Allvarlighets skala:  
  (100/100)

Zeus-viruset. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Linas Kiguolis - - | Typ: Trojaner

Vad är Zeus-viruset?

Zeus virus

Zeus-viruset är en trojan som har använts för att stjäla användares bankuppgifter och annan konfidentiell information. Trojanhästar skiljer sig inte mycket från deras ursprungliga funktion i grekisk mytologi: de infiltrerar datorer i smyg och väntar på rätt ögonblick att utnyttja det infekterade PC-systemet.

De kommunicerar med sina C&C-servrar för att få de senaste uppdateringarna som behövs för att fungera ordentligt och de kan enkelt utlösa sådana kommandon som att starta om datorn, radera systemfiler etc. Denna skadliga datorinfektion kallas också Zeus-trojanen. Den upptäcktes för över tio år sedan, så det är verkligen ett gammalt virus. De senaste diskussionerna kring detta virus handlar dock mer om bedrägerier än om systemattacker.

Om du har fått ett varningsmeddelande som säger att ”You Have A ZEUS Virus” (”Du har ett ZEUS-virus”), betyder inte detta att du har denna trojan på din dator. I själva verket har du att göra med ett av de teknisk-support-bedrägerier som försöker att skrämma sina offer och få dem att tro att de måste ringa ”teknikexperter på Microsoft” för att kunna rädda sina datorer. Men om du ringer kommer du bara att stöta på bedragare som försöker att förlänga samtalet för att tjäna mer pengar via telefontjänster. Dessutom kan de installera virus på din dator.

På grund av virusets mångsidighet, har det fått flera olika namn såsom ZeuS, Zbot och dess senare biprodukt GameOver Zeus. Oavsett vilken av dessa virusversioner som har infekterat din PC, måste du ta bort den omedelbart eftersom den kan stjäla din systeminformation och dina inloggnings- och bankuppgifter. Rent tekniskt, kan Zeus infiltrera Mac OS X men säkerhetsexperter har ännu inte stött på sådana fall. Viruset har hittills endast angripit Windows OS. För att göra en så fullständig borttagning av Zeus-viruset som möjligt, rekommenderar vi starkt att du väljer det absolut bästa antivirusprogrammet, Reimage eller Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner

Så exakt hur fungerar detta virus? Först och främst, ser det till att dess komponenter ligger ordentligt dolda i systemet. Var i datorn som Zeus-viruset laddar upp sina filer beror på vilken virusversion det är och om det lyckas att ta kontroll över datorns administrativa åtkomst. Om så är fallet, kommer viruset att lägga till någon av följande programfiler i mappen %System%: twext.exe, sdra64.exe, ntos.exe, oembios.exe eller pdfupd.exe.

I andra fall installeras filerna i mappen %UserProfile%\Application Data, där de göms för användaren. När viruset har infiltrerat datorn, lägger det in sitt skadliga skript i de legitima systemprocesserna, såsom winlogon.exe, explorer.exe eller svchost.exe, vilket gör det svårare att upptäcka viruset, oavsett om du väljer manuell eller automatisk borttagningsmetod. 

Virusets dolda aktiviteter på datorn inkluderar att det gör obehöriga systemändringar, skapar nya registerord eller installerar tilläggsprogram utan användarens godkännande. Värst är dock att det samlar in, lagrar och sprider personliga uppgifter, nätbanksuppgifter, användarnamn och lösenord till konton på sociala medier etc.

Under virusets första år, användes det mest för att samla in data från United States Department of Transportation (USA:s transportdepartment). Men viruset har utvecklats i hög grad sedan dess och har bytt sitt fokus till nätbanker. Idag är Zeus-viruset känt som ett av de mest lyckade skadliga botnäten som någonsin har skapats och dess utvecklare ligger i topp på FBI:s lista över mest eftersökta brottslingar .

Viruset kan programmeras så att det kan stjäla i stort sett vilken information som helst som önskas och sedan skicka denna direkt till sin C&C-server . Om du märker att din dator börjar att bete sig märkligt, till exempel att tröghet eller systemfel hindrar dig från att använda din enhet ordentligt, måste du skanna din enhet med ett tillförlitligt antivirusprogram. Om du verkligen har infekterats, kommer detta program att upptäcka och ta bort Zeus-viruset. 

Hur tar sig denna parasit in i datorn? 

För närvarande sprids Zeus-trojanen och de flesta av dess versioner med hjälp av skadliga skräppostkampanjer. Typiskt sett använder viruset användarnamn för välkända logistikföretag som Fedex eller Royal Mail för att lura användare till att ladda ner de infekterade e-postbilagorna som är maskerade som vanliga Word- eller PDF-dokument.

Viruset använder sig också av skadlig annonsering och infiltrerar datorer i form av en uppdatering eller gratisversion av något välkänt program. Experter varnar också för att viruste kan spridas via Sundown eller RIG exploit kit, vilket är en vanlig och effektiv spridningsmetod för ransomware och andra allvarliga virus. 

Vi bör här exkludera de teknisk-support-bedrägerier som använder ZEUS-namnet för att skrämma PC-användare. Om du har sett sådana falska varningsmeddelanden, är du infekterad med ett annonsprogram. Borttagningsmetoden för ett sådant virus, liksom spridningsmetoden, är nästan densamma.

För att förhindra potentiellt oönskade program som kan kapa din webbläsare och utlösa falska poppupp-annonser, måste du vara mycket försiktig med gratisprogram, spridprogram och liknande. Kom också ihåg att annonsprogram har spridits aktivt med hjälp av skräppost. Dessa mejl kan informera om att du måste installera ett ”användbart” tilläggsprogram för att förbättra din internetsökning. Vänligen, gör INTE detta, för det kan sluta med att du installerar ett oönskat program. 

Borttagning av Zeus 

När det gäller borttagning av Zeus-viruset, måste denna ske snabbt och mycket noggrant. Detta är inget sabotageprogram att leka med, då din integritet och till och med dina pengar är i fara så fort trojanen har tagit sig in i datorn. Därför ska du ta bort det med hjälp av ett uppdaterat och legitimt säkerhetsprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes.

Se till att de verkligen är uppdaterade innan du påbörjar skanningenm för att ta bort viruset. Ett sådant här program kan också ta bort de falska varningsmeddelanden. Kom ihåg att meddelanden som ”You Have A ZEUS Virus”, “Windows Detected ZEUS Virus” och liknande är FALSKA. Dessa måste du ignorera för de är endast verktyg för att bedra användare på pengar.  

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell Zeus Borttagningsguide för virus:

Ta bort Zeus med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Zeus

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Zeus

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Zeus med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Zeus. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Zeus lyckas.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Zeus och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Linas Kiguolis
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-zeus-virus.html

Borttagning guider på andra språk