Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Dharma ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Jake Doevan - - | Typ: Gisslanprogram

Kort översikt över Dharma ransomware 

Dharma ransomware virus

När nyheterna om ett nytt ransomware som kallas Dharma nådde virusforskare, började många att spekulera om det handlade om en ny skapelse eller en ny version av ett stort redan befintligt virus. De påpekade Dharmas likheter med CrySiS ransomware och föreslog att då den ursprungliga versionen av det senare viruset har dekrypterats, kan utvecklarna ha kommit upp med något nytt för att ersätta det.

Den eventuella Dharma-CrySiS-relationen har dock ännu inte blivit officiellt bekräftad. I själva verket är det inte mycket vi vet överhuvudtaget om detta nya virus. Det verkar också som att virusutvecklarna försöker att hålla det så undangömt som möjligt. De följer inte samma typiska mönster som andra ransomwareutvecklare gör. Till exempel ger sig viruset inte ifrån sig några ransom-meddelanden eller andra dokument med information om viruset, dess ursprung eller tillvägagångssätt.

Det verkar inte heller som antivirusprogram kan upptäcka det, vilket försvårar en borttagning av Dharma. Hursomhelst, kan ansedda antivirusprogram, såsom Reimage, enkelt undanröja dessa hinder och driva bort detta ransomware från datorn. Så, innan du vidtar några åtgärder att få bort viruset, ska du se till att du har de verktyg som krävs. 

Om Dharma ransomware inte lämnar några ransom-meddelanden på den infekterade datorn, hur vet då användarna vem de ska kontakta angående datadekrypteringen? Jo, offren måste själva koppla samman informationen med hjälp av de kvarlämnade ledtrådarna i de ändrade filändelserna. Sedan kan de kontakta bedragarna via en e-postadress som ligger inskjuten i filändelserna.

Förutom denna mejladress, kan du också se att “.dharma” är tillagt i slutet av filsträngen. Så till exempel om din fil har namnet ”picture.jpg”, kommer den angripna versionen av filen få namnet “picture.jpg[e-post_adress].dharma”. Det är intressant att hackarnas mejladresser skiljer sig, t.ex. bitcoin143@india.com, worm01@india.com etc.

Vi rekommenderar dig starkt att inte kontakta dessa utpressare, då du inte har en aning om vad du kan förvänta dig från dessa eller vad denna kontakt kan leda till. Det bästa är att helt enkelt ta bort Dharma så att du kan använda din dator normalt igen. Om du fortsätter att använda datorn med ett aktiverat ransomware, kommer bara fler filer att krypteras varje gång du startar om datorn. 

Hur sprids detta ransomware?

Utvecklarna av Dharma ransomware har flera metoder för att smyga in sitt bedrägliga program i anändares datorer. Den vanligaste är att sprida det via e-post. Bedragarna använder skadliga skräppostkampanjer för att sprida bedrägliga mejl som innehåller sabotageprogram och tragiskt nog faller användarna ofta offer för dessa.

Om du får ett mejl från en okänd avsändare, företag eller institution, ska du undersöka det noggrant. Fundera över om du väntar ett sådant mejl. Om du inte har en aning om varför du fått detta mejl, kan det handla om ett bedrägligt mejl.

I så fall ska du hålla dig borta från eventuella bilagor som kan vara bifogade detta mejl och radera mejlet omedelbart. Annars kan Dharma utlösa sin skadliga nyttolast via någon falsk flygbiljett, fortkörningsböter eller annat dokument som kan verka tillräckligt övertygande för att du ska öppna det. 

Hur tar man bort Dharma från sin PC?

Alla säkerhetsexperter är enhälliga i att det bästa sättet att ta bort Dharma-viruset eller annat ransomware från den infekterade enheten är att skanna den med ett professionellt antisabotageprogram. Men som redan nämnt, är detta virus mycket bra på att gömma sig på datorn och kanske inte ens upptäcks av ett säkerhetsprogram.

Därför kan du inte starta igång borttagningsprocessen direkt, utan måste först följa några steg innan du kör systemskanningen. Dessa instruktioner finner du nedan. Använd gärna dessa och glöm inte att göra en automatisk skanning av ditt system efteråt! 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.
Dharma ransomware ögonblicksbild
Dharma ransomware ögonblicksbildDharma ransomware ögonblicksbildDharma ransomware ögonblicksbildDharma ransomware ögonblicksbildDharma ransomware ögonblicksbildDharma ransomware ögonblicksbild

Manuell Dharma Borttagningsguide för virus:

Ta bort Dharma med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Dharma

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Dharma

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Dharma med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Dharma. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Dharma lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Dharma från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom Dharma, finns flera sätt att återställa dem

Metod 1: Data Recovery Pro

Data Recovery Pro är ett program som rekommenderas för de som inte vill ödsla tid på att återställa data manuellt. Detta är ett verktyg som gör jobbet automatiskt åt dig. Så, följ bara stegen nedan, luta dig tillbaa och vänta på resultaten.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Dharma-ransomware;
 • Återställ dem

Metod 2: Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”

Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner” är en annan metod som du kan testa för att återställa din data. Denna metod kräver dock att du hade funktionen ”Systemåterställning” aktiverad före virusattacken. Om så är fallet, följ instruktionerna nedan. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Metod 3: ShadowExplorer

Sist men inte minst, kan också ShadowExplorer användas för dataåterställning. Detta program är särskilt utvecklat för att återställa data från de volymskuggkopior som ofta lagras på datorn, så länge inte viruset har raderat dem. Om all nödvändig information är intakt, följ instruktionerna nedan för att påbörja dataåterställningen.  

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Dharma och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-dharma-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk