Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Ta bort viruset PetrWrap (Borttagningsguide) - uppdaterad Jul 2017

av Lucia Danes - - | Typ: Gisslanprogram

PetrWrap ransomware utnyttjar Petyas kod och lämnar dess utvecklare tomhänta

PetrWrap-viruset

PetrWrap-viruset är en modifierad variant av Petya ransomware, men ett separat program. Experter kallar också PetrWrap för en “obehörig” uppföljning till detta virus eftersom det är baserat på Petyas källkod men inte tillhör dess officiella ransomware-as-a-Service-kampanj. Detta betyder att hackarna stoppar all insamlad profit i egen ficka istället för att dela med sig av den till utvecklarna av det ursprungliga viruset. Tekniken de använder för att göra detta är att ersätta Petyas ursprungliga ECDH-algoritm med en annan, vilket möjliggör för dem att generea privata och publika nycklar utanför RaaS-systemet.

Virusanalytiker brukar kallar denna teknik för ”wrapping”, därav ordet “wrap” i virusets namn. n the virus title. Janus Cybercrime Solutions , som förklarar sig som huvudadministratörer av Petya RaaS, bör utan tvekan vara rätt irriterade över detta. Men det finns inte direkt någonting de kan göra för att stoppa denna process, inte heller offren för PetrWrap.

När virusetar har infekterat datorn, aktiveras en avancerad krypteringsprocess som är näst intill omöjlig att återställa. Offren kan så klart följa utpressernas krav och köpa den unika dekrypteringsnyckeln, men detta är ingen garanti för att du får tillbaka dina filer.

Bedragarna är oförutsägbara och kan helt enkelt försvinna med pengarna utan att du får något dekrypteringsprogram i utbyte. Därför är det bäst att hålla sig borta från all typ av interaktion med förövarna och ta bort PetrWrap omedelbart. Även om detta ransomware är ett komplext virus, kan du fortfarande reparera din PC med hjälp av ett professionellt antivirusprogram såsom Reimage eller liknande. 

Under en ganska lång tid var PetrWraps spridning väldigt måttlig och många har till och glömt bort viruset helt. Men utvecklarna till detta virus kommer inte att låta sina namn falla i glömska. 

PetrWrap-viruset har precis hamnat i rampljuset igen efter att en ny sträng eller ett nytt ransomware, förmodligen relaterat till denna eller annan Petya-version, började att sprida sig i Europa, USA och andra delar av världen.  

Det har bekräftats att 2000 PC-datorer hittills har blivit infekterade av viruset men denna siffra väntas stiga kraftigt. 

PetrWrap ransomware ser ut som en blandning av olika virus. Så det är inte bara Petya som utvecklarna utnyttjar. När det kommer till spridning, fungerar det mer i stil med Samas ransomware – hackarna tar sig in i datorn på ett brutalt sätt via sårbara RDP-nätverk och släpper sedan fritt viruset. 

PsExec-verktyget används i detta syfte. Infiltreringen kan också gå till på andra sätt, mer om detta senare. Låt oss nu gå tillbaka till diskussionen om PetrWraps funktioner. Detta hybrid-ransomware ser inte ut att tillöra någon virusfamilj. I ransom-meddelandet finns Petyas röda dödskalle och texten är skriven på svart bakgrund. 

Det är intressant att viruset ”sover” i 1,5 timme innan det påbörjar krypteringen och visar sitt ransom-meddelande. När viruset har aktiverats, skriver det om datorns Master Boot Record för att kunna köras igång vid uppstart. Viruset verkar inte lägga till några filändelser på de krypterade filerna, men det ser säkerligen till att göra filerna oläsliga. Efter att du har tagit bort PetrWrap, kommer utmaningen i att försöka återställa dina filer. I slutet av artikeln hittar du experternas råd. 

Ransomware-attackens principer

Vi har redan nämnt att PetrWrap huvudsakligen använder brutala metoder för att ta sig in i datorn och detta görs av en anledning. Detta virus är ingen vida spridd infektion såsom Osiris eller Cerber utan fokuserar sina attacker mot särskilda organisationer eller företag. 

Därför måste hackarna förbli flexibla och anpassa sina infiltrationsstrategier till olika situationer. Dock kan den gamla vanliga skräppostmetoden användas för att infektera företagsdatorer. 

De kan försöka att skicka ut mejl som bär på PetrWrap till företagets anställda och på så sätt ta sig in i nätverken. Därför är det mycket viktigt att lära sig hur man känner igen de potentiellt skadliga mejlen för att på så sätt undvika dem. 

Säker borttagning av PetrWrap 

Om du har kommit till denna del av artikeln, är du fast övertygad om att du måste ta bort PetrWrap så fort som möjligt. Vi ska nu presenterade bästa metoderna för detta. En borttagning kommer bara att lyckas om du skannar din dator med ett tillförlitligt antivirusprogram.

Se bara till att antivirusprogrammet är legalt och uppdaterat. Tänk på att ransomware kämpar emot och kommer att försöka att förhindra borttagningen gneom att blockera antivirusprogrammet. Se instruktioner för detta nedan. 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell PetrWrap Borttagningsguide för virus:

Ta bort PetrWrap med Safe Mode with Networking

Det finns ett fåtal metoder som underlättar en virusborttagning. Nedan hittar du instruktioner för en av dessa. Tänk på att du måste skanna din dator med ett antivirusprogram innan du kan påbörja någon filåterställning.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort PetrWrap

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av PetrWrap

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort PetrWrap med System Restore

Det finns också en annan metod, se nedan. Precis som första metoden, kräver denna en djupgående skanning med ett antivirusprogram.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av PetrWrap. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av PetrWrap lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort PetrWrap från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom PetrWrap, finns flera sätt att återställa dem

Filer krypterade av PetrWrap kan återställas med Data Recovery Pro

Även om det inte finns en 100 % garanti att metoden lyckas, kan du försöka att återställa din data med Data Recovery Pro. Se instruktionerna nedan:

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom PetrWrap-ransomware;
 • Återställ dem

Återställ dina filer med hjälp av Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”:

Nedan hittar du instruktioner för hur du använder Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner” och återställer dina filer ordentligt.

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Hur man använder man ShadowExplorer för att återställa sina filer?

ShadowExplorer är ett användbart, om än begränsat, program. Det fungerar inte om viruset raderar volymskuggkopior av filerna. Om så inte är fallet, se instruktionerna nedan för hur du använder programmet och når bästa resutat. 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från PetrWrap och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, SpyHunterCombo Cleaner eller Malwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-petrwrap-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk