Allvarlighets skala:  
  (99/100)

ODIN ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Julie Splinters - - | Typ: Gisslanprogram

Kan man undvika ODIN-viruset?

ODIN-viruset har dykt upp som en annan variant av det återupplivade Locky ransomware. Sabotageprogrammet har fått sitt namn efter den filändelse som det hakar fast på de korrupa filerna – .odin. Det ursprungliga viruset växer ständigt och sätter fortsatt skräck i användare, men du vara mycket vaksam så att du inte stöter på någon av dessa två virus. Även om det inte är svårt att ta bort själva ODIN-viruset, är fildekrypteringen en svår utmaning, med beaktande av Locky‘s framgång. Om du redan har infekterats med ODIN-viruset, så försök att samla dig. För att kunna återställa dina filer, måste du först göra en fullständig borttagning av viruset. 

Det verkar som att Locky’s framgång har överträffat utvecklarnas förväntningar, så de beslutade att hålla fast vid namnet på det farligaste ransomware-hotet på lång tid. Sedan den ursprungliga versionen lanserades i februari, har det redan kommit flera andra versioner, t.ex. Zepto. Hackarna kan nu inte stå emot den aktuella trenden att namnge ransomware efter filmkaraktärer eller fiktiva karaktärer för att vinna respekt, så de gav sitt virus ett storslaget namn likaså – Odin – den äldsta och kändaste guden inom nordisk mytologi. Viruset använder de vanliga krypteringsalgoritmerna RSA-2048 och AES-CBC 256 för att låsa personliga filer. Då dessa metoder bygger på matematiska formler, är det svårt att hitta en alternativ personlig nyckel för den unika allmänna nyckeln. 

Odin virus easily encrypts files

För att orsaka ännu mer skada, har utvecklarna av ODIN gett viruset förmågan att kunna kryptera en rad olika filtyper. Det kan ta en stund för viruset att lokalisera dina viktiga filer och lägga till filändelsen .odin på dem, men när detta väl är utfört kan viruset presentera tre filer: _[2_digit_number]_HOWDO_text.html, _HOWDO_text.bmp och _HOWDO_text.html. Ett exempel på det senare ransom-meddelandet ser ut som följer: 

Picture of Odin ransom note

Precis som dess föregångare, begär ODIN att få använda den anonyma webbläsaren Tor. Det är i denna som offren förväntas utföra betalningen och få sin personliga nyckel för att låsa upp filerna. Men betala inte, utan ta istället bort ODIN med hjälp av Reimage.

Uppdatering, oktober 2016: ODIN har upptäckts på datorer på Honolulus brandkår

I slutet av september skedde den största nätattacken som ODIN ransomware hittills har utfört. Runt 20 datorer på Honolulus brandkår hackades efter att en av de anställda hade öppnat ett personligt mejl som bar på viruset. Kort efter att nyheten hade nått myndigheterna, uppmanades de anställda på brandkåren att stänga av sina datorer för att förhindra spridningen av viruset. Som tur är, påverkades aldrig  krishanteringssystemet och IT-experter arbetade på att radera ODIN från de anställdas datornätverk. Men attacken medförde stora skador: brandkårens e-postadress ändrades, den interna administrationen och kommunikationen stod still en hel dag innan samtliga ODIN-filer kunde återställas. De lyckades med att få bort viruset och alla data kunde återställas från säkerhetskopior, så myndigheterna slapp att betala för att återställa brandkårens filer. Tänk dig bara vilka förödande konsekvenser det kan bli för företag som inte har säkerhetskopierat sin data. 

Det verkar som att viruset blir än mer avancerat, då det fortsätter att spridas världen över. Även om Europa är huvudmålet, börjar datorer i Asien, USA och Afrika också att infekteras. Därmed ökar risken för stora katastrofer för olika företag. Då programmet ständigt förbättras, ändras också spridningsmetoden. För en tid sedan, använde viruset WSF- eller JS-filer för att aktivera virusets programfil på datorn. Nu används, istället för programfilen, en DLL-fil för att sprida den skadliga ODIN-koden. Det kan tyckas som en liten förändring, men det är en stor utmaning för virusutvecklarna. Viruset kommer bara att fortsätta växa och förbättras, så institutioner, företag och privatpersoner måste på allvar börja att diskutera förbyggande åtgärder. 

Virusets spridningsmetoder

Mest troligt är att ODIN-viruset har tagitt sig in i din enhet via ett infekterar skräpmejl. Detta är en vanlig strategi för de flesta ransomware, då den dessvärre har visat sig vara effektiv. Användaren får via mejl en falsk faktura eller en video med en lockande titel och misstänker inte att det skulle ligga en stor fara bakom detta. De senaste rapporterna visar att viruset för närvarande skickas förklätt som ett recept, med rubriken ”Receipt [Recept] [slumpmässiga siffror]” eller liknande. Så användare som regelbundet shoppar på nätet kan bli nyfiken och klicka på den infekterade bilagan. Sedan är det bara en tidsfråga innan viruset börjar utföra sina skadliga aktiviteter. Vissa versioner av sabotageprogrammet ODIN sprids också via exploit kits. För att kunna avvärja såda otillförlitliga filer, är det nödvändigt att man förbättrar sin säkerhet genom ett starkt antispionprogram. 

Borttagning av ODIN ransomware 

Då du har att göra med ett avancerat filkrypteringsvirus, rekommenderar vi inte att du försöker ta bort det manuellt. Det är bättre att låta ett säkerhetsprogram sköta borttagningen av ODIN, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Efter att du har tagit bort det, är det dags att börja tänka på dataåterställning. Under denna artikel har vi samlat en rad förslag på program för detta. Tänk bara på att du först måste ta bort ODIN-viruset innan du kan dekryptera dina filer, annars kan återställningen komma att misslyckas. 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell ODIN Borttagningsguide för virus:

Ta bort ODIN med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort ODIN

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av ODIN

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort ODIN med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av ODIN. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av ODIN lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort ODIN från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Tyvärr finns för närvarande inget dekrypteringsprogram för ODIN-filer. Det enda alternativet som de kriminella föreslår är att köpa Locky Decrypter. Vi rekommenderar starkt att du inte gör det, eftersom detta dekrypteringsprogram är ett skadligt program som eventuellt kan skada ditt datorsystem istället för att reparera det. Vi föreslår istället ett par olika metoder som kan användas för att återställa dina krypterade filer utan att behöva betala utpressarna. 

Om dina filer är krypterade genom ODIN, finns flera sätt att återställa dem

Dataåterställning med Data Recovery Pro

Detta program är speciellt utvecklat för att lokalisera saknade filer och mappar på din dator. Även om det skapades mer för att användas vid systemhaverier, då filer försvinner eller skadas, kan det finnas en chans att återställa dina filer med det.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom ODIN-ransomware;
 • Återställ dem

System Recoverys fördel

I abstrakta termer, har detta pogram en funktion som kan vrida tillbaka tiden. Med andra ord, återställer det operativsystemet till en tidigare version. På så sätt vinner du tid att kopiera de filer som ännu inte har angripits av viruset.

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från ODIN och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-odin-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk