man bort filändelseviruset .Aesir och återställer de krypterade filerna?

Filändelseviruset .Aesir tillhör inte något av de mellannivå-virus som är avancerade men ändå möjliga att dekryptera. Bedragarna som kodar detta virus vet vad de håller på med och varför och de angriper skamlöst oskyldiga användare som surfar runt på nätet intet ont anande. Vi föreslår att du tar bort .Aesir så fort du kan, tillsammans med Nemucod och andra sabotagerogram; använd Reimage för att göra detta. Starta först igång din PC i Felsäkert läge med nätverk, eftersom det skadliga programmet kan blockera ditt antisabotageprogram. 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell .aesir Borttagningsguide för virus:

Ta bort .aesir med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort .aesir

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av .aesir

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort .aesir med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av .aesir. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av .aesir lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort .aesir från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

När det kommer till motgift mot Locky, är det tyst hos virusforskarna eftersom Locky-utvecklarna inte lämnar några luckor i viruskoden. Det finns därför inga brister som säkerhetsexperter kan utnyttja för att utveckla ett effektivt dekrypteringsverktyg. Den enda metoden för att återställa filerna är därmed att använda en säkerhetskopia. 

Om dina filer är krypterade genom .aesir, finns flera sätt att återställa dem

Återställa filer med Data Recovery Pro

Om du vill, kan du testa denna metod för återställning av data efter att du har tagit bort Locky-viruset. Den lyckas kanske inte med att återställa alla dina filer, men i alla fall några. Vi rekommenderar starkt att du säkerhetskopierar krypterad data, ifall programmet inte lyckas dekryptera filerna och de blir korrupta. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom .aesir-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från .aesir och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-aesir-file-extension-virus.html

Borttagning guider på andra språk