Ta bort viruset Shade (Borttagningsinstruktioner) - aug 2017 uppdatering

Shade Borttagningsguide för virus

Vad är Shade ransomware?

De viktigaste sakerna om Shade ransomware:

Shade ransomware

Shade-viruset är ransomware som huvudsakligen sprids i Tyskland, Ukraina och Ryssland. Det finns dock ingen garanti för att användare utanför dessa länder inte kommer att drabbas. Hackare har alltid försökt att förbättra sina virus, så det råder ingen tvekan om att Shade ransomware kommer att försöka att angripa så många datorer som möjligt.

Som du redan kanske har förstått, tillhör detta hot typen ransomware, vilket betyder att det krypterar offrets personliga information och begär en lösensumma. Det är inriktat på foto-, video- och musikfiler och viktiga dokumentfiler. Om du har stött på detta hot, läs vidare för att ta reda på hur du kan ta bort Shade-viruset.

Efter att detta ransomware har krypterat dina viktiga filer, ändrar det automatiskt din skrivbordsbild och öppnar en README.txt-fil som informerar om de krypterade filerna. Ransom-meddelandet är skrivet på två språk – ryska och engelska.

Vidare tillfogar viruset också olika filändelser till de krypterade filerna. Enligt de senaste rönen, lägger de till filändelserna .7h9r, .xtbl, .ytbl och .da_vinci_code till varje fil och visar följande ransom-meddelande som uppmanar att man måste betala lösensumman för att återställa filerna:

Alla dina viktigaste filer på dina enheter har krypterats.
För att dekryptera filerna ska du skicka följande kod:
A4B50EXXC45D44XXX1F9|0
till någon av e-postadresserna: graceseYoumans1983@gmail.com eller drugvokrug727@india.com.
Alla försök att dekrypterna filerna själv kommer bara leda till oåterkallelig förlust av din data.

Shade använder två metoder för att erhålla lösensumman: via e-postadresser och Tor-servern. I det senare fallet uppmanas användare att gå in på en anonym webbläsare och sedan följa instruktionerna för att överföra pengarna.

Även om dina filer är mycet viktiga för dig, ska du inte betala lösensumman då detta inte garanterar att Shade ransomware kommer att dekryptera och återställa dina blockerade filer. För att återställa din data, kan du testa att använda PhotoRec, Recuva eller R-studio. På det hela taget, måste du påbörja en borttagningsprocess av Shade så fort som möjligt.

Shade ransomware

Hur infekteras jag?

Vanligtvis sprids Shade ransomware via skadlig e-post. Mejlen innehåller en .zip-fil som inkluderar en infekterad fil, till exempel PAYMENT.vbs, PAYCHECK.vbs, PENALTY.vbs. När du öppnar denna, aktiveras ransom-viruset automatiskt. Sedan sprids viruset till samtliga enheter och krypterar dina filer.

Vidare kan Shade också infektera din dator via en trojan, även kallad ”exploit kit”. Den är särskilt hatad för sin förmåga att förkläs som en legitim fil. För att kunna upptäcka denna, är det mycket viktigt att du installerar ett ansett antispionprogram, till exempel FortectIntego, som kan spåra sabotageprogrammet.

Borttagning av Shade

Om du har noterat att dina viktiga filer har lagts till med filändelserna .7h9r, .xtbl, .ytbl eller .da_vinci_code, betyder det att din dator har infekterats med Shade ransomware. Som du redan kanske har förstått, är detta ett farligt virus som har utvecklats i ett enda syfte – att få sina offer att betala lösensumman. Var vänlig och betala INTE!

Det finns ett sätt lösa detta problem på utan att stödja bedragarna. Först och främst måste du installera ett ansett antispionprogram, såsom FortectIntego eller SpyHunter 5Combo Cleaner, för att kunna ta bort Shade ransomware permanent. Efter borttagningsprocessen, kan du antingen återställa dina krypterade filer från en säkerhetskopia eller testa fölande program: PhotoRec, Recuva eller R-studio.

Om du vill förhindra förlust av data i framtiden, ska du se till att göra säkerhetskopior på dina filer eller lagra den viktiga datan på olika platser, d.v.s. på domäner för lagring av data.

Att lagra filer på nätet, t.ex. Google Drive eller OneDrive, är inte helt säkert eftersom de är kopplade till PC:n. Information som lagras på nätet är alltid utsatt för en större risk än portabla lagringsutrymmen.

Om Shade-viruset har stängt ner dina säkerhetsprogram, ska du läsa instruktionerna nedan om hur du kan få återupprätta åtkomsten.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Fortect Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med macOS
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Fortect Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Fortect Intego har en gratis begränsad skanner. Fortect Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Fortect, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Shade Borttagningsguide för virus

Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Viktigt! →
Manuell borttagning kan vara för komplicerad för vanliga datoranvändare. Det krävs avancerade IT-kunskaper för att utföras korrekt (om viktiga systemfiler tas bort eller skadas kan det leda till att Windows totalt förstörs), och det kan också ta flera timmar att genomföra. Därför rekommenderar vi starkt att du istället använder den automatiska metoden som visas ovan.

Steg 1. Starta Felsäkert Läge med Nätverk

Manuell borttagning av skadeprogram bör utföras i felsäkert läge. 

Windows 7 / Vista / XP

 1. Klicka på Start > Stäng av > Starta om > OK.
 2. När datorn blir aktiv börjar du trycka på F8-knappen (om det inte fungerar kan du prova F2, F12, Del, osv. – det beror på din moderkortsmodell) flera gånger tills du ser fönstret Avancerade startalternativ.
 3. Välj Felsäkert läge med Nätverk från listan. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Windows 10 / Windows 8

 1. Högerklicka på Start-knappen och välj Inställningar.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Bläddra ner och välj Uppdatering & Säkerhet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Till vänster i fönstret väljer du Återhämtning.
 4. Bläddra nu nedåt för att hitta sektionen Avancerad start.
 5. Klicka på Starta om nu.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Välj Felsök. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 7. Gå till Avancerade alternativ. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 8. Välj Inställningar för uppstart. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 9. Tryck på Starta om.
 10. Tryck nu på 5 eller klicka på 5) Aktivera felsäkert läge med nätverk. Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 2. Stäng av alla skumma processer

Windows Aktivitetshanteraren är ett användbart verktyg som visar alla processer som körs i bakgrunden. Om skadlig kod kör en process måste du stänga av den:

 1. Tryck Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Tryck på Fler detaljer.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 3. Bläddra ner till Bakgrundsprocesser och leta efter något misstänkt.
 4. Högerklicka och välj Öppna filplats.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Gå tillbaka till processen, högerklicka och välj Avsluta aktivitet.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 6. Radera innehållet i den skadliga mappen.

Steg 3. Kontrollera start av programmet

 1. Ctrl + Shift + Esc på tangentbordet för att öppna Windows Aktivitetshanteraren.
 2. Gå till fliken Uppstart.
 3. Högerklicka på det misstänkta programmet och välj Inaktivera.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge

Steg 4. Radera virusfiler

Malware-relaterade filer kan finnas på olika ställen i din dator. Här finns instruktioner som kan hjälpa dig att hitta dem:

 1. Skriv in Diskrensning i Windows-sökningen och tryck på Enter.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 2. Välj den enhet du vill rensa (C: är din huvudenhet som standard och är troligtvis den enhet som innehåller skadliga filer).
 3. Bläddra i listan Filer som ska raderas och välj följande:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Välj Rensa upp systemfiler.
  Utpressningsprogram: Manuell borttagning av utpressningsprogram (ransomware) i Felsäkert läge
 5. Du kan också leta efter andra skadliga filer som är gömda i följande mappar (skriv dessa sökord i Windows Sökbar och tryck på Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

När du är klar startar du om datorn i normalt läge.

Ta bort Shade med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Shade. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med FortectIntego och se till att borttagningen av Shade lyckas.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Shade och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Rekommenderat För Dig

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk