Vad är trojaner och hur man tar bort det

av Linas Kiguolis - - Uppdaterad | Typ: Trojaner

En trojan (eller trojansk häst) är ett skadligt datorprogram som används för att infektera PC-system och orsaka skadlig aktivitet på dem. Vanligtvis används dessa program för att stjäla personlig information, sprida andra virus eller helt enkelt att störa datorns prestanda. Vidare kan hackare använda dem för att få olovlig fjärråtkomst till en drabbar dator för att infektera filer och skada systemet. Så fort som en trojan infekterar datorn gömmer den sig från offret. Trojaner är väldigt lika vanliga virus och är därför väldigt svåra att upptäcka. Det är därför du bör förlita dig på ett välrenommerat antispionprogram. Tidigare var trojaner inte menade att spridas för sig själva, men senare versioner har ytterligare komponenter som möjliggör deras spridning. Aktiviteten hos varje trojan skiljer sig beroende på utvecklarens syfte.

Sätt som används för att infiltrera systemet

Vissa trojaner kan sprida sig själva och infektera system utan användarens vetskap. Andra måste manuellt installeras på en dator precis som vanlig mjukvara. Det finns faktiskt fem huvudsakliga sätt som dessa parasiter använder för att ta sig in i systemet.

 • Många trojaner distribueras med hjälp av e-postmeddelanden, fildelningsnätverk och online-chattar (såsom ICQ, AIM eller IRC). De kan komma som användbara bifogningar, snabbmeddelanden, linkar i e-post eller tillägg i p2p-applikationer. Dessa trojaner har namn som inte väcker misstanke och lurar därför folk att öppna dem. När användaren öppnar ett sådant meddelande installerar trojanen tyst sig själv i systemet.
 • Vissa trojaner kan komma in i systemet via sårbarheter i webbläsare. Deras utvecklare driver osäkra webbplatser som är fyllda med skadlig kod eller har osäkra annons-popups. När användaren besöker en sådan sida eller klicka på en sådan popup kan skadliga script omedelbart installera en parasit. Användaren behöver inte märka av något misstänkt eftersom hotet inte visar något installationsprogram, dialoger eller varningar.
 • Trojaner kan ibland installeras av andra parasiter, såsom virus, maskar, bakdörrar eller till och med spionprogram. De kommer in i systemet utan användarens vetskap och medgivande, och påverkar alla som använder den drabbade datorn. Sådana hot kan installeras manuellt av illasinnade datoranvändare med tillräckliga privilegier för mjukvaruinstallation. Väldigt få trojaner kan spridas genom att utnyttja fjärrsystem med vissa sårbarheter i säkerheten.
 • Vissa trojaner är redan integrerade i vissa applikationer. Även legitima program kan ha odokumenterade funktioner, såsom fjärråtkomst. Angriparen måste kontakta en dator med sådan mjukvara installerad för att omedelbart få full, olovlig åtkomst till systemet eller ta kontroll över vissa program.

Trojan malware

Aktiviteter som kan orsakas av en trojan

De flesta trojaner är kapabla att ägna sig åt följande aktiviteter:

 • Infektera, korrumpera och skriva över filer, viktiga systemkomponenter och installerade applikationer. De kan även förstöra hela systemet genom att radera kritiska filer eller formatera hårddiskar.
 • Stjäla finansdata såsom kreditkortsuppgifter, inloggningar, lösenord, värdefulla personliga dokument och annan känslig användbarinformation.
 • Bevaka användaren och alla dennes tangentnedslag. Trojaner kan även ta skärmdumpar och iscensätta annan aktivitet för att stjäla specifik information.
 • Skicka all insamlad data till förbestämda e-postadresser, ladda upp den till förbestämda FTP-servrar eller skicka den genom en bakdörrsuppkoppling till en fjärrserver.
 • Installera en bakdörr eller aktivera sina egna komponenter för att låta en fjärrangripare ta över den drabbade datorn.
 • Lägga in andra farliga parasiter.
 • Genomföra Denial of Service- (DoS) eller andra nätverksattacker mot vissa fjärrserverar eller skicka stora mängder e-post för att svämma över förbestämda datorer.
 • Installera en dold FTP-server som kan användas av illasinnade personer i skadliga syften.
 • Terminera antivirus, antispionprogram och annan säkerhetsrelaterad mjukvara. Trojaner kan även avaktivera viktiga systemtjänster och förhindra att vanliga systemverktyg körs.
 • Blockera användarens åtkomst till välrenommerade webbplatser och säkerhetsrelaterade resurser.
 • Visa oönskade kommersiella annonser och popups.
 • Degradera internetuppkopplingen och datorns hastighet. De kan även försvaga systemets säkerhet och orsaka instabilitet.

Exempel på trojaner

Det finns tusentals olika trojaner. Följande exempel illustrerar hur skadliga dessa hot kan vara.

Trojan.Cryptolocker är en trojan som har använts för att sprida väldigt farliga virus vid namn Cryptolocker och Cryptowal. Man tror att denna trojan även kan användas för distribution av andra skadeprogram, såsom bluff-antispionprogram, bakdörrar och liknande hot. Den sprids med hjälp av falska säkerhetsmeddelanden som hävdar att datorn är infekterad med möjliga virus. När användaren klickar på ett sådant meddelande kommer trojanen in i systemet och installerar tyst ett gisslanprogram. Vidare blockerar det systemet och orsakar ett falskt varningsmeddelande på offrets skrivbord. Du kan även ladda ner detta hot till din dator som en användbar bifogning eller popup-annons som erbjuder dig att uppdatera din Java eller Flash Player.

Trojan.ZeroAccess är ytterligare en allvarligt farlig trojan, som även är känd som max++. Notera att det finns många versioner av denna trojan och att de alla har samma mål – att stjäla folks personliga information. Med detta som mål bevakar det varje tangentnedslag från offret och kan även ta skärmdumpar kontinuerligt. Denna trojan smyger vanligtvis in i systemet från diverse internetkällor, såsom osäkra webbplatser eller p2p-nätverk, och börjar sedan omedelbart med sitt arbete.

12Trojan.Win32.Krepper.ab är en väldigt farlig och extremt destruktiv parasit som kan orsaka allvarliga problem som relaterar till din PC:s stabilitet. Vanligtvis kommer den in i systemet från osäkra internetkällor, fildelningsnätverk eller onlinechattar. Den arbetar tyst i bakgrunden i väntan på ett specifikt datum när den ska utlösa sin destruktiva last. På detta datum kan viruset Krepper försöka påverka Windowsregistret, radera flera kritiska systemmappar och iscensätta andra destruktiva handlingar. Parasiten hittar, terminerar och avaktiverar helt antivirus som finns installerat på datorn. Vidare är trojanen förmögen att koppla upp sig mot diverse skadliga servrar och ladda ner andra skadliga parasiter från dem.

Borttagning av trojaner och andra cyberhot

Trojaner arbetar på samma sätt som vanliga datorvirus och bör därför tas bort från datorn med hjälp av ett pålitligt säkerhetsprogram. Du bör aldrig försöka ta bort trojaner från din dator manuellt eftersom det kan leda till att din maskin drabbas av allvarliga problem och systemskador. För att få förmågan att skanna din dator ordentligt och hitta alla tvivelaktiga komponenter i den, bör du installera ett av dessa program: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus. De har redan godkänts för sin förmåga att hitta diverse trojaner och deras komponenter.

Notera att även de bästa spionprogramsborttagarna ibland kan misslyckas med att ta bort specifika trojaner åt dig. Alla dessa hot uppdateras konstant, och ibland märker utvecklarna av antispionprogram inte dessa uppdateringar. Om ett av dessa rekommenderade verktyg misslyckas med att fixa din dator, kan du alltid kontakta vårt team och be om råd.

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Trojaner databas

Oktober 16, 2017

Svcvmx-viruset

Saker du bör känna till om du har upptäckt Svcvmx.exe-viruset påMer
Augusti 08, 2017

Zeus-trojanen

Zeus -trojanen högst upp på listan över de farligate virusen . Mer
Augusti 08, 2017

Zeus-viruset

Vad är Zeus-viruset? Zeus-viruset är en trojan som har använts för att stjäla användares bankuppgifter och annan konfidentiell information.Mer
Augusti 04, 2017

Bitcoin virus

Vad vet vi om Bitcoin virus? Bitcoin virus är en skadlig trojan som infiltrerar datorer och får dem att köra de komplexa övningar som genererar bitcoins för dess skapare. Mer
Juli 27, 2017

Viruset COM surrogate

Vad är viruset COM surrogate? Viruset COM surrogate är en riskabel trojan som aktivt sprids påMer
Juli 27, 2017

Amazon virus

Vad är känt om Amazon virus? Amazon virus är en farlig cyberinfektion som används av cyberbrottslingar för att illegalt samla in personlig information.Mer
December 21, 2016

Hadsruda!bit

Obs: Hadsruda!bit malware poses a threat to your computer. Hadsruda!bit-viruset är en farlig datorinfektion relaterad till spion- och sabotageprogram.Mer
Augusti 30, 2016

JS/ScrInject.b

Vad bör man veta om JS/ScrInject.b-viruset? JS/ScrInject.b-viruset är ett nytt hot inom kategorin trojaner.Mer
Maj 06, 2016

caMyciloP

Beskrivning av viruset caMyciloP. Vad gör det på en drabbad dator? Mer
Mars 25, 2016

JS.Nemucod

Viruset JS.Nemucod – en kritisk trojan som laddar ner virus till datorer. Mer
December 22, 2015

Viruset Lastacloud

Vad är viruset Lastacloud? Viruset Lastacloud är en farlig trojan som är kapabel att drabba Androidenheter.Mer
Juni 01, 2015

Trojan.Cryptolocker

Vad är Trojan.Cryptolocker? Trojan.Cryptolocker är en skadlig trojan som aktivt har använts för att sprida gisslanprogram på internet.Mer
Mars 01, 2015

Viruset Dyre

Vad är viruset Dyre? Viruset Dyre är en farlig trojan som från andra källor kan hittas under namnet Dyreza eller Dyre/Dyreza.Mer
Februari 17, 2015

JS:ScriptIP-inf [Trj]

Vad är JS:ScriptIP-inf [Trj]? JS:ScriptIP-inf [Trj] är en farlig trojansk häst som kan vara involverad i massor av skadliga aktiviteter.Mer
Februari 05, 2015

Skeleton-Key

Vad är Skeleton-Key? Skeleton-Key är ett farligt cyberhot som tillhör kategorierna trojaner och tangentloggare.Mer

Information uppdaterad: 2016-03-23

Läs på andra språk

Filer
Mjukvara
Gilla oss på Facebook