Skadeprogram orsakar dödsfall!

av Jake Doevan - -

För över ett år sedan dödade en rumänsk man, Marcel Datcu, sig själv och sin son efter att ha upptäckt ett FALSKT varningsmeddelande på sin dators skrivbord. Den korrupta varningen hävdade att FBI märkt att han besökt en pornografisk sida, och att han nu var tvungen att betala ett böter på 70.000 lei (över 18.000 euro) för att slippa hamna i fängelse i elva år. Han beslutade att ta den svåra vägen ut för att undvika straffet som hittats på av ägare av gisslanprogram. Innan han tog sitt eget och sin sons liv skrev han ett självmordsbrev. Han skrev att han inte kunde sitta i fängelse i elva år och lämna sin son att lida ensam.

Dessvärre är detta inte det enda dödsfallet som orsakats av skadeprogram. Det finns tiotals liknande exempel som visar hur pass ljusskygga hackare kan vara när de vill stjäla pengar från sina offer. Efter att ha infekterat PC-system kan de använda läskiga notifikationer för att försöka övertyga sina offer om att de har att göra med statliga myndigheter eller andra parter som inte kan ignoreras. Om ett offer inte har de tekniska färdigheter som krävs för att skilja vilka varningsmeddelanden som är verkligen och vilka som tillhör cyberbrottslingar, kan han eller hon besluta att ta sitt eget liv eller helt enkelt dö av en hjärtattack.

Ett sådant offer är Corrie Santayana (namnet är ändrat men är känt för redaktionen) som blev involverad i en allvarliga felannonseringskampanj som förlitade sig på den så kallade ”Blue Screen of Death”. Blue Screen of Death (eller BSOD) är en teknik för social manipulering som används för att visa önskat innehåll (notifikationer, banners och popup-annonser) medan folk surfar på internet. Vissa offer kan enkelt ignorera meddelandet som falskt, medan andra övertygas om att de måste följa specifika befalningar för att klara sig. Corrie beslutade att en varning som sade att ”Windows Hälsa är Kritisk! Starta inte om! Snälla kontakta Microsofts tekniker” var riktigt. Efter att ha ringt hackarna blev han tillsagd att han var tvungen attt köpa ett speciellt supportpaket som kostar $1000. Mannen väntade inte länge utan genomförde en banktransaktion för att betala för det icke-existerande och dyra ”mjukvarupaketet”. Dessvärre upptäckte han bara några timmar senare att hans pengar gått till bluffmakare. Efter att hans son berättat att han blivit lurad dog mannen i sitt vardagsrum av en hjärtattack.

Säkerhetsexperter varnar folk att det finns hundratals olika tekniker som används av hackare för att sätta dem i fara. Dessa brottslingar kan inte bara försöka stjäla deras pengar, utan även leda dem rakt in i döden.

Om du vill skydda dig själv och personerna runt omkring dig (dina föräldrar, barn och andra familjemedlemmar) bör du överväga en pålitlig säkerhetslösning. Kom ihåg att enbart pålitliga antispionprogram kan hjälpa dig hitta skadliga popup-annonser, falska varningar eller bluffiler som vill infektera din dator. Om du fortfarande letar efter att pålitligt antiskadeprogram ska du överväga Reimage, som anses vara ett premiumverktyg för skydd mot skadeprogram och användsav tusentals PC-användare.

Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus
Källa: http://www.2-spyware.com/malware-causes-deaths

Läs på andra språk


Filer
Mjukvara
Gilla oss på Facebook