Allvarlighets skala:  
  (96/100)

Vortex ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Olivia Morelli - - | Typ: Gisslanprogram

Polska nätbrottslingar lanserar Vortex ransomware för att kryptera din data

Vortex-viruset är ett avancerat ransomware som verkar vara utvecklat av polska nätbrottslingar. Detta skadliga virus använder krypteringsalgoritmen AES-256 för att kryptera användares bilder, dokument, videos och andra filer. Det erhåller också ett slumpmässigt 40 tecken långt lösenord från webbsidan sethcardoza.com/api/rest/tools/random_password_generator/length:40/complexity:alphaNumeric site. Viruset lägger till filändelsen .aes på varje krypterad fil, vilket gör att offren kan identifiera dem och se hur stort antal filer som krypterades. Det krypterar filer på alla hårddiskar men hoppar över systemmappar för att kunna hålla datorn igång. När krypteringsprocessen är klar, sparas viss text i ett ransom-meddelande med namnet ODZSZYFRUJ-DANE (vilket betyder DEKRYPTERINGSINFORMATION). Detta ransomware skapar inga särskilt utformade .html-baserade ransom-meddelande i stil med vad Spora-viruset gör. Vortex sparar helt enkelt informationen i en simpel .txt-fil som det placerar på skrivbordet. Det kan hända att dessa ransom-meddelanden dessutom återfinns i varje mapp med krypterade filer.  Files encrypted by Vortex ransomware virus are renamed: the virus adds .aes file extension.

Det har visat sig att Vortex ransomware begär 299 $ från offret i utbyte mot ett dekrypteringsverktyg. Viruset tillhandahåller följande två mejladresser, till vilka offren uppmanas att skriva för att få vidare instruktioner om dataåterställning: rsapl@openmailbox.org och polskiransom@airmail.cc. Enligt ransom-meddelandet har offret fyra dagar på sig att kontakta bedragarna och betala lösensumman, annars kommer lösensumman att höjas med 100 %. Vi rekommenderar inte att du följer de nätkriminellas uppmaningar. Du ska inte betala, eftersom chansen att återställa dina filer är låg. Även om du har betalat, finns ingen garanti att du får tillbaka dina filer. Eftersom dina filer är krypterade, finns det inget du kan göra för att tvinga bedragarna att hjälpa dig. Så istället för att kontakta dem, ska du ta bort Vortex med Reimage eller annat tillförlitligt antisabotageprogram. Om du inte tidigare har upplevt en ransomware-attack, ska du läsa instruktionerna för borttagning först. Dessa hittar du precis under denna artikel. Det är mycket viktigt att du får bort alla skadliga filer från din PC, eftersom restfiler automatiskt gör ditt datorsystem mer sårbart för skadliga attacker. 

Hur lyckades Vortex ransomware ta sig in i min dator utan att jag märkte det?

Ransomware-virus kan inte ta sig in i datorn bara sådär, utan det krävs vissa omständigheter för att sådana här skadliga virus ska kunna kapa din PC. Först och främst ökar risken om man saknar ett datorskydd. Om du inte har ett antisabotage- eller antispionprogram installerat på din PC, finns det inget som kan stoppa det skadliga programmet från att infektera din dator. En annan orsak till att ransomware kan ta sig in i datorn är att användaren själv interagerar på fel sätt. Sabotageprogram sprids oftast via mejl och nätkriminella lyckas att övertala användare att öppna skadliga e-postbilagor genom simpel social ingenjörskonst. Slutligen kan ransomware ta sig in i systemet med hjälp av exploit kits, men då krävs att användaren har något utdaterat program på datorn. Säkerhetsbrister i gamla program möjliggör för dessa exploit kits att aktivera sina skadliga koder och därför ska du alltid ha samtliga av dina program uppdaterade. 

Ta bort Vortex-viruset utan dröjsmål 

Om Vortex ransomware har infekterat din PC och dina filer har krypterats, ska du inte spilla någon tid utan ta bort viruset så fort som möjligt. För närvarande är detta virus under analys, så vi vet inte än om det är möjligt att utveckla en Vortex-dekrypterare eller inte. Vänligen ha tålamod och följ de senaste nyheterna om Vortex ransomware. Vi kommer att informera dig så fort ett dekrypteringsverktyg finns tillgängligt. Nu är det dags att se över instruktionerna för hur du tar bort Vortex på rätt sätt. 

Vi kan vara anslutna med produkterna vi rekommenderar på sidan. All information finns i vårt Användaravtal Genom att ladda ner någon av Anti-spionprogrammen för att ta bort Vortex ransomware, så accepterar du våran integritetspolicy och våra användarvillkor.
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Kompatibel med OS X
Vad ska man göra om det misslyckas?
Om du misslyckades med att ta bort infektionen med Reimage, skicka en fråga, till vår support och beskriv problemet så detaljerat som möjligt.
Reimage rekommenderas för att avinstallera Vortex ransomware. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.
Mer information om detta program kan hittas i recensionen av Reimage.
Omnämningar i pressen om Reimage

Manuell Vortex Borttagningsguide för virus:

Ta bort Vortex med Safe Mode with Networking

Starta din PC i ”Felsäkert läge med nätverk” för att göra en säker borttagning av viruset. Om du inte vet hur man gör detta, följ dessa instruktioner.  

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Vortex

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Vortex

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Vortex med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Vortex. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Vortex lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Vortex från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Du kan återställa den mesta delen av din förlorade data med en säkerhetskopia. Dessvärre är det många användare som inte inser vikten av säkerhetskopior. I själva verket är detta den enda metoden som kan skdda mot en total dataförlust. Om du saknar en säkerhetkopia, kan du testa något av följande: 

Om dina filer är krypterade genom Vortex, finns flera sätt att återställa dem

Använd återställningsprogrammet Data Recovery Pro

De flesta användare finner Data Recovery Pro användbart, så vi rekommenderar starkt att du testar detta verktyg om dina filer har krypterats av Vortex. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro (http://utanvirus.se/download/data-recovery-pro-setup.exe);
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Vortex-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Vortex och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus eller Malwarebytes Anti Malware

Om utvecklaren

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk