Vad är systemverktyg och hur man tar bort det

av Alice Woods - - Uppdaterad | Typ: Systemverktyg

Systemverktyg är datorprogram som kan användas för att hantera olika funktioner i operativsystemet. Användare laddar ner dem i särskilda syften, t.ex. för att utföra nödvändiga åtgärder, förbättra operativsystemets prestanda, förhöja surfupplevelsen eller bara lösa specifika problem med PC:n. De flesta systemverktyg tillhör ansedda företag, så de är säkra och enkla att använda. Du kan avinstallera ett systemverktyg genom att använda datorns funktion för avinstallation.

Systemverktyg kan delas in i två olika kategorier – legitima och skadliga. Säkerhetsexperter varnar för de senare, eftersom dessa kan agera på liknande sätt som datorvirus och sabotageprogram. Oavsett vad som sägs om ett sådant program på dess officiella webbsida, kan det börja orsaka oförväntade aktiviteter direkt efter att det har installerats. Typiskt sett orsakar de skadliga versionerna av systemverktyg tröghet i datorsystemet, missledande skannrar, oönskade aviseringar, poppupp-annonser, omdirigeringar till okända webbsidor och liknande aktiviteter. Dessa systemverktyg kan läggas till kategorin ”potentiellt oönskade program (PUP)” och bör avinstalleras så fort som möjligt. 

Det bör noteras att du kan hitta ett missvisande systemverktyg på din dator utan att ha laddat ner det, eftersom sådana program aktivt sprids ihop med andra (vanligen legitima) program enligt den så kallade ”bundling”-metoden. Då kallas de valfria komponenter, vilka endast kan överses om användaren noggrant bevakar installationen. Dessa skadliga systemverktyg kan inte avinstalleras på det vanliga sättet, eftersom de tenderar att använda en speciell teknik för att gömma sig för användaren. I dessa fall rekommenderas att man använder ett ansett antispionprogram.

System tools

Typer av skadliga systemverktyg som bör undvikas:

  • Falska PC-optimeringsverktyg. Oavsett om dessa program anses som harmlösa, kan de orsaka irriterade systemskannrar och säkerhetsmeddelanden på din dator. Typiskt sett, hävdar de att datorn är full av olika fel (dataregister, filer och annat innehåll) som bör åtgärdas. Vidare, erbjuder de att åtgärda dessa fel om man köper deras licensierade versioner. Huvudproblemet är att de bara kan upptäcka en liten del av alla onödiga komponenter på din dator. Dessutom kommer inte en borttagning av dessa att öka datorns prestanda; för att förbättra datorns funktion måste du ta bort tusentals komponenter. 
  • Scareware. Dessa utsätter inte heller datorsystemet för någon skada men, enligt namnet, kan dessa program visa missledande systemskannrar och säkerhetsmeddelanden i syfte att skrämma dig och få dig att tro att din dator är infekterad. De kan också hävda att det enda sättet att lösa problemen på är att köpa den licensierade versionen. När utvecklarna av dessa program får sina pengar, upphör de att visa sina missledande varningsmeddelanden på offrens datorer. 
  • Tvivelaktiga sökmotorer. I de flesta fall, anses dessa söksidor som tillförlitliga sökverktyg, men de kan dyka upp på datorn utan att man har laddat ner dem. De sprids aktivt genom ”bundling”-metoden, så användare kan råka tillåta installationen utan att veta om det. Vissa versioner av dessa sökverktyg kan visa falska sökresultat och missleda användarna till okända websidor. 

Missledande systemverktyg – spridningsmetoder:

Otillbörliga program, som kategoriseras som ”systemverktyg”, bör inte laddas ner. Även om de inte orsakar någon skada på dina filer och liknande data, kan de medföra oönskade aktiviteter. Nedan följer systemverktygens vanligaste spridningsmetoder: 

  • Officiella webbsidor. Du kan enkelt installera ett systemverktyg via dess officiella webbsida. Som redan nämnt, är de flesta av dessa program harmlösa så därmed kan de marknadsföras via dessa webbsidor. 
  • Missledande poppupp-annonser. Varje poppupp-annons ska hanteras med stor försiktighet, särskilt de som erbjuder att lösa datorproblem gratis. Om du vill undvika suspekta  på din dator, ska du hålla dig borta från annonser som hävdar att du kan skanna din dator med en gratis systemskanner eller som uppmanar dig att installera en programuppdatering. Normalt sett används dessa annonser för att sprida tvivelaktiga program.
  • Programvarupaket. Systemverktyg, legitima liksom tvivelaktiga, sprids väldigt ofta som delar av ett programpaket (”bundling”). För att skydda din dator, ska du välja ”Anpassat” eller ”Avancerat” installationsläge när du installerar ett nytt program.

Exempel på tvivelaktiga program som bör undvikas: 

Disk Optimizer Pro framstås som ett program som kan lösa datorproblem, radera gamla registerkomponenter och förbättra datorprestanden. Dessvärre, lär du bli besviken för du kommer inte att märka av någon förbättring av din PC. Det finns många PC-användare som har betalat för den licensierade versionen, som kan bekräfta detta. Vi rekommenderar att du håller dig borta från alla typer av PC-optimeringsverktyg eller i alla fall inte köper dem utan väljer gratisversionerna. Dessutom bör du ta bort de optimeringsprogram som installerades ”bundlade” med andra program. 

PC Mechanic 2015 säger sig vara ett program som kan skydda din dator mot skadliga program och ta bort oönskade komponenter från systemet, men dessvärre stämmer inte detta alls. Det har knappt förmågan att visa dig skadliga filer och andra komponenter som inte bör installeras på din dator. Dessutom kan det orsaka en mängd oönskade aviseringar på din dator, då dess främsta mål är att skrämma sina användare så att de ska köpa den licensierade versionen. 

YAC är ett mycket populärt systemverktyg, men du bör vara väldigt försiktig med det. Först och främst, kan det modifiera din startsida och standardsökmotor. Sedan kan det orsaka omdirigeringar och oönskade poppupp-annonser på samtliga av dina webbläsare i syfte att marknadsföra dess licensierade version. Det är upp till dig om du vill köpa den eller inte, men de flesta säkerhetsexperter menar att det inte är värt det och att du bara kommer att förlora dina pengar. 

Metoder för borttagning av systemverktyg: 

I de flesta fall tar användare beslutet att ta bort sina systemverktyg då de har slutat att använda dem eller helt enkelt vill frigöra utrymme på sin hårddisk. Men du kan också välja att göra dig av med ett av dessa verktyg för att det har börjat orsaka oönskad aktivitet på din dator. Som redan nämnt, anses vissa delar av systemverktyg vara skadliga och bör därför tas bort. Nedan följer två olika metoder för borttagning av systemverktyg:

Manuell borttagning av systemverktyg. Om du har ett värdelöst systemverktyg på din dator, kan du ta bort det manuellt. Gå då till ”Start” >  ”Kontrollpanelen” > ”Program” > ”Program och funktioner”. Välj sedan ”Avinstallera” för det program som du vill ta bort. 

Automatisk borttagning av skadliga systemverktyg. Om du tror att du har att göra med den skadliga (eller suspekta) versionen av ett systemverktyg, bör du välja metoden automatisk borttagning. Reimage eller Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus kommer att säkerställa att samtliga oönskade komponenter som är relaterade till systemverktyget försvinner för gott. 

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Systemverktyg databas

Mars 22, 2018

One System Care

Behöver jag One System Care? One System Care presenteras som en ”Allt-i-ett PC-hjälpare”.Mer
Mars 22, 2018

Offer.alibaba.com-annonser

Vårt team har börjat motta rapportera om missvisande omdirigeringar till Offer.alibaba.com och popups som visas av denna domän.Mer
Mars 22, 2018

Amazon Smart Search

Amazon Smart Search är ett tillägg för webbläsare som utvecklats av Amazon.com.Mer
Februari 21, 2018

Fuq.com-viruset

Fuq.com innehåller stötande innehåll. Fuq.com-viruset är ett potentiellt oönskat program som innehåller pornografiskt material.Mer
Februari 13, 2018

Search.mysearch.com virus

Mysearch är en vanlig webbläsar kapare. Det är också kategoriserat som ett potentiellt oönskat program .Mer
Januari 31, 2018

Meteoroids-viruset

Vad är Meteoroids? Meteoroids är ytterligare en applikation som fungerar precis likadant som Websteroids, Blasteroids och Distasteroids.Mer
Januari 29, 2018

Twitter-viruset

Twitter virus är en allvarlig cyberinfektion som är väldigt aktiv nuförtiden. Mer
Januari 29, 2018

Atwola

Atwola är namnet på en bevaknings-cookie. Tekniskt sett vore det fel att kalla Atwola för virus eftersom den inte skadar datorn.Mer
Januari 25, 2018

Win32.CoinMiner

CoinMiner-viruset är fortfarande aktivt  . CoinMiner-viruset fungerar som ett kommandoprogram för att minera bitcoins påMer
Januari 24, 2018

Chumsearch.com

Hur sprids Chumsearch.com-viruset? Chumsearch.com är en webbläsarkapare, som kan kapa datorsystemet utan användarens vetskap.Mer
Januari 19, 2018

Yahoo-verktygsraden

Är Yahoo-verktygsraden ett virus eller ej? Om du någonsin trott att Yahoo-verktygsraden är ett virus såMer
Januari 16, 2018

Tech Support Scam-viruset

Vad vet man om Tech Support Scam-viruset? På grund av den tekniska utveckling som sker varje dag, blir vi allt mer involverade i den virtuella världen.Mer
Januari 03, 2018

WebHelper-viruset

WebHelper och utorentie.exe genererar störande annonser till användare  . Mer
Januari 02, 2018

Stack Player-annonser

Varför du inte ska ha kvar Stack Player på din dator: Oerfarna användare luras till att installera Stack Player-viruset.Mer
December 18, 2017

Youtube-viruset

YouTube-viruset växer . . YouTube-viruset är en term som omfattar olika sabotageprogram som använder namnet bakom denna videoplattform påMer

Information uppdaterad: 2016-10-25

Läs på andra språk

Filer
Mjukvara
Gilla oss på Facebook