Varför behöver jag backup och vilka alternativ finns för det?

Why do I need backup and what options do I have for that?Månad efter månad så har säkerhetsexperter rapporterat att fall med gisslanprogram ökar i en stadig takt och att det inte finns någon chans att hackare kommer sluta distribuera dessa virus. Om du aldrig har hört talas om gisslanprogram så bör du komma ihåg det huvudsakliga – efter att ha infekterat systemet så kan dessa hot enkelt kryptera dina viktiga filer. För att ge dig chansen att avkryptera dessa filer så uppmanas du att betala en lösensumma. Vanligtvis så ombeds offer betala från $100 till $500 för avkryptering av sina blockerade filer, men det finns inga garantier för att dessa summor inte kommer höjas. Du skulle dock inte ens behöva överväga att göra denna betalning om du hade backups av dina viktiga filer. För att hjälpa dig att försäkra att du inte ska förlora dina filer efter en oväntad infiltration av hot såsom Cryptolocker, Cryptowall, CTB Locker, Cryptorbit, etc. så har vi skapat detta inlägg.

Först av allt så bör vi svara på en enkel fråga – vad behöver du säkerhetskopiera? Detta är i slutändan upp till dig. Vi bör dock säga att det definitivt bör vara viktiga dokument (skatt- eller affärsrelaterad information), dina artistiska skapelser, foton, videor, musik eller i stort sett allt som verkar viktigt och som skulle göra dig besviken att förlora.

Efter att ha valt filerna du vill göra backup av så ska du även välja metod. När du letar efter det bästa alternativet för att säkerhetskopiera dina filer så bör du veta att det finns två huvudsakliga alternativ för att skydda värdefulla foton, videor och dokument. Vänligen ta en titt på dem båda och överväg vilken metod som skulle fungera bäst för dig. Här är vad du bör veta om båda:

1. Extern backup.

Om du letar efter ett billigt alternativ så bör du välja extern backup. Ett av de mest populära vergtygen är externa hårddiskar. Utöver det kan du även bränna dina filer på CD- och DVD-skivor samt lägga in dem på USB-minnen för att skydda dem. Vi kan dock inte säga att extern backup är det säkraste alternativet. Ja, du kan skydda dina foton eller dokument efter att ha lagt in dem på CD- eller DVD-skivor, men om du gillar att ha din portabla hårddisk eller ditt USB-minne inkopplat i datorn så kan du knappast skydda dessa viktiga filer eftersom gisslanprogram kan kryptera alla inkopplade diskar. I dessa fall bör du se till att din hårddisk är frånkopplad och förvarad säkert när den inte används, alternativt överväga andra metoder.

2. Moln-backup.

Om du vill göra säkerhetskopior av dina filer utan att tänka på det så bör du överväga molnalternativet. För att få möjligheten att använda molnet så måste du dock se till att din PC är uppkopplad mot internet. I detta fall så finns din backup på en server som ligger långt från kataklysmer och virus som försöker påverka externa diskar som är inkopplade i din PC. Vilken tjänst för molnlagring ska man då välja? De mest välkända alternativen är Carbonite, Google Drice, Dropbox, iDrive, iCloud, etc. Det finns självklart hundratals andra att välja bland.

I slutändan så måste vi lära dig regeln om tre, som betyder att du bör förbinda dessa alternativ och försöka göra en extra kopia av alla dina viktiga filer. Du kan till exempel ha en backup på en extern hårddisk och sedan göra ytterligare en backup i en molntjänst. Detta kommer hjälpa dig att undvika alla problem och att förlora dina filer…

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Läs på andra språk
Filer
Mjukvara