Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Ta bort viruset NotPetya (Borttagningsguide) - Handledning

av Julie Splinters - - | Typ: Gisslanprogram

NotPetya ransomware orsakar globalt kaos 

Bildexempel på NotPetya-viruset

NotPetya-viruset kallas den ransomware-version som har angripit Windows-system världen över. Bland de mest drabbade länderna har varit USA, Storbritannien, Spanien och framför allt Ukraina. På grund av viruset, försenades flyg och bensinstationer slutade att fungerade ordentligt. Vidare, angrep viruset kärnkraftverket i Tjernobyl och de anställda där tvingades att hantera strålningsnivåerna manuellt. Hittills gör viruset följande: 

 • korrumperar MBR-inställningarna; individuella viruselement krypterar filer
 • kräver 300 USD i lösensumma
 • utnyttjar sårbarheter i Windows operativsystem
 • tillhandahåller e-postadressen wowsmith123456@posteo.net för kontakt 
 • maskerar sig som Petya, men fungerar som självständigt virus
 • angriper USA, Europa och särskilt Ukraina

Viruset manipulerar startinställningarna, vilket förhindrar system att starta upp normalt. Vid det här stadiet verkar viruset inte lägga till någon filändelse då det inte krypterar filerna, men det orsakar systemfel. Enligt ransom-meddelandet, kräver viruset att man överför 300 $ till wowsmith123456@posteo.net.

Som tur är har IT-experten Lawrence Abrams funnit ett motgift för att förhindra en virusattack. Det är inte bara företag världen över som har drabbats utan även privatpersoner. Om du råkar vara en av offren, se till att du tar bort NotPetya med hjälp av ett antispionprogram, såsom Reimage eller Malwarebytes Malwarebytes.

Petya eller NotPetya?

Viruset inleder med samma meddelande som det ökända WannaCry-viruset:

Ooops, dina viktiga filer krypteras. 
Om du ser denna text, så är dina filer inte längre tillgängliga, eftersom de har blivit krypterade. Kanske håller du på att leta efter en metod för att återställa dina filer, men slösa inte bort din tid. Ingen kan återställa dina filer utan vår dekrypteringstjönst. 
Vi garanterar att du kan återställa alla dina filer säkert och enkelt. Det enda du behöver göra är att överföra betalningen och köpa dekrypteringsnyckeln. 
Vänligen följ instruktionerna: 
1. Överför 300 $ i Bitcoin till följande adress:
lflz7153HHuxXTuR2R1t78mGSdzafithBUX
2. Skicka ditt Bitcoin-konto-ID och din personliga installationsnyckel till e-postadressen
wowsmith123456@posteo.net. 
Om du redan har köpt din nyckel, vänligen ange den nedan. 

Även om folk först trodde att det handlade om Petua-viruset då det också angrep inställningarna för huvudstartsektorn, vilket påverkar uppstartsprocesserna, hävdar nu IT-experter att infektionen som gömmer sig bakom det nyss nämna namnet i själva verket är ett annat virus. För närvarande kallas viruset för NotPetya.

Det verkar som att bedragarna har lärt sig från WannaCry-utvecklarnas misstag. NotPetya utnyttjar också sårbarheter ii Windows-systemet. 

Trots varningar från säkerhetsexperter, har viruset lyckats att orsaka kaos. Internationella anläggningar såsom flygplatser hade inte uppdaterat sina system, vilket fick allvarliga konsekvenser. 

Intressant är att viruset först upptäcktes i Ukraina, vilket verkar ha blivit ett ”försöksland” för hackare. Det var likadant med viruset WannaCey. Precis efter attacken, slog XData-viruset till mot Ukraina igen.

NotPetya utnyttjar NSA-hackingverktygen 

De nätkriminella har dragit nytta av de tidigare läckta NSA-hackingverktygen. En NotPetya-kapning kan med stor sannolikhet ske om ditt operativsystem är utdaterat. Vanligtvis har Windows 7-versioner utsattas för attacken.

Som tur är har ett “motgift” upptäckts – du måste skapa en textfil med namnet perfc i din C:Windows-mapp. Det är troligt att viruset använder sig av andra spridningsmetoder: skräppost och exploit kits. Nedan finner du instruktioner för hur du tar bort NotPetya.

Bli av med NotPetya ransomware för gott

Oavsett vilken typ av ransomware som du har att göra med, ska du fokusera på att få bort den. Så ta bort bort NotPetya-viruset nu. Som tur är, kan det upptäckas av de flesta kända antivirusprogrammen. 

Då viruset manipulerar uppstartsprocessen, är dte inte säkert att du kan komma åt ditt säkerhetsprogram. Om så är fallet, kan du ta hjälp av instruktionerna nedan. Om du har drabbats av den version som krypterar filer, ska du dekryptera din data med hjälp av ett alternativt program tills det att en dekrypterare för NotPetya har lanserats.  

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell NotPetya Borttagningsguide för virus:

Ta bort NotPetya med Safe Mode with Networking

Du måste starta din dator i ”Felsäkert läge” för att tar bort NotPetya-viruset. Du har då begränsad tillgång till centrala funktioner, men på det här sättet kan du komma åt ditt säkerhetsprogram. Det bör inte ta alltför lång tid att ta bort NotPetya.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort NotPetya

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av NotPetya

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort NotPetya med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av NotPetya. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av NotPetya lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort NotPetya från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer är krypterade genom NotPetya, finns flera sätt att återställa dem

Data Recovery Pro

Detta program kan komma till nytta nör du vill återställa skadae eller förlorade filer. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom NotPetya-ransomware;
 • Återställ dem

Dekryptera filer med ShadowExplorer

För närvarande har viruset inte förmågan att radera volymskuggkopior, så därför har du stor chans att lyckas med att återställa angripna filer med hjälp av detta program.

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från NotPetya och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, SpyHunterCombo Cleaner eller Malwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-notpetya-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk