Allvarlighets skala:  
  (97/100)

Erebus ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Julie Splinters - - | Typ: Gisslanprogram

Erebus Linux ransomware angriper servrar

Erebus ransomware

Erebus ransomware är ett skadligt program som riktar in sig på att kryptera Linux-system och framför allt servrar. Precis som andra ransomware, är dess primära mål att kryptera så många datorer som möjligt och därefter begära en en enorm lösensumma. Den första versionen av detta ransomware använde en RSA-2048-kryptering och la till filändelsen .ecrypt på filerna samt lämnade efter sig två filer som ransom-meddelanden: YOUR_FILES_HAS_BEEN_ENCRYPTED.txt” och ”YOUR_FILES_HAS_BEEN_ENCRYPTED.html. Viruset använde hackade webbsidor i Sydkorea som sina kontrollservrar. Denna version kunde kryptera mer än 423 olika filtyper. 

Efterföljande version utvecklades för att kunna kringgå användarprotokoll och aktivera sig själv med större förmåner. Viruset hävdade att om offret inte betalade 0.085 BTC inom 96 timmar, skulle filerna på datorn raderas. Den uppdaterade versionen raderade offrets volymskuggkopior för att förhindra att man skulle återställa krypterade file gratis. Även om en sparad kopia av sina personliga filer på en extern lagringsenhet kan hjälpa en att spara viss del av sin data i händelse av en  ransomware-attack, väljer de flesta användare att inte skapa säkerhetskopior. Därmed tvingas de beklaga sig över förlorade filer i efterhand och desperat leta efter metoder för dataåterställning. Oavsett om du är Windows-, Mac- eller Linux-användare, måste du vidta förebyggande åtgärder mot skadliga attacker. Vi föreslår att du tar bort ransomware med ett program som Reimage eller Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner. För att kunna ta bort Erebus, måste du använda ett program som är kompatibelt med Linux. 

Uppdatering februari 2017: Erebus-viruset uppgraderas, kräver en större lösensumma

I februari upptäckte säkerhetsexperter en ny version av Erebus-viruset som krypterar målfiler med AES-kryptering och sedan modifierar deras filändelser med hjälp av ett ROT-23-schiffer. Därefter sparar det filen  README.html till skrivbordet.  Denna fil innehåller instruktioner om hur man återställer filerna. Som brukligt är för denna typ av virus, uppmanar Erebus offren att betala lösensumman inom 96 timmar. Det har varit vanligt bland hackare att använda engångsmejladresser för kontakt med offren. Det är dock oklart huruvida hackarna svarar offren och skickar tillbaka filerna. Om du har drabbats av Erebus, ska du koncentrera dig på att ta bort viruset. 

Den aktuella versionen kan nu kringgå användarprotokoll, eller med andra ord, avaktivera funktionen som initierar dialogrutor före installation av ett nytt program. Dessutom berövar Erebus möjligheten att ta bort viruset på manuellt vis. Vidare, modifierar viruset registernycklar för att snabba på sin process. Viruset aktiverar sedan filen eventvwr.msc. EventViewer är inte längre kopplad till filen mmc.exe och kan därför aktivera en programfil med slumpmässigt namn. Tack vare  EventViewers förmåga att köras i upphöjt läge, kommer virusets programfil att aktiveras med liknande behörigheter. 

Därefter ansluter Erebus till http://ipecho.net/plain och http://ipinfo.io/ för att identifiera användarens geografiska position. Senare kommer viruset också att ansluta sig till Tor-nätverket och dess kontrollserver. 

Underskatta inte detta ransomware då det raderar skuggvolymkopior vilket minskar chansen för dig att återställa dina filer. För närvarande begär viruset en ganska liten lösensumma – 0,85 BTC (90 USD). Slutligen visar det ytterligare ett meddelande som informerar användare om Erebus-kapningen.

Filer krypterade!
Alla viktiga filer på denna dator har krypterats. Vänligen leta i din dokumentmapp eller på ditt skrivbord efter en fil med namnet README.html för instruktioner om hur du dekrypterar filerna. 

Uppdatering juni 2017: Erebus-viruset slår till mot sydkoreanskt webbhotell

Erebus-viruset lyckades infektera webbhotellet Nayana i Sydkorea, vilket möjliggjorde för viruset att angripa tusentals webbsidor. Ransomware-attacken drabbade över hundra Linux-servrar och lösensumman var extremt hög  – 10 Bitcoins (nära 26 USD). Senare insåg bedragarna att lösensumman var för hög och sänkte den till  5.4 Bitcoins (runt 14 USD).

Viruset låste databaser, bilder och videos. Företaget har publicerat flera meddelanden på sin officiella webbsida, där det ber om ursäkt för olägenheterna och att rättsliga myndigheter nu undersöker fallet. Samtidigt arbetar anställda på Nayana hårt för att svara sina kunder och återställa deras säkerhetskopierade filer. Företaget håller dessutom för närvarande på att förhandla om lösensumman med hackarna. 

I meddelanden som har publicerats på företagets officiella webbsida framgår att de nätkriminella har gett företaget en förhållandevis bra rabatt, med ett sammantaget belopp på 550 BTC. Det tillhandahålls också en uträkning på att företaget är förmöget att betala lösensumman.

Spridningsmetoder

Till skillnad mot andra ransomware, fokuserar detta virus på skadlig annonsering som spridningsmetod, mer specifikt på annonser som användare oförsiktigt klickar på. Därefter omdirigeras användarna till en domän som är infekterad med RIG exploit kit . Sedan tar det inte lång tid innan Erebus-kapningen sker. För att förhindra eller åtminstone minska risken för en nätattack, ska du installera ett ordentligt säkerhetsprogram och låta detta ta itu med viruset. Ett sådant kan också upptäcka trojaner eller mindre hot såsom webbläsarkapare. 

Ta bort Erebus-viruset

För att ta bort Erebus ransomware, måste du ha ett antisabotageprogram. Vi rekommenderar Reimage eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Tänk på att dessa måste vara uppdaterade för att kunna upptäcka samtliga komponenter och registerelement som är kopplade till viruset. Efter borttagningen, är det dags att se över alternativ för dataåterställning. I fortsättningen ska du vara uppmärksam på skräpmejl då dessa ofta bär på filkrypteringsvirus. Genom att hålla dina program uppdaterade och vara försiktig när du surfar på nätet, minskar du risken för att drabbas av inte bara Erebus ransomware utan även andra krypteringsvirus. 

 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell Erebus Borttagningsguide för virus:

Ta bort Erebus med Safe Mode with Networking

Vissa filkrypteringsvirus är kända för att låsa datorskärmen eller blockera andra viktiga systemfunktioner. Det är troligt att detta virus är ett utav dessa. På så sätt kan du komma att stöta på problem vid borttagningen av Erebus. Följande instruktioner (för Windows-användare) kan hjälpa dig med att återfå åtkomsten.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Erebus

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Erebus

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Erebus med System Restore

I händelse av att den automatiska borttagningen inte går som planerat, försök med den senare metoden.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Erebus. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Erebus lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Erebus från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Tyvärr kan krypterade filer på Linux-system endast återställas med hjälp av säkerhetskopior. Om du saknar sådana, kan det bli svårt att återställa dina filer.


Om dina filer är krypterade genom Erebus, finns flera sätt att återställa dem

Inga Erebus-dekrypterare tillgängliga

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Erebus och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-erebus-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk