FBI har äntligen stoppat Gozi Banking viruset.

Säkerhetsexperter har länge pratat om snabbväxande siffror av finansiella hot. Det har rapporterats om olika virus som inte bara har förmåga att attackera olika PC användare, utan även företag, institutioner och till och med regerings organisationer, som tex NASA, Nationella banker (Riksbanken) och liknande. Ett sånt extremt hot har äntligen blivit stoppat, Gozi viruset. Representanter från FBI tror att viruset har infekterat över 40,000 datorer i USA och har lyckats stjäla cirka 50 miljoner dollar. Det har dessutom stötts på i Tyskland, England, Polen, Frankrike, Finland, Italien, Turkiet men även på fler ställen.

Enligt chefen på FBI kontoret i New York så märktes Gozi viruset först av runt år 2007. De tror dock att viruset blev skapat runt år 2005 för att stjäla bankuppgifter och andra känsliga inloggningsuppgifter. Sen dess så har det varit under FBI’s förstoringsglas och slutade sedan med ett gripande av tre cyberkriminella. En av de är Nikita Kuzmin, han har redan erkänt att det var han som skapade viruset. De två andra är två programmerare från lettland och rumänien som har varit med och uppdaterat och uppgraderat viruset.

FBI har också konfiskerat 51 datorservrar, bärbara datorer och externa hårddiskar i rumänien och andra länder utanför USA’s gränser. Så stora mängder dator relaterade bevis kommer behöva månader, till och med år för att analyseras helt och hållet.
Källa: PCmag.com