Annonsprogram i Mac OS X? Ja, det är möjligt!

Adware in Apple Mac OS X? Yes, it’s possible!År efter år så har annonsprogram stadigt stört användare av Windows. Efter att ha installerats i ett paket med nedladdningar från tredje part så har de stört folk med irriterande popup-annonser, textlänkar, banner-annonser och annat kommersiellt innehåll. Det bör nämnas att sådana applikationer inte anses vara skadliga. Oavsett detta så rekommenderar säkerhetsexperter att undvika dem. Det verkar som att använda av Mac OS även bör ha denna rekommendation i åtanke eftersom Windowsanvändare idag inte är de enda som drabbas av dessa jobbiga program. Som tur är så är det mer än uppenbart att detta operativsystem är mycket mer resistent och att utvecklare av annonsprogram kommer behöva flera år på sig för att öka populationen av annonsprogram till Mac.

Hur vet man om ens Mac är drabbad av mjukvara som injicerar annonser? Ett av de tydligaste tecknen som visar att din maskin är fylld med program som du inte riktigt behöver är annonser. Ibland kan dessa undvikas genom att välja ”Blockera popup-fönster” i Safaris inställningar, men detta kan misslyckas med att hjälpa dig om du har med ett riktigt lömskt annonsprogram att göra. I så fall så kan irriterande annonser börja förfölja dig så fort du börjar surfa och sedan fortsätta visas oavsett vilken typ av webbsida du besöker – kommersiell eller inte. Om du har varit drabbad av sådana annonser under en tid så bör du veta vad de är ute efter. Om du är en nybörjare så bör du veta att alla dessa annonser används för att tjäna pengar åt utvecklarna av annonsprogrammet, så försök att inte klicka på dem.

Det andra tecknet som tyder på infiltration av annonsprogram är omdirigeringar. Du kan aldrig veta vilken webbsida som marknadsförs med sådana tekniker, så du bör hålla dig borta från alla de annonser som orsakar dem. Våra säkerhetsexperter varnar även Mac-användare om att annonsprogram kan ändra deras startsida och förvalda sökmotor utan att be om tillåtelse. Avslutningsvis så kan de bevaka dina surfvanor och samla in diverse information som relaterar till dina surfaktiviteter.

Som tur är så har mjukvaruutvecklare börjat ta fram program för borttagning av annonsprogram på Max. Vi vill ge dig två olika applikationer som har gett goda resultat i att hitta och eliminera dessa lömska program. Det första av dem är AdwareMedic. Det är ett gratis verktyg som designades för att endast ta bort annonsprogram. Ett annat program kallas Webroot SecureAnywhere AntiVirus och kan kallas för en allsidig applikation som kan användas för att bekämpa skadeprogram på både PC och Mac.

Kom ihåg att din Macs säkerhet ligger helt i dina händer. Hackare sover inte, så det bör du inte heller göra…

Om utvecklaren
Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Julie Splinters är nyhetsredaktören över utanvirus.se. Hennes kandidatexamen var engelsk filologi.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk