Ta bort viruset Maktub (Förbättrad Guide)

av Olivia Morelli - - | Typ: Program som stjäl

Viruset Maktub: vad är det och vad gör det?

Nuförtiden måste du vara väldigt försiktig när du surfar på webben, eftersom den är full av diverse skadliga program, inklusive viruset Maktub. Det är just detta virus vi ska varna dig för i denna artikel. Detta virus är ett gisslanprogram som infiltrerar systemet utan användarens vetskap, för att kryptera filerna där och be om en lösensumma i utbyte för dem. Detta kanske redan låter förvärligt, men det finns mycket mer att tillägga. När Maktub kommit in i en dator via en infekterad bifogning i e-post skannar det systemet efter olika filtyper. Bilder, video- och ljudfiler, arkiv och dokument är bland de vanligaste som detta virus riktar in sig på. Efter att ha hittat filerna krypteras dem med en komplex algoritm, som enligt rapporter även används av militären. Det är typiskt för gisslanprogram som Maktub att använda sådan komplex kodning eftersom dess utvecklare vill säkerställa att filerna inte kan räddas på något annat sätt än att betala för krypteringsnyckeln. De krypterade filerna kan kännas igen på en märklig filändelse, såsom .NORV eller liknande. Så länge filerna är krypterade har virusoffret inte tillgång till dem, och filerna är i stort sett förlorade.

Viruset Maktub fungerar ungefär som andra gisslanprogram, till exempel Locky virus, Rokku virusReimageIntego.” />ReimageIntego.” /> och andra. Efter att ha krypterat filerna visas ett fönster med ett lösenbrev där offret uppmanas att betala 0,5-1,5 bitcoins ($204-$613) inom tolv timmar via det anonyma Tor-nätverket. Offret får även tidspress eftersom man hotar att dubbla summan om den inte betalas inte tidsfristen löper ut. Maktub tillåter även offret att avkryptera några av filerna som en försäkran att det funkar. Det är dock inte rekommenderat att köpa något från virusskapare. Glöm inte att de är inkomstfokuserade brottslingar och att återlämning av dina filer är det sista de bryr sig om. Det bästa beslutet om du har infekterats med detta virus är därför att radera det från systemet. Du kan ta bort Maktub från din dator med hjälp av ett välrenommerat antivirusprogram, såsom ReimageIntego.

Maktub virus example

Hur kan jag förebygga denna virusattack?

Trots att detta virus är ett farligt och missvisande program, kan det undvikas. Du måste vara medveten om att det sprids genom missvisande e-post, falska mjukvaruuppdateringar, trojaner och P2P-nätverk, så att du kan vara förberedd med en motattack. För detta måste du utrusta din dator med ett pålitligt antivirusverktyg. Undvik även att besöka opålitliga webbplatser och, ännu viktigare, att klicka på misstänkta annonser, mjukvaruuppdateringar och nedladdningsnotifikationer som kan dyka upp på din skärm. Vidare ska du hålla dig borta från sektionne ”Spam” i din e-postinkorg eftersom den vanligtvis innehåller potentiellt skadliga e-postmeddelanden som filtrerats bort av din e-posttjänst. Avslutningsvis ska du ha en säkerhetskopia av ditt system som förvaras på en extern disk som inte är inkopplad i din dator på något sätt. Att ta dessa förebyggande åtgärder kommer hjälpa till att hålla virusen borta och dina filer säkra. Om du redan blivit offer för detta bluffprogram bör du dock överväga att ta bort Maktub från din dator DIREKT!

Hur kan jag ta bort viruset Maktub från min dator?

Att ta bort gisslanprogram fårn datorsystemet är inte extremt svårt, men det kräver lite av din tid. Det värsta med borttagningen av Maktub från datorn är dock att det inte påverkar dina filers stadie. Det betyder att de förblir krypterade. Oavsett detta måste du ta bort viruset helt och hållet från din dator om du vill återställa dina filer från en säkerhetskopia. Säkerhetsexperter rekommenderar alltid att välja automatisk borttagning med hjälp av antivirusverktyg. I vissa fall kan dock antivirusprogrammet inte startas på grund av virusaktiviteterna på din PC. I så fall kan du prova att koppla ned din dator från nätverket och starta antivirusprogrammet igen. Om denna metod inte hjälper till att starta det kan du ta en titt på våra instruktioner och försöka ta bort Maktub manuellt. Kom bara ihåg att skanna ditt system med ett antivirus efter detta för att se till att det verkligen är virusfritt!

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage Intego har en gratis begränsad skanner. Reimage Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Reimage, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Maktub Borttagningsguide för virus:

Ta bort Maktub med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Maktub

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner ReimageIntego eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Maktub

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Maktub med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Maktub. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med ReimageIntego och se till att borttagningen av Maktub lyckas.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Maktub och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk