Vad är webbläsarkapare och hur man tar bort det

av Gabriel E. Hall - - Uppdaterad | Typ: Webbläsarkapare

Webbläsarkapare är potentiellt oönskade program, vanligtvis en add-on eller ett insticksprogram för webbläsare, som orsakar modifikationer i webbläsarinställningarna. Sådana program påbörjar sina aktiviteter med att ändra startsida, förvald sökmotor och sida vid ny flik. Så fort webbläsarkaparen genomfört detta får det förmågan att omdirigera folk till förbestämda webbplatser vill öka sina popularitet. Genom att marknadsföra dessa webbplatser och hjälpa dem förbättra sin besökartrafik, tjänar utvecklarna bakom webbläsarkaparen pengar. Dessvärre finns det inga garantier för att dessa webbplatser är legitima och harmlösa.

Nästan alla webbläsarkapare är kapabla att samla information om folks surfvanor. Sådana program kan veta vilka söktermer du använder, vilka webbplatser du besöker mest, vilka filer du laddar upp, vilket information du skriver in och liknande data som anses vara personligt icke-identifierbar information. Bluffversioner av webbläsarkapare kan dock försöka samla in personligt identifierbar information och dela den med orelaterade tredje parter. Man kan säga att alla program som kategoriseras som webbläsarkapare släpps av kommersiella anledningar. Om du vill skydda din sekretess och förbättra din PC-säkerhet bör du ta bort alla webbläsarkapare från ditt system.

Browser hijackers

Effekter på systemet och datorns prestanda

När webbläsarkaparen kommit in i PC-systemet kan det normalt sett ägna sig åt följande aktiviteter:

  • Modifikationer i alla webbläsare. När du infekteras av en webbläsarkapare kan du vänta dig att se en okänd startsida, sökmotor och sida vid ny flik. Webbläsarkapare kan dessutom lägga till eller ta bort objekt i bokmärkeslistan och fylla den med okända och oönskade bokmärken. Dessa systemändringar genomförs utan användarens godkännande.
  • Omdirigeringar till okända domäner. Webbläsarkapare används mestadels för omdirigering av personer till förbestämda webbplatser och på så sätt marknadsföra dem. Denna effekt uppnås genom att visa ändrade sökresultat och ibland till och med blockering av välrenommerade webbplatser. Notera att det inte finns några garantier för att dessa webbplatser är harmlösa, så omdirigeringar kan allvarligt försämra din dators säkerhet.
  • Insamling av personligt icke-identifierbar information. Liknande annonsprogram kan webbläsarkapare försöka spara information som är relaterad till folks aktiviteter på internet. Enligt utvecklarna av sådana program samlar de mestadels in data om folks aktiviteter på webben, såsom besökta webbplatser, information som skrivs in där, datorns IP-adress, dess plats, webbläsartyp, etc. Lurendrejare kan dock nyttja sådan mjukvara för att samla in inloggningsdata, kontaktinformation och annan konfidentiell data.
  • Förebygga borttagning från systemet. Vanligtvis tillhandahåller webbläsarkapare ingen metod för avinstallation, för att undvika att de tas bort. De kan även förlita sig på hjälpobjekt för webbläsare som kan få dem att komma tillbaka till din webbläsare efter att du startat om det påverkade PC-systemet.
  • Orsaka problem relaterat till systemstabilitet och prestanda. De flesta webbläsarkapare saktar ned webbläsarnas och datorns prestanda eftersom vissa av dem är dåligt utvecklade. När man infekteras av en sådan webbläsarkapare kan man även märka av stabilitetsproblem, fel och generellt sämre prestanda i datorn.

Distributionsmetoder för webbläsarkapare

Fyra huvudsakliga sätt används för att distribuera webbläsarkapare:

Gratisprogram, spridprogram och annonsstödda program. Notera att det finns massor av nedladdningsassistenter, videoströmningsprorgam, videoinspelningsprogram och liknande gratis program som har paketerats med misstänkta add-ons eller verktygsrader. Till och med pålitliga produkter kan används för att lura folk till att ändra sina vanliga webbläsarinställningar.

