Vad är virus och hur man tar bort det

av Lucia Danes - - Uppdaterad | Typ: Virus

Ett virus är ett skadligt datorprogram som sprids av infekterade filer, installerar relaterade komponenter eller tar bort specifika mediafiler. Detta program bär vanligtvis med sig något destruktivt, som väljs ut av utvecklaren baserat på dennes syften. Ett typiskt virus infekterar systemet, korrumperar eller raderar dess filer eller mappar, laddar ner andra farliga parasiter till den, samlar information om användarens aktiviteter på internet eller kommer över känslig information. Om systemet infekterats av ett extremt farligt virus kan det även radera eller kryptera all data som förvaras på diskarna. De farligaste virusen vill skada hela PC-systemet eller bara delar av det.

Vanligtvis delas virus upp i tre huvudsakliga kategorier:

1. Parasiter som är designade att distribuera andra virus eller korrumpera legitima systemfiler. Exempel:

 • Trojaner
 • Nukers
 • Maskar
 • AOL-parasiter

2. Hot som är kapabla att ägna sig åt farliga aktiviteter i systemet. De kan orsaka missvisande varningar, falska systemskanningar, varningsmeddelanden som låser PC-systemet och andra handlingar. Exempel:

 • Bluff-antispionprogram
 • Gisslanprogram
 • Annonsprogram
 • Webbläsarkapare

3. Andra virus. Denna kategori inkluderar:

 • Sniffare
 • Systemverktyg
 • Verktyg för Nätverkshantering
 • Verktyg för Fjärradministration

Vissa virus tillhör inte någon av dessa kategorier eftersom de kombinerar fler än en funktion. Sådana hot kan ibland kallas för hybridvirus och kan användas för att visa missvisande varningar, kryptera användarens filer, distribuera andra virus och andra aktiviteter som anses vara skadliga. Det är väldigt svårt att finna och ta bort dessa parasiter från systemet eftersom de vanligtvis består av komponenter som automatiskt återinstallerar varandra efter att de tagits bort. Många virus har dessutom extra funktioner som möjliggör för dem att gömma sig från antivirus. Sådana hot kan bevaka aktiviteten hos antiviruset och störa dess funktion. När antivirusprogrammet försöker kolla en infekterad fil visar viruset omedelbart originalfilen, och undviker på så sätt att upptäckas.

Vilka aktiviteter kan orsakas av ett virus?

När ett skadligt program infiltrerar systemet kan det genomföra följande aktiviteter:

 • Infekterar, skriver över eller raderar filer. Det kan skada dina personliga dokument, viktiga systemkomponenter och användbara applikationer. Vissa virus kan förstöra hela systemet genom att radera alla kritiska filer och mappar från det.
 • Lägga i en skadlig kod i master boot record (MBR) på hårddisken och starta sin skadliga last innan operativsystemet laddar.
 • Lägger till skadliga komponenter i välrenommerade program eller modifierar deras inställningar för att infektera dokument som öppas eller skapas med dessa program.
 • Allvarligt skada datorn genom att ändra viktiga hårdvaruinställningar, rensa CMOS-minnet eller korrumpera BIOS. Detta kan leda till kritisk dataförlust och att datorsystemet inte fungerar som det ska.
 • Skapar tusentals slumpmässiga filer och mappar som konsumerar stora systemresurser.
 • Visa flertalet falska meddelanden, ändrar diverse systeminställningar, orsakar omdirigeringar och genomför andra irriterande handlingar för att göra användarens vanliga sysslor komplicerade.
 • Infekterar systemet med trojaner, bakdörrar, tangentloggare och andra farliga parasiter.
 • Använder ett drabbat system för att sprida annan skadeprogram.
 • Stjäl eller krypterar känslig, personlig information, värdefulla dokument, lösenord, inloggningar, identitetsdetaljer eller användarkontakter.
 • Undviker borttagning genom att modifiera sig själv, kryptera infekterade filer, stör förfrågningar från antivirusmjukvara och ändrar normalt systembeteende.
 • Orsakar nedsaktningar, försämrar systemets säkerhet och orsakar mjukvaruinstabilitet.

Sätt som används av virusskapare för att sprida deras hot:

Virus infekterar datorer utan användarens vetskap eller medgivande. Det finns sex huvudsakliga sätt som dessa oönskade parasiter kommer in i systemet på:

 • Virus infekterar främst dokument, körbara filer och andra filer från pålitliga källor. När offret öppnar ett sådant dokument eller kör filen installeras viruset omedelbart i systemet.
 • Det finns massor av virus som distribueras som bifogningar i e-post. De kan även komma i snabbmeddelanden eller inbäddade i e-post. Dessa virus har namn som inte väcker misstannkar och kan därför lätt lura användaren att öppna eller köra dem. När användare öppnar ett sådant meddelande eller fil infekterar viruset datorn i det tysta.
 • Vissa delar av virus distribueras via externa diskar, och körs direkt när användaren kopplar in disken.
 • Piratkopierad mjukvara och förfalskade datorspel är ofta fyllda med diverse virus. När användaren väl påbörjar installationen av ett sådant spel eller program kan parasiten tyst infektera systemet.
 • Virus kan även komma in i din dator med hjälp av andra pester, såsom trojaner, maskar eller bakdörrar. De kommer in i systemet utan användares godkännande och medgivande.

Vilka är de populäraste virusen på webben?

Det finns tusentals olika virus. Följande exempel illustrerar hur lömska och extremt farliga virus kan vara.

Trojan.LockScreen, även känt som Trojan LockScreen, är ett virus som designats för att sprida allvarliga virus från kategorin gisslanprogram. När en sån här trojan infekterar systemet lägger den in förbestämda, körbara filer och andra komponenter som behövs för att relaterade virus ska kunna fungera som menat. Trojan.LockScreen sprids mestadels med hjälp av missvisande e-postmeddelanden och infekterade bifogningar. Du kan dock även infekteras med såna här cyberinfektioner efter att ha klickat på en missvisande popup-annons som erbjuder dig att uppdatera dina program eller installera ”behövd” mjukvara. Viruset som sprids med Trojan.LockScreen kan leda till stora problem för offret eftersom det är kapabelt att kryptera alla filer som finns på datorn.

Cryptowall är ett virus som tillhör kategorin gisslanprogram. Denna parasit är kapabel att modifiera vitkiga systeminställningar och sedan blockera hela PC:n. Det kan även använda falska varningar och kryptera alla dina filer. För att ge sina offer förmågan att avkryptera de krypterade filerna ber det om en lösensumma. Annars skadar de krypteringsnyckeln, vilket leder till att offret förlorar alla sina filer. Sådana virus kan tas bort från systemet med hjälp av välrenommerade antispionprogram, men detta hjälper dig inte att avblockera blockerade filer-

Mystartsearch anses vara en webbläsarkapare och ett potentiellt oönskat program. Det kan infiltrera datorn utan folks vetskap eftersom det sprids som en valfri komponent till andra program. Detta virus är inte aggressvit. Det kan dock vara väldigt irriterande när det kommit in i din dator. Det kan orsaka allvarligt kaos i din maskin och visa ändrade sökresultat som kan vara fyllda med kommersiellt innehåll, såsom annonser som leder folk till förbestämda webbplatser samt banners. Det kan även samla in icke-personligt identifierbar information och skicka denna data till relaterade parter. Om du vill få pålitliga sökresultat bör du hålla dig borta från Mystartsearch.com.

Koobface är ett mycket farligt virus som stjäl personlig information. Det har spridits med hjälp av sociala medier såsom Facebook, Twitter och Yahoo Messenger. När det har infiltrerat systemet tar Koobface över cookies och använder dem för att bevaka offret. Det kan även användas för att infektera datorer med ytterligare skadeprogram. Användaren kan inte ta bort detta hot manuellt, och behöver heller inte märka av något misstänkt som skvallrar om att datorn är infekterad.

Hur tar man bort ett virus från datorn?

Virus kan hittas och tas bort från systemet med hjälp av diverse metoder. Vissa av dem anses inte vara aggressiva, så du kan prova att ta bort dem med hjälp av en manuell borttagningsmetod. Om du dock vill vara säker på att du tar bort alla komponenter som tillhör cyberhotet ifråga, måste du använda ett pålitligt antispionprogram. Vi rekommenderar starkt dessa program eftersom de är kapabla att ta bort alla virus från det drabbade PC-systemet: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner. Notera att till och med de mest välrenommerade av antispionprogram ibland kan misslyckas i borttagningen av ett virus eftersom hackarna kontinuerligt uppdaterar sina hot. Utvecklarna bakom antispionprogram kanske inte märker av dessa förändringar, varpå deras antispionprogram misslyckas med att hitta alla infekterade filer. Om du upplever ett sådant problem nu ska du inte oroa dig. Om så är fallet kan du ställa din fråga i vår sektion Fråga, så att vi kan hjälpa dig ta bort viruset helt gratis.

 

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Telegram-virus fix

Telegram virus – en term som används för att beskriva skadlig kod som levereras via legitima program för direktmeddelanden.
Malware Virus   April 13, 2021

Information uppdaterad: 2016-03-23

Läs på andra språk

Mjukvara
Gilla oss på Facebook