Missvisande, officiella webbplatser. Du kan övertygas att ladda ner ett missvisande program som anses vara en webbläsarkapare manuellt. Vänligen dubbelkolla sökmotorer, verktygsrader, add-ons för webbläsare samt tillägg innan du installerar dem på din dator. Du kan alltid googla namnet och se vad folk tycker om dem.

Annonsprogram. Dessa potentiellt oönskade programmen används även för att sprida webbläsarkapare som valbara komponenter. Först av allt rekommenderar vi inte att du laddar ner annonsprogram till systemet. Om du tror att inkräktande annonser inte är dåliga bör du ändå bevaka installationen av sådan mjukvara, eftersom de enkelt kan installera webbläsarkapare på din PC.

Falska popup-annonser. Vissa webbläsarkapare har spridits runt med hjälp av falska annonser som rapporterar om uppdateringar som fattas. Om en popup-notifikation hävdar att din Java, Flash Player eller FLV-player är utdaterad bör du ignorera detta, för det kanske är ett trick för att distribuera osäkra program. När offret väl klickat på en sådan popup-annons så installerar ett skadligt script en webbläsarkapare eller liknande PUP.

De mest typiska webbläsarkaparna

delta-homes.com: Tusentals personer har drabbats av denna skadliga webbläsarkapare. Den har aktivt spridits i ett paket med både legitima och skadliga program, så det kommer inte som någon överraskning att det finns så många användare som har upptäckt den på sina datorer utan att ha godkänt dess installation. Den senaste versionen av viruset Delta Homes kan endast tas bort med hjälp av ett uppdaterat antispionprogram.

mystartsearch.com: Ett annat tydligt exempel på en webbläsarkapare. Oavsett hur attraktiv den ser ut så kan annonserna den visar vara farliga. Mystartsearch kan tas bort antingen manuellt eller automatiskt, men Utanvirus experter rekommenderar att du använder det sistnämnda. Annars kan du inte vara säker på att alla ytterligare komponenter, inklusive hjälpobjekt för webbläsare, har tagits bort från din dator.

dregol.com: Du bör vara försiktig med denna sökmotor eftersom den kan kapa alla dina webbläsare utan ditt godkännande. Efter att ha gjort det kommer det kunna bevaka dig bakom din rygg och samla in information. Du kan aldrig gissa vilken typ av information som samlas in med hjälp av detta program eller vilka parter som är kapabla att använda den för sina egna behov.

Att göra om du tror att din dator är infekterad

Du kan ta bort webbläsarkapare med hjälp av automatisk eller manuell borttagning. Här är mer info om båda metoderna:

Automatisk borttagning: Det enklaste sättet att förebygga infiltration av webbläsarkapare är att installera ett välrenommerat antispionprogram. Samma sak kan sägas om borttagningen av potentiellt oönskade program. Du bör endast äverväga manuell borttagning av webbläsarkapare om du är en teknikkunnig person och erfaren PC-användare. Sådana program sprids typiskt i ett paket med olika komponenter som inte hittas på de vanliga platserna, såsom Aktivitetshanteraren.

Manuell borttagning: Utanvirus-teamet försöker altid testa alla exemplar av webbläsarkapare. I sällsynta fall misslyckas dock till och med de mest pricksäkra av instruktioner. Detta eftersom utvecklarna periodvis uppdaterar sina webbläsarkapare och liknande PUP:s. Om du känner att du är tillräckligt kunnig för att hitta varje komponent av webbläsarkaparen är du mer än välkommen att använda den manuella borttagningsguide som tillhandahålls i beskrivningen för varje webbläsarkapare.

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Information uppdaterad: 2016-03-23

Läs på andra språk

Filer
Mjukvara
Gilla oss på Facebook